Ana içeriğe atla

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgine açık çağrı;

 Gerçeklerin er veya geç ortaya çıkma huyu vardır. Sosyal Güvenlik Kurumunun bütçe gelir ve giderlerinin ekonomik sınıflandırma verilerini gizlemeye çalışmayınız, yayımlayınız!

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada enflasyondaki yükselişin sürmesi artışların yetersiz kalmasına yol açtığını belirterek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesi ve kamu çalışanları ile emeklilere enflasyon farkının ödenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na talimat verdiğini söyledi.

Bu hafta SGK verilerine göre asgari ücretle ve asgari ücrete yakın çalışan yaklaşık 10 milyon kişinin, 3,2 milyon kamu çalışanının ve 13,7 milyon emeklinin gözü kulağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’de olacak.  Memur maaşları, emekli aylıkları ve asgari işçi ücretleri belirlenecek.

Sosyal sigorta kapsamında sigortalı ve hak sahiplerine ödenecek olan gelir, emekli aylık ve ödenekler ile genel sağlık sigortası kapsamında yapılacak sağlık giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu karşılamaktadır. Merkezi yönetim bütçesine dahil olmayan ve 2022 yılı itibariyle mali büyüklüğü 735,4 milyar TL olan ve ek bütçeden toplamda 104 milyar TL aktarılması önerilen, ülkenin en yüksek bütçeli kamu kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumunun bütçe gelirlerinin ve bütçe giderlerinin ekonomik sınıflandırma verileri son iki yıldır yayımlanmamaktadır. Kurumun gelirlerinin miktar olarak nerelerden geldiği, harcamaların nerelere ve ne miktarda yapıldığı gizlenmeye çalışılmaktadır.

Ek bütçeden yaklaşık 104 milyar TL transfer önerilmektedir.

Hazineden SGK’na 2021 yılında toplam 252 milyar TL, 2022/ mart ayına kadar ki ilk 3 ayda ise 84,7 milyar TL transfer yapılmıştır. (Bütçe transferlerine ek ödeme, açık ve faturalı ödemelerle devlet katkısı ve teşvik de dahildir.)  Ek bütçede ise Sosyal Güvenlik Kurumu'na açık finansmanı ödemeleri için 86,3 milyar TL, üniversite hastanelerinin terkin edilen tutarları karşılığı olan 1,3 milyar TL, işveren prim teşviki karşılığı yapılan ödemeler için 13,7 milyar TL, işsizlik sigortası fonuna devlet katkısı ödemesi ile 2,8 milyar TL transfer önerilmektedir.

4 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi madde 430/4 gereği; Kurum, belirlenen hedeflere ilan edilen sürelerde ulaşılamama olasılığının ortaya çıkması halinde nedenlerini ve alınması gereken önlemleri Bakanlığa yazılı olarak bildirir ve kamuoyuna açıklar. Belirlenen hedeflere ulaşılmadığına ve bunun içinde ek bütçe yapıldığına göre nedenleri ve alınması gereken önlemlerin neler olduğunun açıklanması hem yasa gereğidir hem de kamuoyunun hakkıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumunun gelir ve giderleri;

Kurumun gelirleri;

-        Sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası prim gelirleri,

-        İdari para ve gecikme cezaları, katılım payları,

-        Sosyal sigorta ile genel sağlık sigortasına yapılan devlet katkısı,

-        Taşınır ve taşınmaz gelirleri ile kira gelirlerinden oluşurken

Kurumun giderleri;

-        Sosyal sigorta kapsamında sigortalı ve hak sahiplerine ödenecek olan gelir, aylık ve ödenekler,

-        Genel sağlık sigortası kapsamında yapılacak sağlık giderleri,

-        Genel yönetim giderleri

-        Faiz giderlerinden oluşur.


Sonuç olarak;

Prof. Dr. Aziz Çelik, Birgün gazetesinde yayımlanan SGK Başkanlığına açık mektubunda “güncel emekli aylık ve asgari ücret altında emekli aylığı alanların bilgisini paylaşın, sansürcü olarak tarihe geçmek istemiyorsanız gerçekleri kamuoyuna açıklayın” çağrısı yapmıştı.

Biz de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e açık çağrı yapıyoruz;

Tüm yıllar boyumca faaliyet raporlarında yayımlanan bütçe gelirlerinin ve bütçe giderlerinin ekonomik sınıflandırma verileri 2020- 2021 yılı faaliyet raporlarında yayımlanmamıştır. Böylece kurumun gelirlerinin miktar olarak nerelerden geldiği, harcamaların nerelere ve ne miktarda yapıldığı gizlenmiştir.

2020 ve 2021 yılı SGK faaliyet raporlarında ekte bütçe kodları ile sunduğunuz bütçe gelirlerinin ve bütçe giderlerinin ekonomik sınıflandırmasını, bütçe gelir ve gider hesaplarının, devlet katkısının, katılım payları verilerinin yayımlanmasını ve böylece de hem kamuoyunun hem de TBMM’nin bilgilendirilmesini talep etmekteyiz.

Kamu hesaplarındaki veriler Bütçe Rehberindeki detayla uyumlu olmalıdır. Ancak bu şekilde hem kamuoyu hem de TBMM bilgi sahibi olabilmektedir. Sosyal güvenlik kurumu mali rapor ve tablolarının doğru ve güvenilir olmadığı bilgisinin Sayıştay denetim raporlarında yer aldığını da belirtmek gerekmektedir.

4 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi madde 430’e göre belirtilmesi gereken Kurumun finansal hedeflerinin belirlenmesi ve izlenmesi ile madde 431’e göre bildirilmesi gereken Kurumun gelir ve gider detay bilgileri kamuoyundan gizlense de unutmayınız ki gerçeklerin er veya geç ortaya çıkma huyu vardır. Gerçekleri yazmaya vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz.

 

                                Dr. Ergün DEMİR                         Dr. Güray KILIÇ

 

Ek










 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SGK TARİHİNİN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU KARŞISINDA KURUM VE KAMUOYU NEDEN SESSİZ?

  Sosyal güvenlik Kurumu’nun İzmir'in Menemen ilçesinde özel bir hastanede periferik anjiyoplasti (damarın genişletilmesi) işlemi için kullanılan tıbbi malzeme ve endikasyon dışı uygulamalardan dolayı 147 milyon TL zarara uğratıldığı bilgisi basın yayın kuruluşları aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır.  SGK denetim raporuna göre ise aynı yöntemle tüm Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumunun 500 -600 milyon dolar zarara uğratıldığı tahmin edilmektedir. Tıbbi cihaz üretimi yapan şirket, hastaneler ve hekimlerin yer aldığı üçlü bir ayak tarafından gerçekleştirilen bu yolsuzluk ve usulsüzlük Kurum tarihinin sağlık alanındaki en büyük yolsuzluğu olarak değerlendirilmektedir. 3 yıl önce başlatılan yolsuzluk soruşturmasında muhakkik/denetim raporunda diğer il ve ilçelerde de denetim yapılması konusunda Rehberlik Daire Başkanlığına dosyanın gönderilmesine rağmen sadece bir ilçede mali şube operasyon yapıldığı diğer il/ilçelerde yapılmadığı görülmektedir. Öyle anlaşılmaktadır ki bu konu soğutul

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede mi?

  SGK’nın gelir- gider dengesi giderek bozuluyor yani “finansman açığı” baş aşağı gidiyor! AKP iktidarının Sosyal Güvenlik Kurumu getirdiği son nokta; Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede! Seçim günü yaklaştıkça sosyal güvenlik sistemi kapsamında hane halkına yapılan yardımlar ve sosyal sigorta konusunda AKP iktidarı da muhalefette müjdeleri ara arda sıralamaya devam ediyorlar. Ancak bu vaatler sıralanırken 20 yıllık AKP iktidarının Sosyal Güvenlik Kurumunu getirmiş olduğu son nokta ise pek dikkate alınmıyor. Oysa seçim sonrasında eğer sosyal güvenlik sistemi yeniden yapılandırılmaz ve Kurum’a yapılan bütçe transferleri artırılmaz ise sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi bile tehlikede görünmektedir. AKP iktidarının, başta Tayyip Erdoğan olmak üzere, bu tabloyu yaratan sorumluları gerçek dışı, hayal ürünü söylemleri bıraksınlar. İşte devletin resmi verilerindeki gerçeklik: 03.05.2023 tarihinde yayımlanan SGK Şubat 2023 aylık sigortalı