Ana içeriğe atla

SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE (SUT) YAPILAN SON DÜZENLEME NE GETİRİYOR?

 1 Haziran 2022 tarihinde Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklik Resmi Gazetede yayımlandı. Buna göre  EK-2B hizmet başı işlem puan listesinden 3.Basamak Sağlık Kuruluşlarında yapılan kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahi işlemlerde 48 kodda yapılan %15 fazla ödeme kaldırılmış, 11 adet beyin cerrahi operasyonlarında %10 ila %20 artış, 210 adet moleküler-genetik-sitogenetik tetkikler ağırlıkta olmak üzere laboratuvar tetkiklerinde %10 oranında artış yapılmıştır.

Fiyatlandırma Komisyonunun önerdiği karar metni ile nihai SUT değişiklik metni arasında fark olduğu hususu dikkati çekmektedir. Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunun 10/5/2022 tarihinde yaptığı toplantı kararında olmamasına rağmen EK-2B listesinden yenidoğan işlemleri ağırlıklı olmak üzere 15 adet işlem kaldırılmıştır.

Kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahi işlemlerde %15 kesinti.

3.Basamak Sağlık Kuruluşlarında yapılan kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahi işlemlerde EK-2B hizmet başı işlem puan listesinden 48 kodda yapılan %15 fazla ödeme kaldırılmıştır.

Bu durum 3. Basamak kamu hastanelerinin gelir kaybına neden olacaktır.

Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu kararı olmamasına rağmen EK-2B listesinden aşağıda belirtilen 15 adet işlem kaldırılmıştır. 

İlk 6 kod anne sütü sağılması, kan gazları takibi, hood içi oksijen ölçümü, yenidoğan göz pansumanı, vücut temizliği, yenidoğan otoakustik emisyonu, özellikle sağlık çalışanlarının emeği olması ve üniversite ve devlet hastanelerinde hizmet girişi olması nedeni ile bir kayıp olarak düşünülmektedir. En önemli nokta Sağlık hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu kararı olmamasına rağmen işlemlerin kaldırılmış ve fiili bir durum yaratılmış olmasıdır.

SONUÇ OLARAK

Kamu üniversite hastanelerinin finansal sorunları alarm verirken yapılan SUT değişikliği ile kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahi işlemlerde %15 kesintiye gidilmesi kamu üniversite hastanelerinin gelirlerinin azalmasına, mali yeterliliğinin olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Bu kesintiler önümüzdeki süreçte 3.Basamak sağlık kuruluşlarına (Üniversiteler ve Eğitim Araştırma Hastaneleri) tıp eğitimi ve araştırmayı desteklemek için yapılan %20-%60 ilave oran uygulanan işlemlerin listesinde (EK-2C) daralmaya gidileceğinin işareti olarak ta değerlendirilebilir. Bu durum kamu üniversite hastanelerini yeniden tıbbi cihaz ve malzeme alım ödemelerini yapamaz duruma getirecektir.

Ayrıca şimdiye kadar olmayan bir uygulama ile Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu kararı olmamasına rağmen hizmet başı işlem puan (EK-2B) listesinden 15 adet işlem kaldırılmıştır. Böylece de şimdiye dek oluşmuş teamüle aykırı biçimde Komisyonun kararı olmadan istedikleri işlemleri kaldırma veya ilave etme gibi fiili bir durum ortaya çıkmıştır.

Öyle anlaşılıyor ki SGK, işlem artış oranlarını Kurum bütçesinden karşılanması yerine bir bölümün işlemlerinden keserek diğer bölümlerin işlem oranını artırma yoluna gitmektedir. Yapılan bu SUT değişikliğinde de kardiyoloji ve kardiyovasküler cerrahi işlemlerde %15 kesintiye giderken bazı beyin cerrahi operasyonlarında %10 ila %20, laboratuvar tetkiklerinde %10 oranında artış yapılmıştır.

                                      Dr. Ergün DEMİR                             Dr. Güray KILIÇ 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama