Ana içeriğe atla

KORONA VİRÜS DEĞİL AKP ZİHNİYETİ İŞSİZLİĞİ VE YOKSULLUĞU ARTTIRMAKTADIR.



Yoksul, işsiz, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatını sürdürmekte güçlük çeken vatandaşların sayısı COVİD-19 salgını ile birlikte mi arttı? Salgın’dan önce vatandaşlar mutlu mesut mu yaşamaktaydı?
AKP iktidarı, salgın yönetimi yerine algı yönetimi yaparak, bulaşın yayılımını önlemeden çok, salgını fırsata çevirmeye ve oy’a tahvil etmeye kafa yormaktadır. Bir başarı hikâyesi yazmak adına kendi vatandaşına yeterli maske temin etmeden Amerika ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına kişisel koruyucu ekipman ve sağlık malzemesi göndermekle övünmekte, kargo uçaklarının kalkışlarını canlı yayınlanmaktadır.
                     İŞKUR ve PTT şubelerinin önündeki kuyruklar salgından öncede vardı.
Salgınla birlikte yoksulların, emeğiyle çalışanların durumunun daha da kötüleştiği, işsizliğin daha da arttığı ortadadır. Ancak salgın öncesinde de durumun parlak olmadığını 02.05.2020 tarihinde yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu 2020 Şubat İstatistik verileri göstermektedir:
-          Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, öğrenci olmayan ve aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olan vatandaşların sayısı 9.244.488’e ulaşmıştır. Ocak ve Şubat aylarında aylık geliri asgari ücretin1/3’ün altına düşen kişi sayısı 164 bin artmıştır.
-          10 yıldır aktif sigortalı sayısı her yıl artarken, işverenlere her türlü teşvik verilmesine rağmen 2018 yılından itibaren aktif sigortalı sayısı bir önceki yıla göre azalmıştır. Ocak ve Şubat aylarında aktif sigortalı sayısı 104 bin azalmıştır.
-          2 ay içerisinde(2020/Ocak-Şubat) 165 bin kişi Sosyal Sigorta Kapsamı dışında kalmıştır.
-          Aktif/pasif sigortalı oranı giderek düşmektedir. Bu oran 2020/Şubat ayında 1.78’e inmiştir.
Özetle korona salgınından önce sosyal güvenlik kapsamında daralma, aktif sigortalı çalışan sayısında azalma, yoksulluk içinde temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşların sayısında artış vardı.

                           Devletin gelir testinde; 9.244.488 kişi işsiz aç ve muhtaç durumda.
Sosyal Güvenlik Kurumunun aylık istatistik bülteni 2020 Şubat sigortalı istatistiklerinde hiç bir sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, 18 yaşını doldurmuş öğrenci olmayan ve maddi yoksunluk nedeniyle GSS primlerini ödeyemediği için devletin gelir testine girip aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olduğu tespit edilen kişi sayısının 9.244.488 olduğu belirtilmektedir. Gelir testine girip aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olan vatandaşların primleri devlet tarafından ödenmektedir.
 2020/ Ocak-Şubat 2 aylık süre içerisinde 163.917 kişi yoksul, aç ve muhtaç duruma düşmüştür  

Sosyal Sigorta Kapsamı (4/a,4/b,4/c); Sigortalı nüfus oranı % 85 iken kapsam dışı nüfus oranı %15’tir. 2019 yılında nüfusun 70.704.680’i sigorta kapsamı içinde iken bu sayı 2020 Şubatta 70.539.673’e düşmüştür. 2020/Ocak-Şubat 2 ayda 165.043 kişi sigorta kapsamı dışında kalmıştır.

               Her türlü teşvik verilmesine rağmen toplam aktif sigortalı sayısı azalmaktadır.

10 yıldır aktif sigortalı sayısı her yıl artarken, işverenlere her türlü teşvik verilmesine rağmen 2018 yılından itibaren aktif sigortalı sayısı bir önceki yıla göre azalmıştır.2019 yılında aktif sigortalı sayısı 71.876 azalırken, 2020/Ocak-Şubat 2 ayda aktif sigortalı sayısı 104.735 azalmıştır.
           
Sosyal güvenlik sisteminin en temel göstergesi olan aktif/pasif oranı giderek düşmektedir.

                2017 yılında 1.95 olan aktif/pasif oranı 2020/ Şubat ayında yılında 1.78’e düşmüştür.
Aktif/pasif oranı, aktif olarak sosyal güvenlik sistemine katkı sağlayan sigortalıların sayısının, sistemden aylık alanların sayısına bölünmesi ile hesaplanır. Bu oran bir emekliyi kaç çalışanın finanse ettiğini ortaya koyar. Bir sosyal güvenlik sisteminin mali bakımdan ayakta durabilmesi için aktif/pasif sigortalı oranının asgari 4 olması gerekir. Aktif-pasif oranının bu kadar düşük olmasının önemli nedenlerinden biri işsizlik oranlarıdır.  Bu durum,  konunun ciddiyetini ortaya koymaktadır.

İşsizlik oranı; TUİK İşgücü İstatistikleri Ocak 2020 işsizlik oranı %13,8 seviyesinde gerçekleşirken, genç nüfusta işsizlik oranı ise %24,5. Kayıt dışı çalışanların oranı %31.

Sonuç olarak; İŞKUR ve PTT şubelerinin önlerindeki kuyruklar salgından önce de vardı ancak görünür değillerdi. İşsizlik ve yoksullukla yüzleşmek istemeyenler bu tabloyu görmüyordu.
’Çocuklarım aç, iş istiyorum’’ diyen haykırış ile Korona virüs öldürmedi beni ama sahipsizlik, çaresizlik, umutsuzluk öldürdü” notunu bırakanların acıtan gerçeğini kanıksamamak için;
Devletin resmi kurumlarının istatistiklerinde sosyal güvenlik sisteminin geldiği durumu, gerçek yoksulluk, işsizlik ve muhtaç kişi sayılarını yani gerçeğin bilgisini paylaştık.
Son yıllardaki bu artışın en önemli nedenleri arasında işsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizlik bulunmaktadır. Sistemi bu hale getiren, vatandaşlara dağıtılacak beş maskeyi yüzüne ve gözüne bulaştıran, vatandaşları SMS ile eczane arasında mekik dokumak zorunda bırakan AKP iktidarı, kendi sorumluluklarını gizlemek, kapanan işyerlerini, işsizleri, ödenemeyen kira, elektrik, doğalgaz faturalarını, yoksulların, emeğiyle çalışanların durumunun daha da kötüleştiğini ve sosyal devleti konuşmamak için her gün yapay projeler ve konularla halkın gündeminin üzerini örtmeye çalışmaktadır. Ancak mızrak çuvala sığmamaktadır.
Gerçekleri paylaşmaya devam edeceğiz.

                            Dr. Ergün DEMİR                                      Dr. Güray KILIÇ

Kaynak;
SGK Aylık İstatistik Bültenleri, Sigortalı İstatistikleri 2020 Şubat. Tablo 3- Sosyal Güvenlik Kapsamı
TUİK İşgücü İstatistikleri, Ocak 2020  



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama