Ana içeriğe atla

PANDEMİDE VAKA SAYILARDAKİ YALANDAN SONRA ŞİMDİ DE TEST ÜCRETİ ALGISI


Kamuoyunda günlerdir Covid-19 test ücretleri tartışılmaktadır. Ancak bu tartışma, yanlış bir biçimde ilgili mevzuat hükümleri yok sayılarak, PCR testinin zaten ücretli olduğu ve bunun tavanı olan 250 TL’yi geçmemesi gerektiği algısı üzerinden yürütülmektedir. Bir “başarı öyküsü” yaratmak için vaka sayıları üzerinden olduğu gibi Covid-19 test ücreti konusu üzerinden de algı yaratmak için çaba gösterilmektedir. Kamuoyu maalesef bu tür tartışmalarla oyalanmakta ve sorunun özü gözden kaçırılmaktadır. 

Sağlık Bakanı, özel sağlık kuruluşlarına ‘vatandaşı yolun ama fazla kanırtmayın’ mesajını vermekte, kamuoyu ise ‘test ücreti 500-600 TL fazla olmuş, 250 TL ile idare edilsin’ mesajını almış görünmektedir.

Tekrar hatırlatıyoruz; 5510 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuatı hükümleri çerçevesinde;

A- Finansmanı sağlanacak sağlık hizmetlerinin teşhis ve tedavi yöntemleri ile sağlık hizmetlerinin türlerini, miktarlarını ve kullanım sürelerini, ödeme usul ve esaslarını belirlemeye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilidir (5510 Sayılı Kanun, Md.63). Tüm sağlık hizmetlerinin sunumuna ilişkin olarak SGK tarafından Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yayınlanmakta ve bu tebliğ çerçevesinde sağlık giderleri karşılanmaktadır.

5510 sayılı Kanun’un ilgili maddesinde görüldüğü gibi genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden sağlık hizmetlerinin ödeme usul ve esaslarını Sağlık Bakanlığı değil Sosyal Güvenlik Kurumu belirlemektedir.

B- Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kamu sağlık hizmetleri ve sağlık turizmi, turistin sağlığı kapsamında sunulan sağlık hizmetleri fiyat tarifeleri usul ve esasları, ülkemizde geçerli herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve sağlık hizmetlerinden yararlanmada muafiyet kararı bulunmayan yabancı uyruklu kişileri / turistleri kapsamaktadır.

COVİD-19 öntanı/tanılı hastalara yapılacak her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil /yatak ücreti konusunda yapılan değişikliler ve alınan kararlar

1-09.04. 2020 tarih ve 31094 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ ile pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetleri acil hal kapsamına alınmış ve SUT eki EK-2/G Listesinde yer alan ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri listesine eklenmiş ve kapsamına alınmıştır.

Genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınamayacağı kesin hükme bağlanmıştır.

2-09.05.2020 tarih ve 31122 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğin 5. Maddesinde ise; Covid-19 testleri tanımlanmış, testlerin fiyat tarifesi belirlenmiş ve Ek-2B hizmet başı işlem puan listesine eklenmiştir. Covıd-19 testleri pandemi süresince tüm branşlar tarafından istenilmesi halinde test ücretlerinin SGK tarafından karşılanacağı belirtilmiştir.

Pandemi sona ermediğine göre genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için istenen Covid-19 test ücreti Kurum’la sözleşmeli tüm sağlık kurum/kuruluşlarına SGK tarafından ödenmesi gerekmektedir. (Bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde; Genel sağlık sigortalısının sigortalı olmayan, gelir veya aylık bağlanmamış olan, anne- baba, eş ve çocukları kapsar.)

3-13.04.2020 tarih ve 2399 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ekinde; Hastanın uyruğuna, sosyal güvencesi olup olmadığına ve numunenin özel hastaneden veya kamu hastanesinden gönderilmiş olmasına bakılmaksızın test, kit, ilaç ve ekipmandan ücret alınmaması gerektiğini belirtmektedir.

4- Kamu veya özel hiçbir hastane/ sağlık kuruluşu Covıd-19 testleri için; 9.4.2020 ve 9.5.2020 tarihli Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ hükümlerine göre genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ve 13.04.2020 tarihli ve 2399 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile hiçbir vatandaştan pandemi süresince yasal olarak ücret alamaz.

5- Covıd-19 test ücreti, ancak ülkemizde geçerli herhangi bir sosyal güvencesi veya sağlık hizmetlerinden yararlanmada muafiyet kararı bulunmayan yabancı uyruklu kişilerden ve GSS kapsamında olduğu halde sağlık hizmet bedelini kendisinin ödeyeceğini beyan eden kişilerden alınır.

PCR, Covid-19 için en önemli tanı testidir, bir rant aracı değildir.

Salgınla etkin mücadele için test kapasitesinin arttırılması ve testlere erişimin kolaylaştırılması gerekirken uygulanan algoritma ile vatandaşların test yaptırabilmesi zorlaştırılmış ve kısıtlama getirilmiştir.  Böylece kamu sağlık kurumlarında test yaptıramayan vatandaşlar özel sağlık kuruluşlarına yönelmektedirler.

Vatandaşlar, salgının çok daha hızlı yayılmasından, hastalanınca yoğun bakımlarda yer bulamayacağından endişeli iken, diğer yandan PCR testi yaptıramadığı için tedirginler.

Test için vatandaşlara iki tercih sunulmaktadır: ya bu soğuk havalarda hastane acil servis ve Covid poliklinikleri önünde uzun kuyruklarda saatlerce beklersin ya da özel sağlık kuruluşlarına gidersin. 250-500 TL vererek test yaptırabilirsin. AKP iktidarı maske gibi PCR testini de RANT kapısı haline getirmiştir.

Çalışanlar, eş ve çocukları, emekliler, öğrenciler, esnaflar, çiftçiler, dul ve yetimler yani genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden test ücreti, ilave ücret adı altında para istenmesi durumunda;

Kanuna, mevzuata ve alınan kararlara uymayarak sağlık hizmetlerinden yararlanma durumunu engelleyen, vatandaşı mağdur eden uygulamalara karşı hazırladığımız dilekçeyi CİMER ve SGK İl müdürlüğü şahıs ödemeleri bölümüne iletilmek üzere verilmesi önemle duyurulur.

 

                      Dr. Ergün DEMİR                                                Dr. Güray KILIÇ

 


Ek; CİMER ve SGK İl müdürlüğü şahıs ödemeleri bölümüne iletilmek üzere dilekçe örneği.


             SGK İL MÜDÜRLÜĞÜNE ŞAHIS ÖDEMELERİ BÖLÜMÜNE İLETİLMEK ÜZERE

Konu; Genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden özel hastane/sağlık kuruluşlarının Covıd-19 test ücreti alması

,,,,,, Tarihinde ateş, baş ve kas ağrısı, kuru öksürük, halsizlik ve tat alma sıkıntısı nedeniyle…….. İlindeki…….  Özel hastanesine/sağlık kuruluşuna müracaat ettim

Hastanede Covit -19 öntanısıyla yapılan PCR tetkikleri için  …….. TL ücret talep edildi. Yanımda bulunan…… TL ücreti…..  Tarihinde pesin /  ….    nolu kredi kartımdan çekildi.

Oysa

09.04. 2020 tarihli ve 31094 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile

Pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetleri acil hal kapsamına alınmış ve SUT eki EK-2/G Listesinde yer alan İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri listesine eklenmiş ve kapsamına alınmıştır.

Genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınamayacağı kesin hükme bağlanmıştır.

09.05.2020 tarih ve 31122 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 5. Maddesinde ise; Covid-19 testleri tanımlanmış, testlerin fiyat tarifesi belirlenmiş ve Ek-2B hizmet başı işlem puan listesine eklenmiştir. Covıd-19 testleri pandemi süresince tüm branşlar tarafından istenilmesi halinde test ücretlerinin SGK tarafından karşılanacağı belirtilmiştir.

Pandemi sona ermediğine göre genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için istenen Covid-19 test ücreti Kurum’la sözleşmeli tüm sağlık kurum/kuruluşlarına SGK tarafından ödenmesi gerekmektedir.

Ayrıca, 13.04.2020 tarih ve 2399 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ekinde; Hastanın uyruğuna, sosyal güvencesi olup olmadığına ve numunenin özel hastaneden veya kamu hastanesinden gönderilmiş olmasına bakılmaksızın test, kit, ilaç ve ekipmandan ücret alınmaması gerektiğini belirtmektedir.

Kamu sağlık hizmetleri ve sağlık turizmi, turistin sağlığı kapsamında sunulan sağlık hizmetleri fiyat tarifeleri usul ve esasları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmekte ve ülkemizde geçerli herhangi bir sosyal güvencesi veya sağlık hizmetlerinden yararlanmada muafiyet kararı bulunmayan yabancı uyruklu kişileri/turistleri kapsamaktadır.

Talebimdir.

1--Kamu veya özel hiçbir hastane/ sağlık kuruluşu Covıd-19 testleri için; 9.4.2020 ve 9.5.2020 tarihli Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ hükümlerine göre genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ve 13.04.2020 tarihli ve 2399 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile hiçbir vatandaştan pandemi süresince yasal olarak ücret alamaz hükmü getirilmiştir.

Covıd-19 test ücreti, ancak ülkemizde geçerli herhangi bir sosyal güvencesi veya sağlık hizmetlerinden yararlanmada muafiyet kararı bulunmayan yabancı uyruklu kişilerden ve GSS kapsamında olduğu halde sağlık hizmet bedelini kendisinin ödeyeceğini beyan eden kişilerden alınır.

2-2399 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararına ve resmi gazetede yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğe göre………. özel hastanesi/sağlık kuruluşu pandemi süreci devam ettiğinden dolayı Covıd-19 test ücreti almaması ve usulsüz işlem yapmaması gerekirdi.

3- Tüm ısrarlarımıza rağmen ayrıntılı fatura verilmemiştir.

4-Yaşadığımız mağduriyetin mevzuat hükümlerince incelenmesini, benden tahsil edilen meblağın tarafıma ödenmesine, hastanenin/sağlık kuruluşunun soruşturulmasını ve cezalandırılmasını talep ediyorum.

                                                                                       Ad-Soyad /Tarih                                                                                                     

Ek hastaneden verilen test ücret faturası, Kredi kartı ekstresi vs.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama