Ana içeriğe atla

Fikri takip, ısrar ve çözüm önerilerimiz sonuç verdi. COVİD-19 pandemisi nedeniyle Sağlık Uygulama Tebliğinde ( SUT) değişiklik yapıldı.


Sosyal Güvenlik Kurumu, meslek örgütlerinin ve kamuoyunun baskısına kulak verdi: Covid-19 hastalarından özel hastanelerde hiçbir durumda ilave ücret alınamayacak.
Pandemi döneminde vatandaşlar can derdine düşmüş iken özel sağlık işletme sahipleri ise maliyet derdine düşmüş, AKP iktidarının yıllardır kamu aleyhine destekleyip büyüttüğü özel sağlık sektörü pandemi döneminde bile COVİD-19 hastalığına “maliyet” ve “kâr” penceresinden bakarak özel hastanelere müracaat eden COVIT-19 öntanı/tanılı hastalardan her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil /yatak için ilave ücret almaktaydı.

Pandemi döneminde vatandaşlar can derdinde iken pandemi hastanesi ilan edilmesine rağmen özel hastanelerin covıt-19 öntanı/tanılı hastalarda yüksek miktarlarda ilave ücret almalarına itiraz ettik ve çözüm önerilerimizi sunduk. Çözüm önerilerimizi SGK ve sağlık giderleri karşılanmak için yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinden yaptık.
04 Nisan 2020 tarihli ve 31089 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile;
COVİT-19 olası/kesin tanılı hastaların özel hastanelerde yoğun bakım sürecinden önce ve sonra serviste yatış sürecinde yapılacak her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil için ilave ücret alınmamasına ilişkin bir düzenleme yapılmadı.
Yine itiraz ettik ve çözüm önerilerimizi tekrarladık.

09 Nisan 2020 tarihli ve 31094 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile;
1- Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin 1.7 numaralı maddesinin (Provizyon işlemleri) üçüncü fıkrasında yer alan “(*) Acil hal;” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(*) Acil hal; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar ile pandemi süresince pandemi olgularına yönelik tanı ve tedavileri kapsamaktadır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir.”
Covit 19 öntanı/tanılı hastalar acil hal Provizyon işlemlerinde tanımı içine alınmıştır.
2-Aynı Tebliğin 1.9.3 numaralı maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiş ve aynı fıkranın sonuna “ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetlerinden.” ibaresi eklenmiştir.
“j) SUT eki EK-2/G Listesinde yer alan işlemler,”
“k) Pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri,”
j) SUT eki EK-2/G Listesinde yer alan işlemler ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetlerinden.
Bu genelge ile Covit 19 öntanılı/tanılı hastalar ( SUT 1.9.3 - İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri içeren EK-2/G Listesinde) İLAVE ÜCRET ALINMAYACAK İŞLEMLER LİSTESİNDE yer almıştır.
 Bu durumda özel hastanelerde pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavilerinden  ve bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınamayacağı kesin hükme bağlanmıştır.
3-Aynı Tebliğin 2.1.2.B numaralı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “tanımlı ilaçlar,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi süresince hastanelerce temin edileceği bildirilen pandemi tedavisine yönelik ilaçlar,” ibaresi eklenmiştir.
2.1.2.B: Günübirlik  Tedavilerde ( tedavi kapsamındaki işlemler; sağlık kurumlarında yatış ve taburcu işlemi yapılmadan 24 saatlik zaman dilimi içinde yapılan aşağıda belirtilen işlemlerdir.) kan ve kan ürünleri ve  “Hastanelerce Temini Zorunlu Kemoterapi İlaçları Listesi”ne yapılan ek ile de pandemi süresince pandemi tedavisine yönelik ilaçlar  eklenmiştir.
4- Aynı Tebliğin 2.4.4.H numaralı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “plazmaferez tedavileri,” ibaresinden sonra gelmek üzere “immün plazma tedarik ve uygulama,” ibaresi eklenmiştir.
2.4.4.H (Yoğun bakım tedavisinde) “immün plazma tedarik ve uygulama,”ları işlem puanı üzerinden ayrıca faturalandırılabilecektir.


 Bu Tebliğin;
a) 3 üncü ve 4 üncü maddeleri 1/4/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
b) Diğer maddeleri ise yayımı tarihinde, yürürlüğe girer.

Özet olarak yapılan bu SUT değişikliği ile COVİD-19 ön tanılı/tanılı hastalar, acil hal tanımı içerisine ve ilave ücret alınmayacak işlemler listesine alınmıştır. Bu şekilde COVİD-19 öntanı/tanılı hastalardan özel hastanelerde yasal olarak hiçbir suretle  yapılacak her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil /yatak için ilave ücret alınamayacaktır. Daha önce yapılan SUT değişikliği ile de özel hastanelere pandemi süresince covid ön tanılı hastalara yönelik ödemelerde ciddi artışlar getirilmişti. Yoğun bakıma alınan hastalar içinde günlük bedel yaklaşık iki katına ulaşmıştı. Yoğun bakım dışı servislerde yatış süresince günlük yatak bedeline 660 TL eklenmişti. ( 30+660 TL) Ayrıca bu hastalarda yapılacak her türlü tetkik, tahlil ve diğer işlemler içinde SUT’ta belirtilen bedeller eklenince ortaya çıkan “COVİD-19 paketi” tatmin edici bir düzeye ulaşmıştı.
Bugün yayımlanan SUT değişikliğine kadar geçen süre boyunca ayrıca COVİD-19 öntanılı/tanılı hastalardan %200’e ulaşan ilave ücret alınmasını kabul etmek mümkün değildi. Nitekim kamuoyunun yoğun baskıları sonuç verdi ve bu genelge ile özel hastanelerin pandemi süresince ilave ücret almalarının önüne geçilmiş oldu.
                               Dr. Ergün DEMİR                             Dr. Güray KILIÇ



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama