Ana içeriğe atla

Söz verdiğiniz ek ödemeler için Hazine’den Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerine ne kadar para aktarıldı? Bu kapsamda sağlık çalışanlarına toplam ne kadar ödeme yapıldı? Açıklayınız!


Sağlık çalışanları Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soruyor!
Söz verdiğiniz ek ödemeler için Hazine’den Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerine ne kadar para aktarıldı? Bu kapsamda sağlık çalışanlarına toplam ne kadar ödeme yapıldı? Açıklayınız!
Sağlık hizmeti ekip işi olup, sağlık işçisinden hekimine, hemşiresinden teknisyenine, eczacısından ebesine, diş hekiminden sekreterine bir bütün olarak sağlık çalışanlarının emeği ile yürütülmektedir.
Salgınla mücadele eden hekim ve sağlık çalışanlarına üç ay süreyle tavandan ek ödeme yapılacağı bizzat Sağlık Bakanı tarafından müjde olarak ilan edildi ve bu durum 24.03.2020 tarihinde ek ödeme yönetmeliğine geçici madde eklenerek mevzuata girdi. Kamuoyunda herkesin eve kapanarak kendini koruduğu bu dönemde yüksek hastalanma riskine karşın özveriyle çalışan başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının maaşlarının iki katı kadar gelir elde edecekleri kanısı oluştu. 
COVID-19 salgınında hekiminden veri giriş elemanına, hasta bakıcısından güvenlik elemanına 30’un üzerinde sağlık emekçisi yaşamını yitirdi. On binin üzerinde sağlık emekçisi ise enfekte olarak hastalandı. Riske benzer şekilde maruz kalan sağlık çalışanlarına coronavirüs ayrım yapmadı.
Sağlık çalışanlarına üç ay süreyle verileceği ifade edilen ek ödeme, zaten adaletsiz bir ücretlendirme mekanizması olan performans sistemi baz alınarak yapıldığı için ne yazık ki büyük bir eşitsizliğe ve ayrımcılığa yol açmıştır. Taşeron çalışandan sağlık işçisine dönüştürülenler zaten yasada yer almadığından bu ödemeden hiç yararlanamamışlardır. Bu süreçte yoğun emek harcayan hemşireler, görüntüleme teknisyenleri ve laborantlar ise adaletsiz performans sistemi nedeniyle ek olarak çok düşük meblağlar alabilmişlerdir.
Sağlık Bakan Fahrettin Koca’nın 3 ay süreyle performansa göre döner sermayeden yapılacak ek ödemenin tavandan olacağı açıklaması üzerine;
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak basına yaptığı açıklamada özetle; bunun için üniversite hastanelerine 1,2 milyar TL, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere 4,5 milyar TL olmak üzere toplam 5,7 miyar TL ek kaynak sağladıklarını ifade etmiştir.
Bu kapsamda bu ay içinde birinci ay ödemeleri gerçekleşti. Taahhüt edilen rakama göre birinci ay ödemeleri Sağlık Bakanlığı için 1,5 milyar TL, üniversite hastaneleri için 400 milyon TL olmak üzere 1,9 milyar TL olması gerekmektedir.  
Sağlık çalışanları Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Sağlık Bakan Fahrettin Koca’ya soruyor!
Soru-1: Döner sermayeden, performansa göre ek ödemeler için Hazine’den Sağlık Bakanlığına ve üniversite hastanelerine ne kadar para aktarıldı?

Soru-2: Birinci ay ödemeleri için sağlık kuruluşlarına/hastanelere 1,9 milyar TL aktarıldı ise hastaneler tarafından bu kapsamda sağlık çalışanlarına toplam ne kadar ödeme yapıldı?

Soru-3: Sağlık çalışanlarının tümüne tavandan ek ödeme yapan herhangi bir sağlık kuruluşu/hastane var mıdır? 

Soru-4: Tavandan ek ödeme alan sağlık çalışanı oranı nedir?

Soru-5: Hem üniversite hem de Sağlık Bakanlığı hastanelerinde önceki aylarla karşılaştırıldığında döner sermaye ek ödeme miktarlarında bırakın tavandan ödemeyi toplamda önemli ölçüde azalma olduğu iddia edilmektedir. Bu konudaki karşılaştırmalı tabloyu açıklar mısınız?
Soru-6: Eğer pandeminin ikinci atağı gerçekleşirse sağlık çalışanlarının bu adaletsizlik karşısında aynı motivasyonla tekrar mücadeleye katılacağı konusunda kaygınız var mıdır? Bu haksızlığı gidermek için hangi adımları atmayı planlamaktasınız?
Soru-7: Onlarca sağlık emekçisini kaybettiğimiz, binlerce sağlık emekçisinin COVID 19 ile enfekte olduğu şu günlerde hekim ve sağlık çalışanlarına yapılan ek ödemenin hakkaniyetli, adil ve vicdani olduğunu düşünüyor musunuz?
                                                            AÇIKLAYINIZ!

    Dr. Ergün DEMİR                  Dr. Güray KILIÇ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama