Ana içeriğe atla

57 ülkenin talebini karşıladınız da vatandaşların ücretsiz maskelerini neden karşılayamadınız?


AKP’nin maske ile imtihanı: İktidar vatandaşa ücretsiz dağıtacağını vaat ettiği maskenin en sonunda satışına karar verdi.
Salgından ‘bir başarı hikâyesi’ çıkarmak adına kendi vatandaşına yeterli maske temin edemeden Amerika ve İngiltere başta olmak üzere 57 ülkeye kişisel koruyucu ekipman ve sağlık malzemesi göndermekle övünen AKP iktidarı, maskeleri ücretsiz dağıtamayınca çareyi ‘’satış ‘ta’’ buldu.
Maske takmanın zorunlu bir önlem olarak gündeme gelmesi üzerine ilk olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 4 Nisan 2020’de “ devlet, halkın ulaşabilir olduğu noktalarda maske satacak” açıklaması ile başlayan süreç,  yoğun eleştiriler üzerine 6 Nisan’da AKP Genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  "kesinlikle para ile maske satışı yasaktır. Salgın bitene kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stokumuz ve üretim planlamalarımız vardır. Ücretsiz şekilde maske ulaştırmaya kararlıyız" açıklamasından sonra yeni bir evreye girdi.
Plansız, programsız, aceleyle ve zoraki adımlar atılarak başlatılan bu girişim tedarikte ve dağıtımda yaşanan organizasyonsuzluk ile devam etti. Vatandaşlar SMS ile eczane arasında mekik dokumak zorunda kaldı. Maskeler ise PTT, e-Devlet, USHAŞ, SMS, Eczane, ‘Hayat Eve Sığar’, Devlet Malzeme Ofisi arasında dolaştırıldı. Ancak vatandaşa bir türlü doğru dürüst ulaştırılamadı.
Cumhurbaşkanı/AKP Genel başkanı Erdoğan, 5 Nisan’da yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında;
“Bugüne kadar piyasada satışına izin vermediğimiz cerrahi maske ve bez maske satışına halkımızın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin vermeyi planlıyoruz. Bir üst fiyat belirleyeceğiz.” diyerek maske satışının izni ile ilgili açıklamada bulundu.
İktidar, bir yandan maskeyi zorunlu tuttu, öte yandan satışı yasakladı, ücretsiz vereceğini vaat ettiği maske için vatandaşı SMS ile eczane arasında mekik dokumak zorunda bıraktı, tedarikte ve dağıtımda yaşanan organizasyonsuzluk için altı kez yöntem değiştirdi, Amerika ve İngiltere’ye ücretsiz maske göndermekle övündü. Sonra ne oldu da maskeyi vatandaşa satmak zorunda kalındı?
Ancak maske tedarik ve dağıtımından sorumlu olan resmi kurumlardan maske satışına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Maskeleri hangi kurumların satacağı ve ücretinin ne olacağı, sertifikalı tıbbi maske üretimi yapan şirketlerin ürettiği maskelerin mi satılacağı konusunda henüz bilgilendirme yapılmamıştır.
Eczacılar, yaptıkları açıklamalarda vatandaşa ücretsiz dağıtılan maskelerin kullanıma verilmeden önce kontaminasyona karşı steril edilmediği, sterilizasyon yöntemine uygun paketleme malzemesi kullanılmadığı, sterilizasyon işlemi tamamlanmadan hazır hale getirildiği ve uygun malzemeden yapılmamış olduğunu belirtmişlerdi. Uygun kalite ve malzemeden yapılmış olan, nerede ve nasıl üretildiği bilinen, onaylı ve güvenilir, kullanıma verilmeden önce kontaminasyona karşı steril edilen, sterilizasyon yöntemine uygun paketleme malzemesi kullanılan maskelerin eczaneler üzerinden minimum bir ücretle satılmasını önermektedirler. Kaçak, merdiven altı maske üreten atölyelere yapılan baskınlarda toplanan maskeler ile firmaların DMO’ya bağışladığı onaylı olmayan maskelerin kesinlikle vatandaşa satılmaması gerektiğini ifade etmektedirler.
Sonuç olarak;
Sağlık Bakanı ve Cumhurbaşkanı’nın ‘’kişisel koruyucu ekipman stoku ve yönetimi, dağıtımı açısından sorun yoktur’’ açıklamalarının sahada yaşanan gerçeklikle uyuşmadığı defalarca ifade edildi.
Plansız, programsız, aceleyle ve zoraki adımlar atılarak başlatılan vatandaşlara ücretsiz maske sağlanması girişiminden ortaya çıkan sorunlar yüzünden çark edilmek zorunda kalınmıştır. AKP iktidarı, yönetmeliklere göre uygun malzeme ile hijyen üretilen maskeleri kendi vatandaşlarına ve sağlık çalışanlarına vermek yerine yurtdışına ihraç etmeyi tercih etmiştir.  Dünyanın birçok ülkesine kişisel koruyucu ekipman ve ilaç yardımı yapmak şüphesiz olumludur. Ancak bunun için öncelikle vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın sorununun giderilmiş olması gerekmektedir.
50 yıl önceki ‘karneyle ekmek’ siyasi polemiğini sürekli tekrarlayan AKP iktidarı, pandemi döneminde beş maskeyi vatandaşa dağıtmayı beceremeyerek ‘karneyle maske’ gerçeğini vatandaşlara eczane önlerinde yaşattılar.
57 ülkenin talebini karşıladınız da vatandaşların ücretsiz maskelerini neden karşılayamadınız?
-       AKP Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘’Salgın bitene kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stokumuz ve üretim planlamalarımız vardır. Ücretsiz şekilde maske ulaştırmaya kararlıyız" açıklamasının üzerinden bir ay geçti. Bir ay içerisinde ne oldu da maskelerin ücretli satılmasına karar verildi?

Soruların  cevabını vatandaşlar beklemektedir.


                                         Dr. Ergün DEMİR                                            Dr. Güray KILIÇ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama