Ana içeriğe atla

CUMHURBAŞKANI, ÖZEL HASTANELERİN COVID- 19 HASTALARINDAN İLAVE ÜCRET İLE BİRLİKTE AŞI İÇİN DE PARA İSTENDİĞİNİ AÇIKLADI.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada; özel hastanelerin COVID-19 hastalarından yoğun bakım ve aşılama hizmeti için ilave ücret talep ettiklerini itiraf etti.

Pandemi döneminde sağlık hizmetlerinin piyasanın vahşi koşullarına nasıl terk edildiğini, vatandaşlar can derdine düşmüş iken özel hastane patronlarının kar hırsı için gözü döndüğünü, vatandaşa yapılan Covıd-19 aşıları için  otelcilik hizmeti adı altında ilave ücret aldıklarını kamuoyu öğrenmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada;

Öncellikle şu hususu belirtmek istiyorum. Özel hastanelerde yoğun bakım ve aşı hizmetlerinden dolayı ücret talep edildiğine dair şikayetler alıyoruz. Hukuken bu hizmetler için vatandaşlarımızdan hiçbir ücret talep edilemez. Yoğun bakım ve aşı hizmetleri sebebiyle ilave ücret talebiyle karşılaşan vatandaşlarımız bu durumu Sağlık Bakanlığımıza ve Sosyal Güvenlik Kurumumuza bildirirlerse faalleri hakkında gereken işlemlerin derhal yapılacağını’’   ifade etti. (45dk 50 sn.)

Açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu konudaki suiistimallerle mücadele etmek için özel hastanelere yönelik denetim çalışmaları yapmadığı, aksine göz yumduğu anlaşılmaktadır.

Özel hastanelerin Covid-19 hastalarından gerek yoğun bakım sürecinde gerekse yataklı servislerde her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil için fahiş ücretler talep ettiklerini kamuoyu ile paylaşmamız ve yapılan SUT değişiklikleri ile hiçbir sağlık kuruluşunun pandemi süresince Covid-19 hastalarından ilave ücret alamayacağını açıklayarak  yurttaşlarımızı bu türden uygulamalara karşı  haklarını aramak için hazırladığımız örnek itiraz  dilekçesinin  SGK İl müdürlüğü şahıs ödemeleri bölümüne verilmesini önerdik.

Sosyal Güvenlik Kurumunu ise yasal düzenlemelere aykırı olarak pandemi döneminde COVID-19 hastalarından her türlü etik ve ahlaki yaklaşımı bir kenara bırakıp, ölçüsüz ücret talep ederek vatandaşı mağdur eden ve yaşam hakkını tehdit eden hastaneleri denetlemeye çağırdık.

Bu konuda mağdur olan vatandaşların açıklamaları ve itirazları günlerce basında yer almasıyla birlikte son olarak özel hastanelerin pandemi döneminde pandemi hastalarından yasal olmayan ilave ücret almaları Cumhurbaşkanlığı kabinesi tarafından gündem yapılarak ‘’ pandemi hastalarından ilave ücret talep eden  failler hakkında işlem yapılacağı’’ açıklaması yapılmıştır.

Artık mızrak çuvala sığmıyor.

Özellikle İstanbul başta olmak üzere birçok il ‘de , pozitif vaka ve buna bağlı olarak ölüm sayılarının arttığı, yoğun bakım servislerinde yer bulunamadığı, yoğun bakımda yatması gereken birçok hastanın acillerde ya da servislerde yoğun bakım yataklarının “boşalması” için bekletildiği bu dönemde maalesef özel hastane patronları salgını fırsata dönüştürme çabası içine girdikleri uzunca bir süredir kamuoyunun gündeminde olup Cumhurbaşkanı bile artık yeter demiştir.

Tekrar hatırlatıyoruz,

Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişikliklerle ilk önce pandemi süresince yoğun bakım hizmetlerine paket fiyat getirilmiş, yoğun bakım ücretleri artırılarak pandemi bakım hizmeti ücreti ile faturalandırılması sağlanmıştır. Daha sonra meslek örgütlerinin ve kamuoyunun ısrarları sonucunda Covid-19 olası/kesin tanılı hastalar, acil hal tanımı içerisine ve ilave ücret alınmayacak işlemler listesine alınmış, son olarak da Covid-19 PCR, antijen-antikor testi tanımlanmış ve fiyat tarifesi belirlenmiştir.

Mevcut olan bu düzenlemelere göre özel ve kamu sağlık hizmet sunucuları tarafından Covid-19 hastalarından hiçbir ad altında ilave ücret alınamaz.

              Zor durumdaki vatandaşı çaresizlik içinde yalnız başına bırakmak kabul edilemez.

Yurttaşlarımızı, bu türden uygulamalara karşı haklarını aramak için Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri şahıs ödemeleri bölümüne itiraz dilekçesi vermeye,

Sosyal Güvenlik Kurumunu, SUT hükümlerine uymayan, pandemi süresince Covid-19 hastalarından tanı, tedavi ve hastaneye yatış, yoğun bakım sürecinde informel ücret alan hastaneleri tespit etmek ve sağlık hizmeti satın alım sözleşmesi/protokolünü iptal ederek ve cezai işlem uygulamaya,

Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu otoritelerini ise ihlallere ısrarla devam eden hastaneleri kamulaştırmaya çağırıyoruz.

                             SAĞLIK PİYASANIN VAHŞİ KOŞULLARINA TERK EDİLEMEZ!

 

                                  Dr. Ergün DEMİR                                             Dr. Güray KILIÇ

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KANSER TEDAVİSİ İÇİN İLAVE ÜCRET ALINABİLİR Mİ?

  Kanser hastalarından alınan ilave ücret sağlık hizmetine erişimlerini kısıtlamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri şahıs ödemeleri bölümüne iletilen dilekçelerin büyük bir çoğunluğunu ö zel sağlık kurum ve kuruluşlarında özellikle kanser hastalarının başvurularında alınan ilave ücretler ve tedavi için ek olarak önerilen endikasyon dışı ilaç kullanım durumunda ilaç bedellerinin ödenmemesi oluşturmaktadır. Ayrıca acil servise müracaat eden hastalardan ilave ücret alınması da şikayet başvuruları arasında ön sırada gelmektedir. İlave ücret alınması 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 73. Maddesi gereği ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin 1.9.1 maddesi uyarınca Kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca; Kurumca belirlenmiş sağlık hizmetleri bedelinin %200’ünü geçmemek kaydıyla kişilerden ilave ücret alınabilmektedir. Tüm sağlık hizmetlerinin sunumuna ilişkin olarak SGK tarafından Sağl

Özel sağlık kurumlarında (SGK sözleşmeli-sözleşmesiz) pandemi süresince COVİD-19 hastalarının ücretlendirilmesi Bilgi Notu

- Özel sağlık kurumlarda COVİD-19 olası/kesin tanılı hastalardan ilave ücret talep edilmesi, -COVİD-19 pandemisi nedeniyle Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikler, -13.04.2020 Tarihli ve 2399 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı,   -Yabancı hastalara sunulan tedavilerin ne şekilde ücretlendirileceğine ilişkin mevcut bilgiler çerçevesinde bilgi notudur. -           Özel sağlık kurumlarının COVİD-19 olası/kesin tanılı hastalardan ilave ücret talep etmesi önünde yasal engel var mıydı? COVID-19 salgını nedeniyle birçok vatandaşımız kamu ve özel hastanelerde tedavi görmektedir. Özel hastanelerin de pandemi hastanesine dönüştürülmesine ve Sağlık Bakanının test ve hasta yatış sürecine ilişkin kamu ya da özel hiçbir sağlık kuruluşunun ücret talep edemeyeceğini açıklamasına rağmen, bazı özel hastanelerin COVİD-19 tanısı alan yatan hastalar ile test yaptırmak isteyenlerden ücret talep ettiği bilgisi kamuoyunun gündemine gelmişti. 9 Nisanda COVİD-19 pan demisi nedeniyle Sağlık Uygu

SGK TARİHİNİN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU KARŞISINDA KURUM VE KAMUOYU NEDEN SESSİZ?

  Sosyal güvenlik Kurumu’nun İzmir'in Menemen ilçesinde özel bir hastanede periferik anjiyoplasti (damarın genişletilmesi) işlemi için kullanılan tıbbi malzeme ve endikasyon dışı uygulamalardan dolayı 147 milyon TL zarara uğratıldığı bilgisi basın yayın kuruluşları aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır.  SGK denetim raporuna göre ise aynı yöntemle tüm Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumunun 500 -600 milyon dolar zarara uğratıldığı tahmin edilmektedir. Tıbbi cihaz üretimi yapan şirket, hastaneler ve hekimlerin yer aldığı üçlü bir ayak tarafından gerçekleştirilen bu yolsuzluk ve usulsüzlük Kurum tarihinin sağlık alanındaki en büyük yolsuzluğu olarak değerlendirilmektedir. 3 yıl önce başlatılan yolsuzluk soruşturmasında muhakkik/denetim raporunda diğer il ve ilçelerde de denetim yapılması konusunda Rehberlik Daire Başkanlığına dosyanın gönderilmesine rağmen sadece bir ilçede mali şube operasyon yapıldığı diğer il/ilçelerde yapılmadığı görülmektedir. Öyle anlaşılmaktadır ki bu konu soğutul