Ana içeriğe atla

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, salgından 1 ay sonra hastalara 93 ilacın geri ödeme listesine alındığını müjdeledi!


Peki, geri geri ödeme listesinden 263 ilacın çıkarılması ve bir aydır sağlık hizmetine ulaşamayan kanser, kalp, hipertansiyon, diyaliz, diyabet gibi kronik hastalar ile gebeler için hangi temennide bulunacak?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, henüz kurum duyurusu yayımlanmadan 05 Nisan 2020 tarihinde basına yaptığı yazılı açıklamada Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında yapılan düzenlemeyle 93 ilacı daha geri ödeme listesine aldıklarını bildirmiş ve geri ödeme listesine alınan ilaçlar için hastalara şifa olmasını temenni etmiştir.
Pandemi döneminde vatandaş can derdinde iken; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sanal iyilik hali pompalamak için verileri makyajlayarak ‘’umut’’ saçmaya çalışmaktadır. Kanser, epilepsi, parkinson, hipertansiyon, diyabet, kalp hastaları gibi kronik hastalığı olan vatandaşlar ile gebeler Covid-19 salgını nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimde güçlük çekerken salgından bir ay sonra hastalara kısmi bir katkı sağlayacak düzenleme yapılmasını müjde olarak veriyor.
Bakan söylüyor:  Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında yapılan düzenlemeyle 93 ilacı daha geri ödeme listesine aldık.
 Gerçek:  Son 1 ay içerisinde bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yapılan düzenlemeler ile bedeli ödenecek ilaçlar listesine 103 kalem ilaç eklenmiş,150 kalem ilaçta düzenleme yapılmış, ancak 263 kalem ilaç geri ödeme listesinden çıkarılmıştır.
Bakana soruyoruz?
Geri ödeme listesine alınan ilaçların hastalar için şifa olması temenni edilirken; son 1 ayda yapılan düzenlemeler ile geri ödeme listesinden çıkarılan 263 ilaç için hastalara hangi temennide bulunacaksınız?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği oluşturulan Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği’nin 12 nci maddesi ile SUT’un 4.4.1 nci maddeleri gereği Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi’nde yapılan düzenlemeler 04.03.2020 – 06.04.2020 tarihleri arasında yayımlanan duyurularda;


Yukarıdaki tablodan anlaşılacağı üzere bedeli ödenecek ilaç listesine sadece ilaçlar eklenmemiş; aynı zamanda düzenleme ve listeden çıkarma işlemleri de gerçekleşmiştir.
 Son bir ay içerisinde bedeli ödenecek ilaçlar listesinde yapılan düzenlemelerde listeye; 103 kalem ilaç ilave edilirken,150 kalem ilaçta düzenlemeye gidilmiş,263 kalem ilaçta geri ödeme listesinden çıkarılmıştır.
 Çıkarılan ilaçlar içerisinde Hastalığa Özel (Doğuştan Metabolik Hastalıklar, Kistik Fibrozis ve İnek Sütü Alerjisi) Diyet Ürünleri ile Tıbbi Mamalar Listesinden 3 kalem ürün ile hastanelere temini zorunlu 16 kalem kemoterapi ilaçları da mevcuttur.

COVİD-19 pandemisinin ilan edildiği olağandışı bir döneme girilmesine ve sahada sorunlar yaşanmasına ilişkin;
Binlerce işyeri kapanıp, yüzbinlerce işçi işten çıkarılırken,
Plansızlık yüzünden kronik hastalığı olanların tedavileri aksarken,
Özel hastaneler COVID-19 ön tanısı/tanısı alan hastalardan ilave ücret alırken,
Sağlık kurum ve kuruluşlarında tıbbi malzeme ve kişisel koruyucu ekipman eksiklikleri yaşanırken
Hiç ses çıkarmayan ve ortalıkta görünmeyen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un kısmi bir katkı sağlayacak düzenlemeyi can derdindeki vatandaşlara daha Kurum’un ilgili duyurusu yayımlanmadan basın duyurusu ile kamuoyuna müjdelemeye ve “umut’’ temenni etmeye çalıştığı görülmektedir.

                Dr. Ergün DEMİR                                                Dr. Güray KILIÇ


Kaynak;
Bakan Selçuk: "93 İlacı Daha Geri Ödeme Listesine Aldık” 05 Nisan 2020, Pazar
2019/1.Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına Ve İlaç Geri Ödeme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru-06.04.2020
Bedeli Ödenecek ilaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2020/14 - 01.04.2020





Bedeli Ödenecek ilaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2020/13 -  25.03.2020
Bedeli Ödenecek ilaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2020/12- 18.03.2020

Bedeli Ödenecek ilaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2020/11- 11.03.2020




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KANSER TEDAVİSİ İÇİN İLAVE ÜCRET ALINABİLİR Mİ?

  Kanser hastalarından alınan ilave ücret sağlık hizmetine erişimlerini kısıtlamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri şahıs ödemeleri bölümüne iletilen dilekçelerin büyük bir çoğunluğunu ö zel sağlık kurum ve kuruluşlarında özellikle kanser hastalarının başvurularında alınan ilave ücretler ve tedavi için ek olarak önerilen endikasyon dışı ilaç kullanım durumunda ilaç bedellerinin ödenmemesi oluşturmaktadır. Ayrıca acil servise müracaat eden hastalardan ilave ücret alınması da şikayet başvuruları arasında ön sırada gelmektedir. İlave ücret alınması 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 73. Maddesi gereği ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin 1.9.1 maddesi uyarınca Kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca; Kurumca belirlenmiş sağlık hizmetleri bedelinin %200’ünü geçmemek kaydıyla kişilerden ilave ücret alınabilmektedir. Tüm sağlık hizmetlerinin sunumuna ilişkin olarak SGK tarafından Sağl

Özel sağlık kurumlarında (SGK sözleşmeli-sözleşmesiz) pandemi süresince COVİD-19 hastalarının ücretlendirilmesi Bilgi Notu

- Özel sağlık kurumlarda COVİD-19 olası/kesin tanılı hastalardan ilave ücret talep edilmesi, -COVİD-19 pandemisi nedeniyle Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikler, -13.04.2020 Tarihli ve 2399 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı,   -Yabancı hastalara sunulan tedavilerin ne şekilde ücretlendirileceğine ilişkin mevcut bilgiler çerçevesinde bilgi notudur. -           Özel sağlık kurumlarının COVİD-19 olası/kesin tanılı hastalardan ilave ücret talep etmesi önünde yasal engel var mıydı? COVID-19 salgını nedeniyle birçok vatandaşımız kamu ve özel hastanelerde tedavi görmektedir. Özel hastanelerin de pandemi hastanesine dönüştürülmesine ve Sağlık Bakanının test ve hasta yatış sürecine ilişkin kamu ya da özel hiçbir sağlık kuruluşunun ücret talep edemeyeceğini açıklamasına rağmen, bazı özel hastanelerin COVİD-19 tanısı alan yatan hastalar ile test yaptırmak isteyenlerden ücret talep ettiği bilgisi kamuoyunun gündemine gelmişti. 9 Nisanda COVİD-19 pan demisi nedeniyle Sağlık Uygu

SGK TARİHİNİN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU KARŞISINDA KURUM VE KAMUOYU NEDEN SESSİZ?

  Sosyal güvenlik Kurumu’nun İzmir'in Menemen ilçesinde özel bir hastanede periferik anjiyoplasti (damarın genişletilmesi) işlemi için kullanılan tıbbi malzeme ve endikasyon dışı uygulamalardan dolayı 147 milyon TL zarara uğratıldığı bilgisi basın yayın kuruluşları aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır.  SGK denetim raporuna göre ise aynı yöntemle tüm Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumunun 500 -600 milyon dolar zarara uğratıldığı tahmin edilmektedir. Tıbbi cihaz üretimi yapan şirket, hastaneler ve hekimlerin yer aldığı üçlü bir ayak tarafından gerçekleştirilen bu yolsuzluk ve usulsüzlük Kurum tarihinin sağlık alanındaki en büyük yolsuzluğu olarak değerlendirilmektedir. 3 yıl önce başlatılan yolsuzluk soruşturmasında muhakkik/denetim raporunda diğer il ve ilçelerde de denetim yapılması konusunda Rehberlik Daire Başkanlığına dosyanın gönderilmesine rağmen sadece bir ilçede mali şube operasyon yapıldığı diğer il/ilçelerde yapılmadığı görülmektedir. Öyle anlaşılmaktadır ki bu konu soğutul