Ana içeriğe atla

KANSER TEDAVİSİ İÇİN İLAVE ÜCRET ALINABİLİR Mİ?

 Kanser hastalarından alınan ilave ücret sağlık hizmetine erişimlerini kısıtlamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri şahıs ödemeleri bölümüne iletilen dilekçelerin büyük bir çoğunluğunu özel sağlık kurum ve kuruluşlarında özellikle kanser hastalarının başvurularında alınan ilave ücretler ve tedavi için ek olarak önerilen endikasyon dışı ilaç kullanım durumunda ilaç bedellerinin ödenmemesi oluşturmaktadır. Ayrıca acil servise müracaat eden hastalardan ilave ücret alınması da şikayet başvuruları arasında ön sırada gelmektedir.

İlave ücret alınması

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 73. Maddesi gereği ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin 1.9.1 maddesi uyarınca Kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca; Kurumca belirlenmiş sağlık hizmetleri bedelinin %200’ünü geçmemek kaydıyla kişilerden ilave ücret alınabilmektedir.

Tüm sağlık hizmetlerinin sunumuna ilişkin olarak SGK tarafından Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yayınlanmakta ve bu tebliğ çerçevesinde sağlık giderleri karşılanmaktadır.

Özel sağlık kurum ve kuruluşları hastalardan kanser tedavisi için ilave ücret alabilir mi?

Sağlık Uygulama Tebliği’nin 1.9.3 maddesinde ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri belirlenmiştir. Bu maddenin (ç) bendinde kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri) ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri içerisinde yer almaktadır. Ayrıca 421 adet cerrahi işlemin yer aldığı ilave ücret alınmayacak işlemler listesi SUT EK-2/G’de yer almaktadır.

Özel sağlık kurum ve kuruluşları, kanser tedavisini parantez içindeki “radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri” olarak değerlendirmektedir. Bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetleri kanser tedavisi kapsamında değerlendirilmemekte ve bu durumu mevzuat boşluğu olarak görerek kanser hastalarının tedavi süreçlerini oluşturan muayene, tetkik ve işlemlerden  ilave ücret alınmaktadır.

Ayrıca 2018 yılında yayımlanan SUT EK-2/G’de ilave ücret alınmayacak işlemler ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetleri listesi 2020 yılında yapılan isim değişikliği ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetleri cümlesi çıkarılmış “İlave ücret alınmayacak işlemler listesi EK-2/G” şeklinde değiştirilmiştir. Bu cümle değişikliği ile özel sağlık kurum ve kuruluşları kanser cerrahi işlemlerinde ilave ücret talep edilmemekte ancak bu işlemlere ilişkin sunulan diğer sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınabilmektedir.

Yeterli denetim, yaptırım ve caydırıcı ceza uygulaması olmadığı için mevzuata aykırı uygulamalar devam etmektedir.

Özel sağlık kurum ve kuruluşları hastalardan kayıt dışı olarak her türlü tıbbi işlem için SUT bedellerinin %200 ve ötesinde ücret talep etmeleri, girişimsel cerrahi işlemlerde elden ödeme almaları, kanser tedavisi ve acil servis müracaatlarında acil hastalardan ilave ücret alınmasını engellemek adına kamu otoritesi herhangi bir denetim yapmamaktadır. Ayrıca cezai işlemler önceki yıllara göre yetersizdir ve caydırıcı değildir.

Yapılması gereken mevzuata aykırı davranan sağlık kurum ve kuruluşlarının denetlenmesi, gerekli yaptırımın uygulanması, cezai işlemlerin artırılması ve hastaları mağdur eden bu sağlık kurum ve kuruluşlarının kamuoyuna açıklanması gerekmektedir.

Kanser tedavisinde ilave ücret alınmaması için yapılması gereken;

İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri içerisinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin 1.9.3 maddesi (ç) bendindeki kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri) cümlesinden sonra gelmek üzere “Sağlık raporu ile belgelendirilmesi şartıyla, tanı konmuş onkoloji ve diğer branşlarda muayene, tetkik ve işlemlerden ilave ücret alınmaz’’ cümlesi ile

SUT EK-2/G’de ilave ücret alınmayacak işlemler listesinde sonra gelmek üzere “bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetleri ve işlemler’’ cümlesi eklenmesi ve böylece yapılacak bu SUT değişikliği ile sorun çözümlenmiş olacaktır.

Sonuç olarak yapılacak SUT değişikliği ile mevzuat boşluğu olarak değerlendirilen bölüme iki cümlenin eklenmesi, ölümle yaşam arasında ince bir çizgide yaşama tutunmaya çalışan kanser hastaları ve hasta yakınlarının ilave ücret üzerinden mağdur edilmesini engellemiş olacaktır.

Kanser hastaları ve hasta yakınlarında mağduriyete yol açan uygulamaları ve gerçekleri yazmaya devam edeceğiz.

                                        Dr. Ergün DEMİR                            Dr. Güray KILIÇ

.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama