Ana içeriğe atla

DEPREMZEDELERDEN İLAVE ÜCRET ALINMASI UYGULANMASINA SON VERİLMELİDİR.

SAĞLIK BAKANI KOCA’NIN HASTANELERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINDA DEPREMZEDELERDEN İLAVE ÜCRET ALINMASI UYGULANMASINA SON VERİLMELİDİR.

Depremden etkilenen ve bulundukları illeri terk edip, yakınlarının yanlarına gelerek afet bölgesinde ikameti eden depremzedelerden geldikleri illerde başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın özel hastaneleri olmak üzere Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında %200 ilave ücret alınması uygulamasına son verilmelidir.

Enkaz altından çıkarılan Emine teyzenin 'Param yok beni özel hastaneye götürmeyin...' haykırışının üzerinden bir hafta geçti özel hastanelerden hala bu sesi duyan yok.

Hatay'ın Antakya ilçesinde depremde yıkılan binanın enkazından 138 saat sonra yaralı olarak çıkarılan Emine Doğu, kendisine ambulansta müdahale eden sağlık ekibine, "Kurban olayım beni özel hastaneye götürmeyin param yok" dedi. Bunun üzerinden bir hafta geçti ancak özel hastanelerden bu konuda henüz hiçbir açıklama gelmedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın özel hastaneleri başta olmak üzere tüm özel hastaneler depremzede hastalardan %200 ilave ücret almaya devam ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu depremzedelerden katılım paylarının alınmamasına karar verdi.

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü 8.02.2023 tarihinde yayımladığı duyuruda özetle; afet bölgesinde ikameti bulunan Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki kişilerden muayene, ilaç, reçete ve tıbbi malzeme katılım paylarının alınmamasına karar verdi.

Bu karar, 5510 sayılı Kanunun 75 inci maddesinde yer alan afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri için SUT ’un 1.8.1, 1.8.2 ve 1.8.3 maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz hükmü çerçevesinde verildi.

Özel hastaneler yasal boşluktan yararlanarak depremzedelerden ilave ücret alıyorlar.

Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca ilave ücret alınmayacak haller, kişiler ve sağlık hizmetlerini düzenleyen SUT ‘un 1.9.2 ve 1.9.3 maddelerinde 5510 sayılı Kanun’un 75. maddesinde doğal afetler veya savaş hali hükmüne yer verilmediği için özel hastaneler afet halinde bile vatandaşlardan ilave ücret alabilmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çağrımızdır: Acilen SUT değişikliği yapılsın…

Acilen Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) değişiklik yapılarak 1.9.2 ve 1.9.3 maddelerinde tanımlanan ilave ücret alınmaz hükmüne 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 75. maddesinde yer alan afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri de eklenmelidir. Böylece Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında afet bölgesinde ikameti bulunan Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki kişilerden ilave ücret alınmaması sağlanmış olacaktır.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrımızdır: Öncülük edin, kendi hastanelerinizde depremzedelerden ilave ücret almayın.

Enkaz altından çıkarılan Emine teyzenin 'Param yok beni özel hastaneye götürmeyin...' haykırışını duymadan ve gereğini yapmadan tek yürek olunmuyor. Tek yürek olabilmek için şahsınızın ortağı olduğu özel hastanelerin öncülük etmesini bekliyor; tüm vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında depremzedelerden %200 ilave ücret alınması uygulamasına SUT değişikliğini de beklemeden son verilmesini talep ediyoruz.

Sonuç olarak;

Depremden etkilenen ve bulundukları illeri terk eden on binlerce vatandaş başta Mersin, Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere birçok ilde yakınları ve akrabalarının yanlarına gitmektedir. İllere gelen depremzedeler barınma, beslenme, giyim sıkıntısının yanı sıra sağlık sorunları da yaşamaktadırlar. Afet bölgesinde ikameti bulunan depremzedelerin gereksinmeleri halinde sağlık hizmeti için Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ettiklerinde ilave ücret alınması uygulanmasına yasal düzenlemeleri yaparak son verilmelidir.

                                      Dr. Ergün DEMİR                                        Dr. Güray KILIÇ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KANSER TEDAVİSİ İÇİN İLAVE ÜCRET ALINABİLİR Mİ?

  Kanser hastalarından alınan ilave ücret sağlık hizmetine erişimlerini kısıtlamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri şahıs ödemeleri bölümüne iletilen dilekçelerin büyük bir çoğunluğunu ö zel sağlık kurum ve kuruluşlarında özellikle kanser hastalarının başvurularında alınan ilave ücretler ve tedavi için ek olarak önerilen endikasyon dışı ilaç kullanım durumunda ilaç bedellerinin ödenmemesi oluşturmaktadır. Ayrıca acil servise müracaat eden hastalardan ilave ücret alınması da şikayet başvuruları arasında ön sırada gelmektedir. İlave ücret alınması 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 73. Maddesi gereği ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin 1.9.1 maddesi uyarınca Kurumla sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca; Kurumca belirlenmiş sağlık hizmetleri bedelinin %200’ünü geçmemek kaydıyla kişilerden ilave ücret alınabilmektedir. Tüm sağlık hizmetlerinin sunumuna ilişkin olarak SGK tarafından ...

Özel sağlık kurumlarında (SGK sözleşmeli-sözleşmesiz) pandemi süresince COVİD-19 hastalarının ücretlendirilmesi Bilgi Notu

- Özel sağlık kurumlarda COVİD-19 olası/kesin tanılı hastalardan ilave ücret talep edilmesi, -COVİD-19 pandemisi nedeniyle Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikler, -13.04.2020 Tarihli ve 2399 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı,   -Yabancı hastalara sunulan tedavilerin ne şekilde ücretlendirileceğine ilişkin mevcut bilgiler çerçevesinde bilgi notudur. -           Özel sağlık kurumlarının COVİD-19 olası/kesin tanılı hastalardan ilave ücret talep etmesi önünde yasal engel var mıydı? COVID-19 salgını nedeniyle birçok vatandaşımız kamu ve özel hastanelerde tedavi görmektedir. Özel hastanelerin de pandemi hastanesine dönüştürülmesine ve Sağlık Bakanının test ve hasta yatış sürecine ilişkin kamu ya da özel hiçbir sağlık kuruluşunun ücret talep edemeyeceğini açıklamasına rağmen, bazı özel hastanelerin COVİD-19 tanısı alan yatan hastalar ile test yaptırmak isteyenlerden ücret talep ettiği bilgisi kamuoyunun gündemine gelmişti. 9 ...

SGK TARİHİNİN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU KARŞISINDA KURUM VE KAMUOYU NEDEN SESSİZ?

  Sosyal güvenlik Kurumu’nun İzmir'in Menemen ilçesinde özel bir hastanede periferik anjiyoplasti (damarın genişletilmesi) işlemi için kullanılan tıbbi malzeme ve endikasyon dışı uygulamalardan dolayı 147 milyon TL zarara uğratıldığı bilgisi basın yayın kuruluşları aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır.  SGK denetim raporuna göre ise aynı yöntemle tüm Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumunun 500 -600 milyon dolar zarara uğratıldığı tahmin edilmektedir. Tıbbi cihaz üretimi yapan şirket, hastaneler ve hekimlerin yer aldığı üçlü bir ayak tarafından gerçekleştirilen bu yolsuzluk ve usulsüzlük Kurum tarihinin sağlık alanındaki en büyük yolsuzluğu olarak değerlendirilmektedir. 3 yıl önce başlatılan yolsuzluk soruşturmasında muhakkik/denetim raporunda diğer il ve ilçelerde de denetim yapılması konusunda Rehberlik Daire Başkanlığına dosyanın gönderilmesine rağmen sadece bir ilçede mali şube operasyon yapıldığı diğer il/ilçelerde yapılmadığı görülmektedir. Öyle anlaşılma...