Ana içeriğe atla

Emekli hekim maaşları arasında sosyal güvenlik kurumu kaynaklı ayrımcılık son bulsun!

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bütçe, Kesin Hesap, Sayıştay Raporu 11.11.2022 Cuma günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek.

Görüşme öncesi Sayın Bakan Vedat Bilgine binlerce emekli hekim adına;

Emekli hekim maaşları (4a/4b/4c statüsündeki) arasındaki uçurumun kapatılması ve sadece 4c’lı (Sağlık Bakanlığı) hekimlere yapılan ek ödeme düzenlemesinin tüm emekli hekimleri kapsaması, çalışan emekli hekimlere ek ödemenin kesilmemesi taleplerini iletiyoruz.

Emekli hekimler arasında emekli olduğu sosyal güvenlik kurumuna göre emekli maaşları arasındaki farklılıklar bulunmaktadır.

Emekli Sandığı, BAĞ-KUR ve SSK’ dan emekli olan hekimlerin emekli maaşları arasında büyük farklılıklar vardır.  SSK ve BAĞ-KUR’dan emekli olan hekimlerin Emekli Sandığından emekli olan hekimlere göre maaşları son derecede düşüktür. Bunun da en önemli nedeni emekli hekimlere ödenen ek ödemenin SSK ve BAĞ-KUR’dan emekli olan hekimlere ödenmemesidir.

Emekli Sandığı emeklisi hekimlerin ek ödemeden yararlanabilmesi için; tabip kadrosu esas alınarak Emekli Sandığı emeklisi olması; makam tazminatı ödemesi almaması ve emeklilik sonrası sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilecek çalışmasının olmaması gerekmektedir. 

Sayın Bakan, ek ödeme uygulamasındaki sorunlar:

 Emekli tabip 6,6 bin TL, uzman emekli tabip 8,6 bin TL ek ödeme almaktadır.

 Ancak ek ödemeden;

- SSK-BAĞ-KUR emeklisi hekimler,

- Çalışan Emekli Sandığı emeklisi hekimler yararlandırılmamaktadır.

SSK ve BAĞ-KUR emeklisi hekimlere üvey evlat muamelesi yapılmasına son verilmelidir.

SSK ve BAĞ-KUR emeklisi hekimler, ek ödemelerden yararlandırılmadığı için emekli maaşları çok düşük seviyede kalmıştır. SSK ve BAĞ-KUR emeklisi hekimlere, Sağlık Bakanlığı’na tekrar atandığı zaman, belli bir süre çalışma (3,5 yıl veya daha fazla) koşulu ile Emekli Sandığından emekli olma ve Emekli Sandığı emeklisi hekimlerin yararlandığı ek ödemelerden yararlanma fırsatı sağlanmalıdır.

Emekli olup şirket sahibi olan hekime ek ödeme var, çalışan hekime ek ödeme yok!

Emekli Sandığı emeklisi olup bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olarak (SSK) çalışmak zorunda olan hekimlere hiç ek ödeme verilmezken, herhangi bir şirket sahibi veya ortağı olan, muayenehanesi olan ya da özel hastanede fatura keserek çalışan hekime ek ödeme verilmektedir. Şirketi, muayenehanesi yoksa ancak örneğin sadece işyeri hekimi olarak çalışıyorsa da ek ödeme alamamaktadır.

Sayın Bakan tüm bunların gerekçesi nedir? Neden emekli hekimler arasında ayrımcılık yapılmaktadır?

Talebimizdir;

- Emeklilik maaşına yapılan ek ödemenin SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı emeklisi tüm hekimlere ayrım yapılmadan ödenmesi ve

- Şirket sahibi veya ortağı olmadan çalışmak zorunda kalan hekimlerden ek ödemenin kesilmemesini

binlerce emekli hekimin talebi olarak iletiyor ve bu ayrımcı uygulamaya son verilmesi sözünü duymak istiyoruz.

Farklı sigortalılık statüsünden (SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı) emekli olan hekimler arasındaki maaş farklılıklarını gidermeyi amaçlayan bir intibak yasası MUTLAKA YAPILMALIDIR.

 

                       Dr. Ergün DEMİR                                        Dr. Güray KILIÇ

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama