Ana içeriğe atla

Biz hekimler ve sağlık çalışanları buradayız. Suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanlar; Sizler neredeydiniz!

 

YÖNETEMİYORSUNUZ: TÜKENİYORUZ!

Biz hekimler ve sağlık çalışanları;

Acillerde, yoğun bakımlarda, polikliniklerde, laboratuvarlarda, ameliyathanelerde, aile hekimliği merkezlerinde, işyeri hekimliğinde, il- ilçe sağlık müdürlüklerinde, filyasyon ekiplerinde gece gündüz çalışıp, salgına karşı en ön safta mücadele ediyoruz.

Biz, topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak emeğimizle, bilgimizle, uzun yıllar süren eğitim ve mesleki deneyimlerimize dayanan birikimimizle insanlara hizmet için çalışıyoruz.

Giderek şiddetlenen ve binlerce insanımızın, onlarca hekim ile sağlık çalışanının ölümüne neden olan COVID-19 salgınının her aşamasında, biz hekim ve sağlık çalışanları dün de buradaydık, bugün de buradayız.

Suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanlar; Sizler neredeydiniz!

Hekim ve sağlık çalışanları, maske, nitelikli koruyucu ekipman eksikliği yaşarken PCR testi, grip aşısı yapılmazken, özlük hakları ödenmezken, on binlerce sağlık çalışanı hastalanırken, onlarcası ölürken sizler neredeydiniz.

Dün yayımlanan 27.10.2020 tarihli genelge ile;

 “Salgınla mücadelede görev yapan personeli olası riske karşı koruyabilmek, görevli personelin enfekte olma riskini en aza indirebilmek amacıyla, salgının yayılımının önlenmesi ve mücadelede tecrübe kazanmış personel eliyle yürütülebilmesini teminen;

-          Her ne sebeple olursa olsun bu süreçte görevinden çekilme (istifa) talebi kabul edilmeyecektir.

-          Emeklilik işlemi tesis edilmeyecektir.

-          Başka kamu kurum ve kuruluşlarına atama talep edip de ataması yapılan personelin, ayrılışı yapılmayacak, muvafakat verilmeyecektir.

-          Zorunlu olarak iller arası geçici görevlendirilen (re'sen) personelin derhal ayrılışının yapılarak görevlendirildiği yere gitmesi sağlanacaktır.

-          Çalışan bütün personelin ikinci bir emre kadar yıllık izinleri durdurulmuştur.

-           Radyoaktif ışınlarla çalışan personele verilmekle yükümlü olunan bir aylık sağlık izni (şua) kurum amirlerinin uygun görecekleri zamanlarda kullandırılacaktır.

-          Personele ücretsiz izin verilmeyecektir.”

Sayın Bakan’a hatırlatırız ki bizler robot değil insanız, canız! Hekim ve sağlık çalışanlarını canı olmayan robot gibi görmeyin ve özlük haklarımızı ortadan kaldırmaya çalışmayın.

Biz hekim ve sağlık çalışanları üzerimize düşeni yaptık, yapıyoruz. Asıl siz üzerinize düşeni yapın. “Başarı hikayesi” yazmak için algı yaratmayı bırakın; hekimleri, sağlık çalışanlarını ve yurttaşlarımızı koruyun.

Biz, yıllar içinde,

“Doktorları ağaca bağlayın da kaçmasınlar.” diyen diktatör bozuntularını da,

“Doktorların gözü doymaz.” diyen kasaba siyasetçilerini de gördük/görüyoruz.

Hepsi gitti, biz kaldık; mesleğimiz ve meslek onurumuz kaldı.

Sağlık Çalışanları Tükendiğinde Yerleri Doldurulamaz!

Sağlık çalışanlarının ne beden enerjisi ne ruhsal gücü sonsuzdur. Sağlık çalışanlarının tükenmesi, toplum sağlığı için koronavirüs enfeksiyonu kadar önemli bir sorundur.

Sağlık çalışanlarının tükenmeleri ve iş verimlerinin azalması doğrudan doğruya toplum sağlığı sorunu olarak baş gösterecektir; ancak bu süreç sağlık çalışanlarının toplu tükenmesi ile sonuçlandığında, bu sorunla baş edecek başka bir meslek grubu bulunmayacaktır.

Biz hekim ve sağlık çalışanları dün de buradaydık, bugün de yarın da acillerde, yoğun bakımlarda, polikliniklerde, laboratuvarlarda, ameliyathanelerde, sağlık kurum ve kuruluşlarında olacağız.

Güçsüzlerin gücü, çaresizlerin çaresi olmak, ölümle ve hastalıklarla mücadele etmek, sağlık ve şifa dağıtmak için.

Sorun şu ki siz neredeydiniz ey yöneticiler.

COVID-19 salgını mücadelesinde başarı; akıl ve bilim esas alınarak, gerçekleri konuşarak, filyasyon ve test süreçlerini çok iyi yöneterek, tedavi ortamını iyileştirip, sağlık çalışanlarını motive ederek sağlanır.

Unutmadan Bakan’a soralım hani on gün önceki açıklamanızda salgını kontrol altına almıştınız. Ne oldu da salgın kontrolden çıkıyor.

 

Herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesini bekliyoruz.

 

 

BURADAYDIK, BURADAYIZ, BURADA KALACAĞIZ!

              

                      Dr. Ergün   DEMİR                                      Dr. Güray KILIÇ

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama