Ana içeriğe atla

Vatandaşlar tarafından çok yaygın kullanılan ilaçlar, SGK geri ödeme listesinden çıkartıldı.

 Sosyal Güvenlik Kurumu’nun finansal krizi halkın sağlık hakkına göz dikilerek çözülemez.

SGK, yaygın kullanılan 52 ilacı geri ödeme listesinden çıkarttı.  

Sosyal Güvenlik Kurumu, bir yandan aracı firmalar tarafından soyulma, yolsuzluk haberleri ve görevinden alınan bürokratları ile gündemdeyken; diğer yandan genel sağlık sigortası kapsamında prim karşılığı yurttaşlara taahhüt ettiği teminat paketini giderek küçültmektedir. Yaygın kullanılan 52 ilaç SGK geri ödeme listesinden çıkarılmış, ayrıca eşdeğer ilaç fiyat uygulamasında değişiklik yapılarak vatandaşların daha fazla ilaç fiyat farkı ödemesi söz konusu olacaktır.

Vatandaşlar tarafından çok yaygın kullanılan ilaçlar liste dışı bırakıldı.

8 Eylül 2021 tarihli 31592 sayılı Resmi Gazete’de “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık
Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ve “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı ile  “antienflamatuar ilaçlar olarak adlandırılan ağrı ve iltihaplanma (inflamasyon) tedavisinde lokal olarak kullanılan spreyler, eklem-kas ağrısı tedavisinde kullanılan jel ve merhem gibi topikal ilaçlar, çocukların diş çıkarma döneminde lokal kullanılan ağrı kesici topikal ilaçlar, ağız ve boğaz spreyleri” toplam 52 ilaç,  SGK geri ödeme listesinden çıkartılmıştır. Ayrıca eşdeğer ilaç taban fiyat uygulamasının %10’dan %5’e düşürülmesi ile eşdeğer ilaçlara vatandaşların en az %5 daha fazla fiyat farkı ödemesi gerekecektir.

Vatandaşların ilaç için cepten yapacağı ödemeler artacak.

Pandemi döneminde vatandaşlar tarafından çok yaygın olarak kullanılan ve fiyatları 15- 50 TL arasında değişen 52 ilacın bedelinin SGK tarafından ödenmemesiyle birlikte vatandaşlar bu ilaçları cepten ödeme ile alabileceklerdir. Bu durum ilacın erişilebilir ve satın alınabilir olmasını zorlaştıracak, fiili olarak reçetesiz ilaçların artmasına yol açacaktır.

Kutu başı kullanım miktarı fazla olan bu ilaçları SGK toplu/ çok miktarda ve buna bağlı olarak iskontolu aldığı için fiyatı azalmaktaydı. Geri ödeme listesinden çıkarılan bu ilaçlar şimdi serbest piyasa kurallarına göre daha fazla bedelle satılacaktır. Fiili olarak reçetesiz ilaca dönüşecek bu ilaçlar Tarım Bakanlığı izni ile doğal ürün olarak eczane dışında da satılabileceklerdir.

Sosyal Güvenlik Kurumu, finansal krizine çare olarak tasarruf adı altında vatandaşın ilacına göz dikmiştir. Hangi ölçüte göre gereksiz bulunduğu anlaşılmayan bu ilaçların geri ödeme listesinden çıkartılma kararını verenler muhtemelen sağlıkçı değildir.  Benzer bir gerekçe ile iki yıl önce bu tasarruf modeli öksürük şuruplarında denenmiş; ancak uygulamanın sonucunda daha pahalı ilaçların reçetelendiği ve tasarruf değil bir artışın olduğu görülmüştür.

SONUÇ OLARAK;

SGK, almış olduğu bu kararla genel sağlık sigortalı ve bakmakla yükümlü kişilerin reçetelerine yazılarak alabildiği, çok yaygın kullanılan bu 52 ilacın (kas gevşetici kremler, ağrı kesici ve iltihap giderici spreyler, vatandaşlarımızın pandemi döneminde en çok kullandığı ağız ve boğaz spreyleri, bebeklerin diş çıkartırken ağrılarında kullanılan diş jelleri) bedelini artık ödemeyecek,

Geri ödeme listesinden çıkarılan ve kutu ücretleri 15- 50 TL arasında değişen bu ilaçlar bundan sonra serbest piyasa kurallarına göre fiyatlanacak ve çok daha yüksek bedellerle vatandaşlara satılacaktır.

Ayrıca eşdeğer fiyat referans bandı farklarının yüzde 10’dan yüzde 5’e çekilmesi ile eşdeğer ilaçlardan alınacak farklar yüzde 5 oranında artmıştır. Bu şekilde vatandaşın cebinden çıkacak eşdeğer ilaç fiyat farkı da fazlalaşmıştır.

Yapılan bu SUT değişikliği ile vatandaşların ilaçlar için cepten yapacağı ödemelerin artacağı aşikardır.

Kamuoyuna açıklanan Sayıştay Raporuna göre ithal edilen ilaç ve tıbbi malzemelere uyguladıkları fahiş karlar ile kamu kurumlarını ve Sosyal Güvenlik Kurumunu zarara uğratan aracı firmalara karşı hiç sesi çıkmayan, ortalıkta görünmeyen ve başını kuma gömen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin

’SGK Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nun bedelleri çok yüksek olmayan, vatandaşlar tarafından çok yaygın olarak kullanılan ve SGK tarafından yıllarca ödenen bu 52 ilacı, hangi gerekçelerle SGK geri ödeme listesinden çıkarttığına’’ ilişkin kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyoruz.

Bu uygulamanın başka ilaç gruplarının ve sağlık hizmetlerinin keyfi olarak geri ödeme kapsamından çıkarılacağına dair bir işaret olduğunu düşünmekteyiz.

SGK’nın içine düşmüş olduğu finansal kriz halkın sağlık hakkına göz dikerek çözülemez.

AKP iktidarı, halkın sağlık hakkının daraltan, ilaca erişimini zorlaştıran ve cepten harcamasını artıran bu düzenlemelerden bir an önce vazgeçmelidir. SGK, vatandaşlar tarafından yıllardır kullanılan bu ilaçları tekrar geri ödeme listesine almalıdır.

 

                     Dr. Ergün DEMİR                                  Dr. Güray KILIÇ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SGK TARİHİNİN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU KARŞISINDA KURUM VE KAMUOYU NEDEN SESSİZ?

  Sosyal güvenlik Kurumu’nun İzmir'in Menemen ilçesinde özel bir hastanede periferik anjiyoplasti (damarın genişletilmesi) işlemi için kullanılan tıbbi malzeme ve endikasyon dışı uygulamalardan dolayı 147 milyon TL zarara uğratıldığı bilgisi basın yayın kuruluşları aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır.  SGK denetim raporuna göre ise aynı yöntemle tüm Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumunun 500 -600 milyon dolar zarara uğratıldığı tahmin edilmektedir. Tıbbi cihaz üretimi yapan şirket, hastaneler ve hekimlerin yer aldığı üçlü bir ayak tarafından gerçekleştirilen bu yolsuzluk ve usulsüzlük Kurum tarihinin sağlık alanındaki en büyük yolsuzluğu olarak değerlendirilmektedir. 3 yıl önce başlatılan yolsuzluk soruşturmasında muhakkik/denetim raporunda diğer il ve ilçelerde de denetim yapılması konusunda Rehberlik Daire Başkanlığına dosyanın gönderilmesine rağmen sadece bir ilçede mali şube operasyon yapıldığı diğer il/ilçelerde yapılmadığı görülmektedir. Öyle anlaşılmaktadır ki bu konu soğutul

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede mi?

  SGK’nın gelir- gider dengesi giderek bozuluyor yani “finansman açığı” baş aşağı gidiyor! AKP iktidarının Sosyal Güvenlik Kurumu getirdiği son nokta; Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede! Seçim günü yaklaştıkça sosyal güvenlik sistemi kapsamında hane halkına yapılan yardımlar ve sosyal sigorta konusunda AKP iktidarı da muhalefette müjdeleri ara arda sıralamaya devam ediyorlar. Ancak bu vaatler sıralanırken 20 yıllık AKP iktidarının Sosyal Güvenlik Kurumunu getirmiş olduğu son nokta ise pek dikkate alınmıyor. Oysa seçim sonrasında eğer sosyal güvenlik sistemi yeniden yapılandırılmaz ve Kurum’a yapılan bütçe transferleri artırılmaz ise sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi bile tehlikede görünmektedir. AKP iktidarının, başta Tayyip Erdoğan olmak üzere, bu tabloyu yaratan sorumluları gerçek dışı, hayal ürünü söylemleri bıraksınlar. İşte devletin resmi verilerindeki gerçeklik: 03.05.2023 tarihinde yayımlanan SGK Şubat 2023 aylık sigortalı