Ana içeriğe atla

ENDİKASYON DIŞI İLAÇ KULLANIM TALEBİ NEDEN ARTMAKTADIR?

 Kanser tedavisinde kullanılan ve halk tarafından “akıllı ilaç” olarak tanımlanan hedefe yönelik, yüksek maliyetli kanser ilaçlarının özellikle son birkaç yıldır “endikasyon dışı” kullanım talebi hızla artmaktadır. Ayrıca prospektüse ve onaylı endikasyonda belirtilen şartlara / prosedüre uymayan hastalar için kullanılan kanser ilaçlarının bedelinin karşılanmasında sorunlar yaşanmaktadır.  Bu sorun, yatan hastaların tedavilerinde ilaç bedeli, ayakta tedavilerde ise hastaya temin edilen ilaçların katkı payı ödenmesinde yaşanmaktadır. Bu durum tedavi süreçlerini etkilemekte, ölümle yaşam arasında ince bir çizgide yaşam savaşı veren kanser hastaları ve hasta yakınlarında mağduriyete yol açmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu kanser ilaçlarının bedellerini hangi koşullara göre ödemektedir.

Yatarak ve ayakta tedavide kullanılan kanser ilaçlarının prospektüse ve onaylı endikasyonda belirtilen şartlara (prosedüre) uyan hastaların ilaç bedelleri SGK tarafından karşılanmaktadır. Ancak hekim tarafından önerilen ilacın endikasyon dışı kullanım durumunda ise SGK ilacın bedelini karşılamamakta ve aşağıda belirtilen süreç başlatılmaktadır.

Hastanede yatan hasta için endikasyon dışı ilaç kullanım süreci şu şekilde işlemektedir.

-Hastane/hekim, ilacın endikasyon dışı kullanımı için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK) müracaat ederek kullanım onay izni almakta,

-Hasta, önce Sağlık Bakanlığından alınan endikasyon dışı kullanım onayıyla SGK’ya müracaat ederek ilacın bedelinin ödenmesini talep etmekte,

-SGK’da ilacın onaylı prospektüsteki koşullara uymaması durumunda ilaçla ilgili hiçbir ödeme yapmayacağına dair cevap yazmaktadır.

-Hasta bedeli karşılayabiliyorsa cebinden ödeyerek kısa sürede ilaca ulaşabilmekte; parası yoksa mahkeme yolu önerilmektedir. Mahkeme – Avukat masrafları ve uzayan bir süreç. Doğaldır ki bu durumda tedavi gecikmektedir. Eğer hasta hala yaşıyorsa mahkeme lehe karar verdiğinde bu karar ile SGK’ya başvuru yapılmakta, SGK da ilacın bedelini ödeyeceğine dair bilgiyi medulla sistemi üzerinden belirterek yatan hastaya ilacı kullanma imkanı sağlamaktadır. İlacın bedelini de hastane SGK’ya fatura etmekte ve SGK’da hastaneye ödemeyi yapmaktadır.

Yatan hastalarda kullanılan bazı ilaçlar, endikasyonları ve güncel ilaç fiyatları

Opdivo 100 mg/10 ml 1 flakon fiyatı 13.456.08 TL.

Endikasyon: Yetişkinlerde maling melanom (cilt kanseri), ilerlemiş renal hücreli karsinom (ilerlemiş böbrek kanseri), metastatik (diğer organlara sıçrayan) küçük hücreli dışı akciğer kanseri, metastatik cerrahi işlem yapılamayan lokal ilerlemiş özofagusun (yemek borusu) skuamöz (yassı) hücreli kanserinin tedavisinde

Önerilen doz 2 haftada bir 240 mg ayda 480 mg. Bir aylık tedavinin bedeli 64.588,12 TL dir.

Keytruda 100 mg/4ml 1 flakon fiyatı 23.312.99 TL.

Endikasyon: Yetişkinlerde daha önce tedaviye yanıt vermemiş rezeke edilemeyen (cerrahi yolla çıkarılamayan) veya metastatik melanoma (diğer organlara sıçrayan cilt kanseri), küçük hücreli dışı akciğer kanseri, mesane kanseri (ürotelyal karsinom)

Önerilen kullanım dozu 3 haftada (21 günde) bir 200 mg. Bir aylık tedavinin bedeli 46.625.98 TL’dir.

Perjeta 420 mg/14 ml IV 1flakon fiyatı 19.557.08 TL.

Endikasyon: metastatik meme kanseri.

Önerilen doz 3 haftada bir 420 mg.

Ayakta tedavilerde endikasyon dışı ilaç kullanım süreci nasıl işlemektedir.

SGK, ister yatan isterse ayakta tedavi gören kanser hastaları olsun kullanılan “akıllı” ilaçların bedellerini ancak endikasyonu var ise koşullara uyuyorsa ödemekte ve ilaç katkı payı almamaktadır. Ancak ayakta tedavide hastane/ hekim tarafından Sağlık Bakanlığından endikasyon dışı kullanım izni alınan ilaçlar için çalışanlardan %20, emeklilerden ise %10 ilaç katkı payı alınmaktadır. Ayakta tedavilerde mahkeme süreci aranmamakta, sadece Sağlık Bakanlığından ilacın endikasyon dışı kullanım izni alınması yeterli bulunmaktadır.

Ayakta tedavilerde kullanılan bazı ilaçlar, endikasyonları ve güncel ilaç fiyatları

Reampla 125 mg kapsül (21 kapsül) fiyatı 19.244,91 TL

Endikasyon: ilerlemiş meme kanseri. Önerilen doz günde 1 kere alınan 125 mg bir kapsül. İlaç endikasyon dışı kullanıldığında emeklilerden 1924 TL, çalışanlardan 3848.8TL ilaç katkı payı alınmaktadır.

Xeljanz XL 11mg 28 Tb. fiyatı 5.394,75 TL

Endikasyon: Yetişkinlerde Romatoid Artrit. Önerilen doz günde bir kere 11 mg. İlaç endikasyon dışı kullanıldığında emeklilerden 539,4 TL, çalışanlardan 1078.8TL ilaç katkı payı alınmaktadır.

Tagrisso 80 mg 28 film kaplı Tb. fiyatı 78.990,39 TL

Endikasyon: metastatik küçük hücre dışı akciğer kanseri. Önerilen doz günde bir kez 80 mg tablettir. İlaç endikasyon dışı kullanıldığında emeklilerden 7899 TL, çalışanlardan 15798 TL ilaç katkı payı alınmaktadır.

Kanser hastası için hastane/ hekimin önerdiği endikasyon dışı ilaç kullanım durumunda bu tedavilerde bir aylık ilaç için hastanelerde tedavi görenler için ilaç bedeli, ayakta tedavilerde ise ilaç katkı payı tutarı binlerce TL’yi bulmaktadır. Asgari ücretle çalışan, emekli, esnaf, çiftçi, işsiz vs. milyonlarca vatandaş bir aylık ilaç için 20-46-64 bin TL’yi bulan tutarları nasıl karşılayabilecektir? Geldiğimiz aşamada hastaların hayati tehlikesi söz konusu iken kanser hastalarına endikasyon dışı ilaç kullanımı bir ‘’umut’ ’olarak gösterilmeye çalışılmakta parası olanlar veya borç para bulabilenler ilaca ulaşabilmekte, bulamayanların ise mahkemelerde ihtiyati tedbir kararını beklemekte ve tedavi süreci aksamaktadır.

İlaç şirketlerinin ve işverenlerin önceliğinin halkın sağlık hakkından ziyade daha çok ilaç satmaya ve karlarını artırmak olduğu zaten bilinen bir gerçektir. Bunu için insanların duyguları ve acılarını sömürerek hastalıkları üzerinden para kazanmaları da bir sır değildir.

SONUÇ OLARAK

Ölümle yaşam arasında ince bir çizgide yaşama tutunmaya çalışan kanser hastalarının ve hasta yakınlarının mağdur edilmemesi, duygularının sömürülmemesi ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK), Sosyal Güvenlik Kurumu, ilgili uzmanlık dernekleri ve akademi, endikasyon dışı ilaç kullanımında ısrar eden hastane ve hekimler, ilaç şirketleri aşağıdaki soruları deontolojik ve bilimsel olarak yanıtlanması gerekmektedir.

-          Endikasyon dışı ilaç kullanım talebi, uygulanması önceleri çok nadirken iken son birkaç yıldır ne oldu da bu kadar çok yaygınlaştı. Hekimlerin endikasyon dışı ilaç kullanımında ısrar etme nedeni nedir?

-          Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK), her zaman her koşulda bu kadar sık, yoğun ve ciddi bir elemeye tabi tutmadan, kendine gelen taleplerin pek çoğunda tıbbi bir süzgeçten geçirmeden onay veriyorsa, Sağlık Bakanlığı endikasyon dışı kullanım onayı verdiği ilaçlar için elinde yeterli olumlu araştırma verisi var ise neden bu ilaçlara endikasyon verilmemektedir?

-          Bu ilaçların faydası varsa yani endike ise neden endikasyon dışı izin istenmektedir?

-          Bu ilaçları üreten ve satışa arz eden ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği gibi gelişmiş ülkelerin sigorta şirketleri bu ilaçların bedellerini endikasyonları dışında kullanımı halinde ilaç bedellerini tam ve eksiksiz olarak karşılamakta mıdır?

-          Özellikle kanserin 3 ve 4 evresinde olan hastaların yaşam süreleri açısından endikasyon dışı kullanım izni ile alınan ilaçların yararlılıkları ile ilgili bir araştırma var mı? Yaşam süreleri beklentileri ile ilgili pozitif değerler elde edildi mi?

-          Endikasyon dışı ilaç kullanımı için, hastanelerde tedavi görenler için ilaç bedeli, ayakta tedavilerde ilaç katkı payı geri ödemesi için başvuran/müracaat eden dilekçe sayısı nedir?

-          Mahkemelerde ne kadar ihtiyati tedbir kararı alınmıştır?

-          2015-2020 yılları arası endikasyon dışı kullanım izni ile SGK’ya fatura edilen ve ödenen bedel ile 2020-2022 Temmuz ayına kadar kullanım izni ile SGK’ fatura edilen ve ödenen bedel ne kadardır?

-          Bu konuda istismarın boyutu ne kadardır?

 

                                     Dr. Ergün DEMİR                                Dr. Güray KILIÇ

 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama