Ana içeriğe atla

SAĞLIK BAKANLIĞI NEYİ SAKLAMAYA ÇALIŞIYOR?

 

Sağlık Bakanlığı bütçe giderleri tablosunda Sağlık Bakanlığı tarafından aşı/ilaç şirketlerine ödenen aşı bedelleri ile müteahhitlik şirketlerine ödenen şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleri ARTIK gösterilmemektedir. Sağlık Bakanlığı bu bilgiyi NEDEN kamuoyundan saklamaya çalışmaktadır.

Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği gereği Sağlık Bakanlığı  2021/Ocak, 2021/Şubat ve 2021/Mart dönemi mali tabloları 05 Nisan 2021 tarihinde Sağlık Bakanlığı Strateji Başkanlığı tarafından yayımlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı bütçe giderlerinin fonksiyonel sınıflandırılması tablosunda, 2021/Mart dönemi için hastane hizmetleri bütçe gider harcamalarında yer alan yap-kirala-devret modeli ile yapılan hastanelerin kira ve hizmet bedelleri ile halk sağlığı bütçe gider harcamaları sınıfında yer alan aşılama hizmetlerine yapılan harcamalar kaldırılmıştır.

Sağlık Bakanlığı bütçe giderlerinin fonksiyonel sınıflandırılmasında bütçe gider türü olarak; ayakta yürütülen tedavi hizmetleri, genel hastane hizmetleri ve sınıflandırmaya girmeyen sağlık hizmetleri olarak yer almaktadır. Bütçe gider türü ile yapılan harcama kalemleri ve tutarı ayrıntılı bir şekilde tabloda yayımlanmaktadır.

Ancak 5 Nisan tarihinde yayımlanan 2021/Mart dönemine ait mali tabloda bütçe gider türü ayrıntıları/alt kalemler ve hangi kaleme ne kadar harcama yapıldığı bilgisi ortadan kaldırılmıştır.

Tabloda kaldırılan bütçe gider türünde iki önemli kalem dikkat çekmektedir: Sağlık Bakanlığı tarafından 2020 yılında aşı/ilaç şirketlerine aşılama hizmetleri için öden miktar ile müteahhitlik şirketlerine şehir hastaneleri kira ve hizmet bedelleri için ödenen miktar.

                              Aşılama hizmetleri için aşı/ilaç şirketlerine ödenen miktar.


T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Sağlık Bakanlığı bütçe giderlerinin fonksiyonel sınıflandırılması 2020 Aralık tablosuna göre; Halk sağlığı bütçe harcamaları içerisinde yer alan aşılama hizmetleri için 1.816.112.284,63 TL harcama yapılmıştır.

 Müteahhitlik şirketlerine şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleri için ödenen miktar


Şehir hastanelerinde kiracı olan Sağlık Bakanlığı, müteahhitlik şirketlerine 2018 yılında 2,2 milyar TL, 2019 yılında 5 milyar TL, 2020 yılında 8,7 milyar TL kira ve hizmet bedelleri olarak ödedi. 2021 yılı için de kira ve hizmet bedellerinin karşılığı olarak Sağlık Bakanlığı bütçesinde 16,4 milyar TL ödenek ayrıldı.

Şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleri yıllar itibarıyla katlanarak arttığı görülmektedir. Kira ve hizmet bedelleri 25 yıl boyunca enflasyon ve döviz kuruna bağlı olarak, her yeni açılacak hastaneyle birlikte artarak ödeneceği düşünülürse, toplumun ne kadar büyük bir maliyetle karşı karşıya bırakıldığı daha iyi anlaşılacaktır.      

SON SÖZ

Önce kargo uçaklarıyla aşı gelişleri canlı yayınlandı, daha sonra ise gelen aşı miktarının açıklanmayacağı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından ilan edildi, şimdi ise Bakanlık bütçe tablolarında aşıya ödenen miktar kaldırıldı. Gelen aşı miktarı ve ödenen ücret ile yine Şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedelleri için 25 yıl boyunca enflasyon ve döviz kuruna bağlı olarak müteahhitlik şirketlerine ödenecek miktar artık kamuoyu tarafından bilinmeyecek.

Salgın’da aşı politikası açık ve şeffaf olarak yürütülmelidir. Pandemi ile mücadelenin en yaşamsal aracı olan aşıların ülkemizde uygulanma süreci, en küçük bir hatayı kaldırmayacak önemdedir. Halk oyalanmamalı, süreci şeffaf yürütülmeli ve gerçekleri halka açıklanmalıdır.

Ülkemizde kullanılan aşıların tümü yurtdışında üretilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın takviminde yer alan aşılar ve Covid-19 aşısı kullanıma ücretsiz sunulmaktadır. Aşı bedelini siyasiler cebinden ödememektedir. Ücretler vatandaşlardan alınan vergilerden oluşan genel bütçeden karşılanmaktadır. Onun içindir ki her bir doz aşının maliyeti topluma açıklanmalıdır.

An itibarıyla pozitif vaka sayısı 54.740  ve buna bağlı olarak ölüm sayısı 276 olduğu , yoğun bakım servislerinde yer bulmanın zorlaştığı bir dönem de vatandaşlar can derdine düşmüş iken AKP iktidarı salgını RANTA dönüştürme çabasında

Sayın Koca, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile birlikte vatandaştan neyi saklamaya çalışıyorsunuz?

 

                      Dr. Ergün DEMİR                                                       Dr. Güray KILIÇ

 

Kaynak

·         Sağlık Bakanlığı Strateji Başkanlığı mali tablolar bütçe giderlerinin fonksiyonel sınıflandırılması tablosu 2021 Mart

https://dosyamerkez.saglik.gov.tr/Eklenti/40508,butce-giderlerinin-fonksiyonel-siniflandirilmasi-tablosu-2021-martpdf.pdf?0&_tag1=E560B8B549CDE1C688AFBB82370EE57E75D575C4

·         Sağlık Bakanlığı Strateji Başkanlığı mali tablolar bütçe giderlerinin fonksiyonel sınıflandırılması tablosu 2020 Aralık

https://dosyamerkez.saglik.gov.tr/Eklenti/39970,butce-giderlerinin-fonksiyonel-siniflandirilmasi-2020-aralikpdf.pdf?0&_tag1=54BDBCF571A7A0F6F1E58282FE28CC85CA6909B4

 

 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama