Ana içeriğe atla

COVID-19 aşıları paralı hale mi geliyor: Ücretsiz dağıtılamayan 5 maskeden, ücretli aşıya mı…?

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aşı tedariki konusundaki ifadeleri rüzgar gülü misali sürekli değişmektedir. Sıkça değişen tarih ve miktar açıklamalarına yetişmek mümkün değil.

AKP iktidarına yakın bir gazetede dün yayımlanan bir haberde “Bazı ilaç firmalarının yabancı aşı firmaları ile doğrudan bağlantıya geçmesi, Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile görüşülerek Türkiye’ye aşı getirilmesi ve ücreti karşılığında satılması” bilgisi yer aldı.  Bu habere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sessiz kalması ve aşı tedariki konusunda çelişkili açıklamalar yapmaya devam etmesi, akıllara aşı tedarik sürecinin yüze göze bulaştırılan ve dağıtılamayan “5 adet maske” meselesini ve IBAN numarası verilerek ücret istenen PCR test sürecini getirmiştir.

COVID-19 salgını insan hayatını ve toplumsal yaşantıyı tüm ciddiyetiyle tehdit etmeye devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün akşam yaptığı açıklamada yine daha önce aşı tedariki, gelecek aşı doz sayısı ve tarih konusundaki yaptığı çelişkili ifadelere devam etmiştir. Geliyor dediği aşılar için aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor demiş ve Biontech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6- 8 haftaya çıkarıldığını açıklamıştır.

Bu açıklama ile birlikte Biontech aşısı için verilen ikinci doz randevularının iptal edilmeye başlandığı bilgisinin gelmesi pandemi sürecinin ne denli kötü yönetildiğini ve bu nedenle de önlenebilir ölümlerin önüne geçilemediğini de bir kez daha göstermiştir.

Rüzgar gülü ile yarışan Fahrettin Koca’nın aşı tedariki konusundaki çelişkili açıklamalarını bir kez daha anımsayalım:

01 Aralık 2020; TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca, “1 Aralık tarihinde 50 milyon doz aşı için sözleşme imzalandığı, Aralık ayında en az 10 milyon, ama muhtemelen 20 milyon, Ocak ayında 20 milyon, Şubat ayında ise 10 milyon temin edileceğini, günde 1 milyon doz aşı uygulaması yapılacağını açıkladı.

25 Şubat 2021; Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “105 milyon doz aşı ile Nisan en geç Mayıs ayı sonuna kadar 20 yaş üstü herkesin, 52,5 milyon insanımızın aşılanacağı” müjdesini verdi.

11 Mart 2021; Bakan Koca, televizyonlarda canlı yayınlanan salgının 1. yıl değerlendirme konuşmasında ise bu kez “Planladığımız şekilde nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak salgın üzerimizde ağır bir baskı olmaktan çıkacak. Vaka sayıları, kayıplar şimdiki ile kıyas edilmeyecek kadar azalacak, virüsün yayılım hızı düşecek’’ açıklamasını yaptı.

 12 Mart 2021; AKP Genel Başkanı cuma namazı sonrası gazetecilerin aşı temini konusunda soruları yanıtlarken, “Çin’den de ikinci bir paketin gelmesi söz konusu olabilir. Eğer o konuda da mutabık kalırsak bir 50 milyon doz daha alabiliriz’’ açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanı Çin Sinovac şirketi ile 100 milyon doz aşı için anlaştıklarını açıklarken, bir gün arayla AKP Genel Başkanı eğer ikinci bir paketin gelebilmesi için, mutabık kalınırsa bir 50 milyon doz daha alabiliriz diye açıklama yaptı.

9 Nisan 2021’de Sağlık Bakanı bir gazeteye verdiği demeçte "Aşı konusunda sözleşmelere uyulmuyor, hedefim Haziran sonu 40 yaş üstünün aşılanmasını tamamlamak. Sinovac, her türlü olumsuz şartlara rağmen yine gelecek. Bu ay da gelmiş olacak, gelecek ay da gelmiş olacak. Biontech’ten 4.5 milyon doz geldi, biliyorsunuz. Uğur Hoca’yla dün görüştüm, yakın takipteyim.’’ açıklamasını yaptı.

12 Nisan 2021 Kurul toplantısından sonra ‘’Sinovac ’la ilgili yaptığımız anlaşma bildiğiniz gibi Şubat ayı sonuna kadar 50 milyon, Nisan ayı 50 milyon toplam 100 milyon şeklindedir. Bugüne kadar gelen aşı miktarı ise 26 milyonu geçmiyor. Önümüzdeki haftalar ben bu anlamda biraz daha önemli sayıda aşının gelebileceğini tahmin ediyorum.’’ dedi.

26 Nisan 2021’de Gazeteci Gürkan Hacır ile yaptığı görüşmede, “Şu ana kadar elimizde 28 milyon doza yakın bir aşı var. Bunun 20 milyonu vatandaşlarımıza yapıldı. Elimizde 8 milyon doz aşı kaldı. Bu sebeple aşılanma yaşını 55’e indirdik. Biontech de ise biliyorsunuz 4,5 milyon doz almıştık, 30 milyona tamamlayacağız. Haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz gelmiş olacak. Bu sayıyı 60 milyona revize etmeye çalışıyoruz. Uğur Şahin Hoca ile sürekli temas halindeyim. 40 yaş üstü nüfus 35 milyon. Bunun yaklaşık 3 milyonu hastalığı atlattı iyileşti. Kalan 32 milyon vatandaşımızın da gene yaklaşık 12 milyonu aşılandı. 20 milyon kişiyi de Haziran sonuna kadar aşılarsak 40 yaş üstü herkes aşılanmış olacak” dedi.

28 Nisan 2021 Bilim Kurulu toplantısı sonrasında Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor. Ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor. Türkiye Sputnik-V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz olmak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat Mayıs ayı içerisinde gerçekleşecektir. Ayrıca bu aşının ülkemizde üretilmesi içinde teknoloji transferi yapılacaktır. Haziran ayı ile birlikte Biontech aşısının da teslim alınan miktarı 30 milyon dozu geçmiş olacak. Bugün yaptığımız Bilim Kurulu toplantısında aşıyı geliştiren Uğur Şahin hocamızın da görüşünü alarak Biontech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6- 8 hafta olarak uygulanmasına karar verilmiştir.’’ açıklamasını yaptı.

SONUÇ OLARAK,

Covid-19 hastalığından korunmak için aşı bekleyen milyonlarca vatandaş soruyor: AŞI NEREDE!

Günde 1 milyon aşı yapacağız diyerek yola çıkan Fahrettin Koca, 5 aydır her toplantı sonrası “Uğur hocayla görüştüm gelecek ay eli kulağında aşı geliyor açıklaması” ile tekerlemesine devam etmekte; ayrıca yeterli aşı tedarik edemeyince de önümüzdeki günlerde “yerli aşı üretime geçecek” diyerek umut pazarlamaya çalışmaktadır.

Can pazarına dönüşen salgında yurttaşların umutları ile oynanamaz, aşı süreci bu denli gayri ciddi olarak yönetilemez.

Aşı politikası açık ve şeffaf olmalıdır. Nitelikli ve ücretsiz aşı yaygın ve hızlı olarak yapılmalı, ücretli aşı akla bile getirilmemeli, vatandaşın aşıya güveni sarsılmamalıdır. Salgının kontrol altına alınabilmesi için etkili aşıya olan ihtiyaç giderek daha da artmaktadır

Ülkemizde kullanılan aşıların tümü yurtdışında üretilmekte, Sağlık Bakanlığı’nın takviminde yer alan aşılar ve Covid-19 aşısı kullanıma ücretsiz sunulmaktadır. Aşı bedelini yöneticiler ceplerinden ödememekte, ücretler vatandaşlardan alınan vergilerden oluşan genel bütçeden karşılanmaktadır.

Aşı tedarik süreci yüze göze bulaştırılan ve dağıtılamayan “5 adet maske” meselesine ve IBAN numarası verilerek istenen PCR test sürecine dönüştürülmemelidir.

                                     AŞI CANDIR HAYAT KURTARIR SATILAMAZ.

Zenginin aşı olacağı, parası olmayanın aşıya erişemeyeceği haksız bir süreç asla kabul edilemez.

 

                      Dr. Ergün DEMİR                                                Dr. Güray KILIÇ

 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama