Ana içeriğe atla

SUT’TA YAPILAN DEĞİŞİKLİK İLE SAĞLIK HİZMETLERİ BEDELLERİNE %40 ZAM YAPILDI.

 Vatandaşlar artık özel sağlık kuruluşlarına %40 daha fazla ilave ücret ödemek zorunda.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sözleşme/ protokol yaptığı tüm sağlık hizmet sunucularından satın aldığı sağlık hizmetleri için fiyat tarifesini güncellemiştir. Buna göre tanıya dayalı cerrahi operasyon ve özellikli işlemlerin bedellerinde yaklaşık %40 oranında artış yapılmıştır. Bu durumda da özel sağlık kuruluşlarında vatandaştan alınan SUT bedelinin %200’üne kadar olan ilave ücret miktarı da böylece  %40 zamlanmıştır.

25.08.2022 tarihli ve 31934 1. Mükerrer Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ ile;

a) Bazı ilaçlar bedeli ödenecek ilaçlar listesine ilave edilmiş, bazı ilaçların katılım payı muafiyeti ile geri ödeme kriterlerine ilişkin güncellemeler, yatarak tedavileri kapsamında sağlık hizmeti sunucuları tarafından kullanılan bazı tıbbi malzemelerin de geri ödeme bedellerinde değişik oranlarda artış yapıldı.

b) Finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinde ise tanıya dayalı işlemler (paket işlemler) diğer bir deyiş ile operasyon ve özellikli işlemlerin fiyat uygulamalarına %40 oranında artış yapılmıştır. Bu durumda vatandaşların özel hastanelerde yasal (legal) olarak ödedikleri ilave ücrette de %40 daha artış olacaktır.

SGK, genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişilere, hak sahiplerine sunulan sağlık hizmetlerini kamu-özel ayrımı yapmaksızın tüm sağlık hizmet sunucularından (kamu-özel-üniversite sağlık hizmet sunucuları, eczaneler ve optisyenler) sağlık hizmeti satın alım sözleşmesi / protokolü yapılması suretiyle satın almaktadır. Kurum ile sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucularından alınan sağlık hizmetlerinin bedelleri ise genel sağlık sigortası fon gelirlerinden karşılanmaktadır.

Tanıya dayalı işlemlere yapılan bu artış vatandaşa nasıl yansıyacak?

İlave ücret, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 73. Maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, kişilerden bu bedelin iki katına kadar (%200) ilave ücret alınabilmektedir.

Tanıya dayalı işlemler (paket işlemler) diğer bir deyiş ile operasyon ve özellikli işlemlere zam yapılması ile  Kurum’la sözleşmeli/protokollü tüm sağlık kurum ve kuruluşları,  müracaat eden genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişilere sundukları sağlık hizmetlerin bedelini  SGK’dan %40 artmış olarak  alacaktır. Böylece de vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarının da legal olarak bu kişilerden talep ettikleri ilave ücrete %40 zam yapılmış olmaktadır.

Örneğin en sık yapılan operasyonlardan örnekler;



Maalesef özel hastanelerin çoğunda yasal olarak ödenmesi gereken ilave ücretin çok ötesinde bedel talep edilmektedir.

Birçok özel hastane ve sağlık kuruluşu, her türlü tıbbi işlem için SUT bedellerinin %200’ü ve çok daha ötesi olan bedeli ilave ücret adı altında vatandaştan almaktadır. Daha çok cerrahi işlemlerde olmak üzere kayıt dışı olarak elden ödeme şeklinde uygulamalar çok hızlı bir şekilde artmaya başlamıştır. SGK’dan özel kurumlara yapılan ödemeler ise adeta sübvansiyon niteliğinde olup, bu SUT değişikliği ile birlikte bu miktar da artmış olacaktır.

SGK’nın bu artışla birlikte zaten yapması gereken denetimleri sıkılaştırması ve cezaları arttırması, ihlal yapan özel hastaneler ile sözleşmesini iptal etmesi gerekmektedir. Oysa SGK’nın 5510 sayılı Kanun ve buna bağlı sözleşmelerle belirlenmiş denetim mekanizmasını yeterince ve etkin biçimde kullanmadığı aşikardır.

Sonuç olarak…

Kamu hastanelerinde muayene ve ameliyat randevusu alınamaması önemli bir sorundur.

Hastalar birçok branşta ve yan dalda Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alamadıkları için kamu sağlık hizmetine ulaşamamaktadır. Bu durumda parası olanlar veya borç para bulabilenler özel sağlık kuruluşlarına yönelmektedir. 

Sağlık Bakanlığı, SGK ile tüm kamu hastaneleri adına sağlık hizmetlerinin bedeli için anlaşma yapmakta ve yılda bir kez karşılıklı pazarlıkla global bütçe belirlenmektedir. Sağlık Bakanlığı hazırladığı yönetmelik ile de global bütçeden hangi hastaneye ne kadar finansman ayıracağını saptamaktadır.  Yapılan bu son düzenlemenin kamu üniversite ve devlet hastanelerinin yaşadığı finansal sıkıntıyı atlatabilme ve borçlarını ödeyebilme imkanı sağlayabileceği ön görülebilir. Ancak asıl kazananın hem doğrudan SGK’dan kaynak aktarımı hem de ‘sağlanan hasta-müşteri’den alacakları ilave ücret bedelinin artması ile özel hastaneler olacağı da aşikardır.

Kamu üniversite ve devlet hastanelerinde muayene, tetkik, ameliyat randevusu alamayan Kurum’la sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat etmek zorunda kalan vatandaşlar ise ilave ücret ödeyebilmek için daha fazla elindeki avucundaki satmak, borç para bulabilmek veya kredi çekmek zorunda kalacaklardır.

 

                          Dr. Ergün DEMİR                           Dr. Güray KILIÇ

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SGK TARİHİNİN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU KARŞISINDA KURUM VE KAMUOYU NEDEN SESSİZ?

  Sosyal güvenlik Kurumu’nun İzmir'in Menemen ilçesinde özel bir hastanede periferik anjiyoplasti (damarın genişletilmesi) işlemi için kullanılan tıbbi malzeme ve endikasyon dışı uygulamalardan dolayı 147 milyon TL zarara uğratıldığı bilgisi basın yayın kuruluşları aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır.  SGK denetim raporuna göre ise aynı yöntemle tüm Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumunun 500 -600 milyon dolar zarara uğratıldığı tahmin edilmektedir. Tıbbi cihaz üretimi yapan şirket, hastaneler ve hekimlerin yer aldığı üçlü bir ayak tarafından gerçekleştirilen bu yolsuzluk ve usulsüzlük Kurum tarihinin sağlık alanındaki en büyük yolsuzluğu olarak değerlendirilmektedir. 3 yıl önce başlatılan yolsuzluk soruşturmasında muhakkik/denetim raporunda diğer il ve ilçelerde de denetim yapılması konusunda Rehberlik Daire Başkanlığına dosyanın gönderilmesine rağmen sadece bir ilçede mali şube operasyon yapıldığı diğer il/ilçelerde yapılmadığı görülmektedir. Öyle anlaşılmaktadır ki bu konu soğutul

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede mi?

  SGK’nın gelir- gider dengesi giderek bozuluyor yani “finansman açığı” baş aşağı gidiyor! AKP iktidarının Sosyal Güvenlik Kurumu getirdiği son nokta; Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede! Seçim günü yaklaştıkça sosyal güvenlik sistemi kapsamında hane halkına yapılan yardımlar ve sosyal sigorta konusunda AKP iktidarı da muhalefette müjdeleri ara arda sıralamaya devam ediyorlar. Ancak bu vaatler sıralanırken 20 yıllık AKP iktidarının Sosyal Güvenlik Kurumunu getirmiş olduğu son nokta ise pek dikkate alınmıyor. Oysa seçim sonrasında eğer sosyal güvenlik sistemi yeniden yapılandırılmaz ve Kurum’a yapılan bütçe transferleri artırılmaz ise sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi bile tehlikede görünmektedir. AKP iktidarının, başta Tayyip Erdoğan olmak üzere, bu tabloyu yaratan sorumluları gerçek dışı, hayal ürünü söylemleri bıraksınlar. İşte devletin resmi verilerindeki gerçeklik: 03.05.2023 tarihinde yayımlanan SGK Şubat 2023 aylık sigortalı