Ana içeriğe atla

İşçilere yapılan Covid-19 PCR testi için herhangi bir ad altında yasal olarak test ücreti alınabilir mi?


İşçilere yapılacak Covid-19 testi için ücret alınamaz!
Üretim için her türlü risk göze alarak çalıştırılan işçilere yaygın olarak Covid-19 PCR testi yapmak doğrudur. Ancak yapılan bu test için yasal olarak herhangi bir ücret alınamaz.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kocaeli Sanayi Odası’nın organizasyon desteğinde Gebze’de, günlük 5 bin test kapasiteli bir laboratuvar kurduklarını 2 Mayıs tarihinde kamuoyuna duyurdu.
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, basında yer alan açıklamasında “bu laboratuvarda işçilere uygulanacak Covid-19 testlerinin ücretli olduğunu ve işin sahada numune toplayan bir şirkete ihale edilmeden verildiğini ve Sağlık Bakanlığının Odalar Birliğiyle birlikte bedava yapacağız dediğini ama fiili uygulamanın farklı olduğunu” belirtmektedir.
‘Test bedeli’ adı altında 30 TL alınıyor” açıklamasını yapan ihale alan şirket sahibinin ise “şimdi şöyle düşünün siz SGK’lısınız ve özel hastaneye gidiyorsunuz. Katılım ücreti olarak 12 TL ödemiyor musunuz? Aynı şey, bu kadar. Bu 30 TL işverenden alınıyor.” ifadesi basında yer aldı.
Covid-19 Yetkilendirilmiş Tanı Laboratuvarları Listesi Sağlık Bakanlığı internet sitesinde mevcuttur. Toplam sayısı 114 olan bu laboratuvarlar arasında halen Gebze’de kurulan bu test merkezi yer almamaktadır.
Kamuoyuna yansıyan haberde de belirtildiği gibi işçilere yapılan Covid-19 PCR testi için herhangi bir ad altında yasal olarak test ücreti alınabilir mi?
Bilindiği gibi AKP iktidarı döneminde kamu kaynaklarından desteklenerek büyütülen özel sağlık sektörü, pandemi döneminde bile Covid-19 hastalığına “maliyet” ve “kâr” penceresinden bakmış ve özel hastanelere müracaat eden Covid-19 ön tanı/tanılı hastalardan her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil /yatak için ilave ücret almıştır. Sağlık Bakanına ise özel sağlık kuruluşlarda hastalardan neden ücret alındığı sorulduğunda ise ‘alınmaması gerekir’ diyerek geçiştirmiştir.
Salgının başlamasından bir ay sonra kamuoyunun yoğun baskıları sonucu 09 Nisan 2020 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Uygulama Tebliğinde bir değişiklik yaparak pandemi süresince Covid-19 ön tanılı/tanılı hastaları acil hal tanımı içerisine ve ilave ücret alınmayacak işlemler listesine almıştır.
09.04.2020 Tarihinden sonra hiç bir özel sağlık kuruluşunda Covid-19 ön tanı/tanılı hastalardan yasal olarak hiç bir suretle yapılacak her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil /yatak için ilave ücret alınamaz.
Özetle, Kocaeli-Gebze sanayi bölgesinde işçilere yapılan Covid-19 PCR testi için işçilerden ya da işverenlerden herhangi bir ad altında 30 TL ücret alınması mevcut mevzuata göre yasal değildir.

Sonuç olarak;
AKP iktidarı, salgın yönetimi yerine algı yönetimi yaparak, bulaşın yayılımını önlemeden çok, salgını fırsata çevirmeye ve oy’a tahvil etmeye çaba harcamaktadır.
Amerika ve İngiltere başta olmak üzere 57 ülkeye kişisel koruyucu ekipman ve sağlık malzemesi göndermekle övünen AKP iktidarı, vatandaşlara vaat ettikleri beş adet maskeyi ücretsiz dağıtamayınca çareyi satışta bulmuştur.
Öyle anlaşılmaktadır ki şimdi de yaygın tarama testi yapacağız diyerek işçilere yapılan testlerden ücret alarak durumu fırsata çevirme işlemlerine devam etmektedir.
Bu uygulamalar, salgının ilk günlerinde olduğu gibi vatandaşlardan özel sağlık kuruluşlarının ilave ücret aldığı döneme yavaş yavaş geri dönme girişimleri olarak görülmektedir. Eğer tepki verilmez ise yasal olmayan bu uygulamaların arkasının geleceğini tahmin etmek güç olmasa gerektir.
Salgın başlangıcından bu yana talep ettiğimiz gibi tarama ve takip amacıyla fabrikalar, yurt, huzurevi, askeriye, sağlık kuruluşları gibi toplu bulunan, yaşanan yerlerde yaygın olarak PCR testi yapılması girişimleri olumludur. Ancak elde edilen bilgiyi şeffaf biçimde paylaşmak, bilimin yol göstericiliğinde değerlendirmek ve kamusal bir hizmet olduğu bilinciyle hareket ederek yasalara uygun biçimde herhangi bir ücret talep etmeden gerçekleştirmek koşuluyla.

                            Dr. Ergün DEMİR                                    Dr. Güray KILIÇ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama