Ana içeriğe atla

İşverenlerden ve belediyelerden sigorta prim alacaklarını tahsil edemeyen SGK, Neden yoksullukla yaşam mücadelesi veren vatandaşın cebindeki üç kuruşa göz dikmekte ve tedavi katılım payı almaktadır?



İşverenlerden ve belediyelerden sigorta prim alacaklarını tahsil edemeyen SGK, Neden yoksullukla yaşam mücadelesi veren vatandaşın cebindeki üç kuruşa göz dikmekte ve tedavi katılım payı almaktadır?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) vatandaşların hastalık, işsizlik, sakatlık, ölüm ve analık halinde korunmasını sağlamakla, emekli aylıklarını ve sağlık harcamalarını ödemekle yükümlüdür.
SGK’nın en önemli gelir kalemlerini prim gelirleri (sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası prim gelirleri) ve devlet katkısı oluştururken, giderlerinin en önemli kısmını ise emekli aylık ve ödenekler ile sağlık harcamaları oluşturmaktadır.
Kanunla sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası için ayrı fonlar oluşturulmuş, bu fonlardaki birikimin sadece amacı için kullanılması ve fon varlığının diğerine aktarılması Kanun’la yasaklanmıştır.
Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalılarına sunduğu sağlık hizmeti için GSS fon gelirinden, emekli aylık ve ödenekleri için ise sosyal sigorta fon gelirinden ödeme yapmaktadır. GSS fon gelirleri giderlerini karşılarken, sosyal sigorta fon gelirleri ise giderlerini karşılamamakta ve ‘’açık’’ vermektedir.
Yerel seçimlere giderken tüm parti genel başkanları, kayyumlara ve adaylara soruyoruz: Belediyeleriniz neden çalışanların sigorta prim borçlarını ödemiyor?
SGK, işverenlerden ve belediyelerden prim borçlarını ve alacaklarını tahsil edememektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu 2017 Sayıştay denetim raporuna göre Kurum, finansal sıkıntı yaşamasına karşın 2017 yılı gelir-gider ‘’ açığının’’ 3,5 katı alacağını tahsil edememiştir.31.12.2017 tarihi itibariyle 13 milyon işyeri ve sigortalıdan SGK’nın toplam 83.055.810.495,86 TL tutarında prim aslı alacağı bulunmaktadır.
Belediyelerin %77’sinde prim borçları tahsil edilememektedir.
Sayıştay denetim raporuna toplam 1397 (30 Büyükşehir,519 büyükşehir ilçe, 51 il, 400 ilçe ve 397 belde ) belediyenin 1084’ünün Sosyal Güvenlik Kurumuna olan toplam 8.784.476.879,43 TL prim borcunun tahsil edilemediği tespit edilmiştir.
Belediye seçimlerine giderken siyasetçiler ve belediye başkan adayları ayrıştırıcı, hamaset dili kullanmak yerine, çalışanlarının sigorta primini yatırıp yatırmadıklarını kamuoyuna açıklamalıdır.



Her seçim döneminde gündeme gelen prim borcu yapılandırmaları ve taksitlendirmeleri 28 Şubat 2019 tarihinde sona ermiştir.
SGK Başkanı Bağlı son ödeme tarihinin 28 Şubat olan 7143 sayılı Kanununun borç ödemeleri için  “2018-2019’a yansıyanları ile birlikte 7,5 milyar TL nakit para tahsil edildi. Şimdi genel rakamlara baktığınızda 300 bine yakın müracaat olduğunu” ifade etmiştir.
Mesele SGK ise;
SGK’nın açıklarını kapatıp gelir-gider dengesini düzeltecek 83 milyar TL tutarında alacağının neden muhasebeleştirilmediği ve kayıt altına alınmadığını, icra takibindeki Kurum alacaklarının mali tablolarda neden raporlanmadığını, icra takibindeki hangi işletmelere tebliğ yapılmadığını, hangi işverenlerin korunup kolladığını,  ödeme yapmayan Belediyelere neden işlem yapılmadığını memleketin sorununu dert edinen siyasetçiler miting meydanlarında açıklamalıdır.
Genel sağlık sigortası fon gelirleri sağlık hizmetleri harcamalarını karşılamaktadır.
SGK’nın kendi verileri ve Sayıştay denetim raporlarının sonuçları da açıkça ortaya koymaktadır ki tedavi katılım paylarının da içinde yer aldığı genel sağlık sigortası fon gelirleri, genel sağlık sigortası kapsamında sağlanan sağlık hizmetlerini karşılamak için yeterli gelmekte ve hatta fazla vermektedir.
Ancak, SGK genel sağlık sigortası fon varlığında kalması ve sağlık hizmetleri için kullanılması gereken fon varlığını kanunun açık hükmüne rağmen açıkları kapatmak için sosyal sigorta fonuna aktarmıştır.
NEDEN   ????????
SGK, işverenlerden ve belediyelerden sigorta prim alacaklarını neden tahsil edemiyor?
Ayrımsız kayyum ve tüm partilerin yönettiği belediyeler neden çalışanların sigorta primlerini yatırmıyorlar?
Genel sağlık sigortası fon varlığında kalması ve sağlık hizmetleri için kullanılması gereken fon varlığı Kanunun açık hükmüne rağmen neden sosyal sigorta fonuna aktarılmaktadır?
İşverenleri ve belediyeleri koruyup kollayan, prim borçlarını alamayan SGK;
Genel sağlık sigortası fon gelirleri, genel sağlık sigortasından sağlanan sağlık hizmetlerini karşıladığı halde,
NEDEN
Ekonomik krizin yoğun yaşandığı bu günlerde; İşsizlikle boğuşan ve yoksulluk sınırının altında kıt kanaat yaşam sürmekte olan yurttaşlardan, muayene, tetkik, tıbbi malzeme, ilaç, reçete adı altında tedavi katılım payı almaktadır?

                                                                                                                
                                                                                              Dr. Ergün DEMİR


 Kaynaklar;
-          T.C. Sayıştay Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu 2017 Sayıştay Denetim Raporu. Eylül 2018,Ankara.(S.3.16.64)
-          SGK Aylık İstatistik Bültenleri 2018 Aralık Mali istatistikler Tablo 31 SGK Toplam Gelir ve Gder


-          GSS Fon Gelir Gider Dengesine Toplu Bir Bakış
https://drergundemir.blogspot.com/2019/02/genel-saglk-sigortas-fon-gelir-gider.html
-          Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.(Erişim 3.03.2019)
-          SGK’ya 150 Bin TL ve Üzeri Prim Aslı Borcu Bulunan İşverenler. http://www.alomaliye.com
-          SGK Yönetim Kurulunun, 15/4/2016 tarihli, 2016/146 sayılı karar ile Kuruma 150.000- TL ve üzerinde sigorta prim aslı borcu bulunan işverenlerin, 22/05/2007 tarihli ve 26529 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumuna Prim Borcu Olan İşverenlerin Kamuoyuna Açıklanmasına Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesi uyarınca, SGK internet adresi olan (www.sgk.gov.tr) internet adresinden kamuoyuna duyurulan listeden alınmıştır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama