Ana içeriğe atla

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

 Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin.

Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta.

Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır.

Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir.

SGK neyi gizlemeye çalışıyor?

 Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporunda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise 1.042.631.519.177,16 TL’dir. Buna göre, bütçe gelir-gider farkı 9.912.918.976,77 TL’dir.

 Sosyal Güvenlik Kurumunun 2022 tarihli Faaliyet Raporunda ise 2022 yılı gerçekleşen gelirin 1.000.079 milyon TL, toplam giderin ise 1.039.811 milyon TL olduğu belirtilmektedir. Buna göre gelir- gider dengesinin ise – 39.732 milyon olarak gerçekleştiği yani 2022 yılında kurumun 39,7 milyar TL açık verdiği belirtilmektedir.

Kurumun faaliyet raporundaki 2022 yılı gelir-gider tablosu ile Sayıştay’ın 2022 yılı denetim raporundaki gelir-gider tablosu çok farklı olup, Faaliyet raporuna göre 2022 yılında Kurum – 39,7 milyar TL açık vermiş gözükürken Sayıştay raporuna göre 9,9 milyar TL fazlalık verdiği görülmektedir. Bu durum Türkiye’nin en yüksek bütçeli kurumunu mali rapor ve tablolarının doğru ve güvenilir olmadığını gösterir ki daha önceki yıllarda bu durum Sayıştay raporlarında yer almıştır.

Sosyal güvenlik sistemi sigortalılara ve hak sahiplerine prime dayalı katkılar üzerinden güvence sağlamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu, uzun ve kısa vadeli sigorta kollarına tabi olanlar ile genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilerden prim oranları karşılığında elde ettiği gelirler ve bunun 4 te 1’i oranındaki devlet katkısından oluşan bütçeden emekli aylıkları (malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları) ile genel sağlık sigortalısı ve hak sahiplerine sağlanan sağlık hizmetlerinin giderlerini karşılamaktadır

Emekliler insanca bir yaşam istemektedirler

Metropol kentlerde ev kiralarının minimum10-15 bin TL olduğu, işsizlik, pahalılık ve ekonomik belirsizliğin zirve yaptığı bugünlerde temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatını sürdürmekte güçlük çeken milyonlarca emekli elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemez, ocağında aş kaynayamaz durumdadır. Gıda ihtiyaçlarını akşam pazarda çıkma gıdalarla veya tane ile satın alarak karşılamaya çalışmaktadır. Pek çoğu hâlihazırda borç yükü altında kalmakta, yaşamlarını çok zor şartlarda sürdürmektedirler.

Yıllarca ülkeye hizmet eden, sosyal sigorta ve sağlık primlerini düzenli olarak ödeyen, aldıkları maaşla zaten zor geçinen emeklilerin maaşı ve yılda 2 kez verilen ikramiye için yapılacak düzenlemeyi geciktirmeden hayata geçiriniz. Artık Kurum’un mali disiplinini ve bütçe açığını öne sürmemek gerekmektedir. Kurumun Sayıştay'a verdiği mali tablolarda gelirleri emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşıladığı ve 9.9 Milyar TL fazla verdiği görülmektedir.

SONUÇ OLARAK

Sosyal Güvenlik Kurumunun 2022 yılı gelirleri merkezi yönetim bütçesinin 2/3’ü kadar olup Kurum bütçe gelirleri merkezi yönetim bütçesine dahil olmayan ve mali büyüklüğü bakımından en yüksek bütçeli kamu kurumlarından biridir.

Kurumun faaliyet raporundaki 2022 yılı gelir-gider tablosu ile Sayıştay’ın 2022 yılı denetim raporundaki gelir-gider tablosunun neden birbirinden çok farklı olduğunu, mali rapor ve tablolarının hangisinin doğru olduğu konusunda  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Kurum Başkanını gerçekleri açıklamaya davet ediyoruz.

Ayrıca tüm yıllar SGK faaliyet raporlarında yayımlanan bütçe gelirlerinin ve bütçe giderlerinin ekonomik sınıflandırma verileri, 2020 yılı ve sonraki yıllar da faaliyet raporlarında yayımlanmamıştır. Böylece Kurumun gelirlerinin miktar olarak nerelerden geldiği, harcamaların nerelere ve ne miktarda yapıldığı bilinmemekte ve gizlenmektedir.

Emekli, dul ve yetimlerin talepleri nelerdir?

-  Emekli maaşlarının ve bayram ikramiyelerinin miktarının artırılması,

- Emekli aylıklarındaki yapılan artıştan faydalanamayan 4 milyon 153 bin dul ve yetimin aylıklarında da artış yapılmasını,

- Emeklilerin sağlık hizmetlerinde ödedikleri muayene, tıbbi malzeme ve reçete katılım payı alınmasına son verilmesini,

- Emekli aylıklarının artışında sadece enflasyonun değil, büyümeden kaynaklı refah payının da hesaba katılmasını,

- Sigortalının çalıştığı süre arttıkça aylık bağlama oranın da arttığı ve daha uzun süre çalışanın daha fazla emekli aylığı almasını sağlayan bir sistem talep etmektedirler.

Sorun kaynak değil tercihtir.

Bütçedeki kaynakların nasıl kullanılacağı bir siyasi tercihtir. Yoksuldan, emekliden, dul ve yetimlerden yana kullanılmasından yana olan tercihten imtina edilmektedir. Milyonlarca emekli ve hak sahibi, asgari ücretin çok altında bir gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda kalmakta, ekmek ve akşam pazarı kuyruklarında yoksulluğu iliklerine kadar hissetmektedir.

İşverenlere bugün 18 farklı prim, teşvik, destek ve indirim uygulanmaktadır. 2022 yılında ödenen toplam teşvik tutarı yaklaşık 109 milyar TL’dir.  İşverenlere geldiğinde kaynak sormayanlar, emekliye, hak sahibi dul ve yetimlere  gelince kaynak sormaktadırlar.

Yaşamlarının büyük kısmında çalışan, emek harcayan insanların yaşlılıklarında insanca bir emeklilik yaşamaları haklarıdır. Ancak ülkemizde hem emekli olmak hem de emeklilerin insanca bir yaşam sürmesi giderek zorlaşmaktadır. Bu zorluğu gidermenin bir yolu da emekli aylıkları ile ikramiyelerinin artırılmasıdır. Sayıştay denetim raporu emeklilerin durumunun düzeltilmesi için yeterli kaynağın mevcut olduğunu göstermektedir.

 

                     Dr. Ergün DEMİR                                 Dr. Güray KILIÇ

Kaynak;

-          2022 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Faaliyet Raporu. Mali Bilgiler Tablo-18. 2022 Yılı Bütçe Gerçekleşme.

-          file:///C:/Users/HP/Downloads/63c0742f-0cf1-4a14-a630-4d730c19c97d%20(22).pdf

-          Sosyal Güvenlik Kurumu 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu. Mali Yapı-Tablo.2-3. Ekonomik Sınıflandırmaya Göre 2022 Yılı Bütçelenen ve Gerçekleşen Gelir- Gider. S.5-6.

-          https://www.sayistay.gov.tr/reports/download/peYMqlvYd9-sosyal-guvenlik-kurumu

-          2023 Haziran Sigortalı İstatistikleri. Tablo-3. Pasif (Aylık ve Gelir alanlar.) Sigortalılar.

-          https://www.sgk.gov.tr/Istatistik/Aylik/42919466-593f-4600-937d-1f95c9e252e6

-          2022 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Faaliyet Raporu. Tablo 23. Teşvik ve Destekler ile Ödenen Tutarlar.S-66.

-          file:///C:/Users/HP/Downloads/63c0742f-0cf1-4a14-a630-4d730c19c97d%20(23).pdf

 

 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SGK TARİHİNİN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU KARŞISINDA KURUM VE KAMUOYU NEDEN SESSİZ?

  Sosyal güvenlik Kurumu’nun İzmir'in Menemen ilçesinde özel bir hastanede periferik anjiyoplasti (damarın genişletilmesi) işlemi için kullanılan tıbbi malzeme ve endikasyon dışı uygulamalardan dolayı 147 milyon TL zarara uğratıldığı bilgisi basın yayın kuruluşları aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır.  SGK denetim raporuna göre ise aynı yöntemle tüm Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumunun 500 -600 milyon dolar zarara uğratıldığı tahmin edilmektedir. Tıbbi cihaz üretimi yapan şirket, hastaneler ve hekimlerin yer aldığı üçlü bir ayak tarafından gerçekleştirilen bu yolsuzluk ve usulsüzlük Kurum tarihinin sağlık alanındaki en büyük yolsuzluğu olarak değerlendirilmektedir. 3 yıl önce başlatılan yolsuzluk soruşturmasında muhakkik/denetim raporunda diğer il ve ilçelerde de denetim yapılması konusunda Rehberlik Daire Başkanlığına dosyanın gönderilmesine rağmen sadece bir ilçede mali şube operasyon yapıldığı diğer il/ilçelerde yapılmadığı görülmektedir. Öyle anlaşılmaktadır ki bu konu soğutul

Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede mi?

  SGK’nın gelir- gider dengesi giderek bozuluyor yani “finansman açığı” baş aşağı gidiyor! AKP iktidarının Sosyal Güvenlik Kurumu getirdiği son nokta; Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede! Seçim günü yaklaştıkça sosyal güvenlik sistemi kapsamında hane halkına yapılan yardımlar ve sosyal sigorta konusunda AKP iktidarı da muhalefette müjdeleri ara arda sıralamaya devam ediyorlar. Ancak bu vaatler sıralanırken 20 yıllık AKP iktidarının Sosyal Güvenlik Kurumunu getirmiş olduğu son nokta ise pek dikkate alınmıyor. Oysa seçim sonrasında eğer sosyal güvenlik sistemi yeniden yapılandırılmaz ve Kurum’a yapılan bütçe transferleri artırılmaz ise sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi bile tehlikede görünmektedir. AKP iktidarının, başta Tayyip Erdoğan olmak üzere, bu tabloyu yaratan sorumluları gerçek dışı, hayal ürünü söylemleri bıraksınlar. İşte devletin resmi verilerindeki gerçeklik: 03.05.2023 tarihinde yayımlanan SGK Şubat 2023 aylık sigortalı