Ana içeriğe atla

DEPREMZEDELERDEN İLAVE ÜCRET ALINMASI UYGULANMASINA SON VERİLMELİDİR.

SAĞLIK BAKANI KOCA’NIN HASTANELERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINDA DEPREMZEDELERDEN İLAVE ÜCRET ALINMASI UYGULANMASINA SON VERİLMELİDİR.

Depremden etkilenen ve bulundukları illeri terk edip, yakınlarının yanlarına gelerek afet bölgesinde ikameti eden depremzedelerden geldikleri illerde başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın özel hastaneleri olmak üzere Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında %200 ilave ücret alınması uygulamasına son verilmelidir.

Enkaz altından çıkarılan Emine teyzenin 'Param yok beni özel hastaneye götürmeyin...' haykırışının üzerinden bir hafta geçti özel hastanelerden hala bu sesi duyan yok.

Hatay'ın Antakya ilçesinde depremde yıkılan binanın enkazından 138 saat sonra yaralı olarak çıkarılan Emine Doğu, kendisine ambulansta müdahale eden sağlık ekibine, "Kurban olayım beni özel hastaneye götürmeyin param yok" dedi. Bunun üzerinden bir hafta geçti ancak özel hastanelerden bu konuda henüz hiçbir açıklama gelmedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın özel hastaneleri başta olmak üzere tüm özel hastaneler depremzede hastalardan %200 ilave ücret almaya devam ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu depremzedelerden katılım paylarının alınmamasına karar verdi.

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü 8.02.2023 tarihinde yayımladığı duyuruda özetle; afet bölgesinde ikameti bulunan Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki kişilerden muayene, ilaç, reçete ve tıbbi malzeme katılım paylarının alınmamasına karar verdi.

Bu karar, 5510 sayılı Kanunun 75 inci maddesinde yer alan afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri için SUT ’un 1.8.1, 1.8.2 ve 1.8.3 maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz hükmü çerçevesinde verildi.

Özel hastaneler yasal boşluktan yararlanarak depremzedelerden ilave ücret alıyorlar.

Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca ilave ücret alınmayacak haller, kişiler ve sağlık hizmetlerini düzenleyen SUT ‘un 1.9.2 ve 1.9.3 maddelerinde 5510 sayılı Kanun’un 75. maddesinde doğal afetler veya savaş hali hükmüne yer verilmediği için özel hastaneler afet halinde bile vatandaşlardan ilave ücret alabilmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çağrımızdır: Acilen SUT değişikliği yapılsın…

Acilen Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) değişiklik yapılarak 1.9.2 ve 1.9.3 maddelerinde tanımlanan ilave ücret alınmaz hükmüne 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 75. maddesinde yer alan afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri de eklenmelidir. Böylece Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında afet bölgesinde ikameti bulunan Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki kişilerden ilave ücret alınmaması sağlanmış olacaktır.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrımızdır: Öncülük edin, kendi hastanelerinizde depremzedelerden ilave ücret almayın.

Enkaz altından çıkarılan Emine teyzenin 'Param yok beni özel hastaneye götürmeyin...' haykırışını duymadan ve gereğini yapmadan tek yürek olunmuyor. Tek yürek olabilmek için şahsınızın ortağı olduğu özel hastanelerin öncülük etmesini bekliyor; tüm vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarında depremzedelerden %200 ilave ücret alınması uygulamasına SUT değişikliğini de beklemeden son verilmesini talep ediyoruz.

Sonuç olarak;

Depremden etkilenen ve bulundukları illeri terk eden on binlerce vatandaş başta Mersin, Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere birçok ilde yakınları ve akrabalarının yanlarına gitmektedir. İllere gelen depremzedeler barınma, beslenme, giyim sıkıntısının yanı sıra sağlık sorunları da yaşamaktadırlar. Afet bölgesinde ikameti bulunan depremzedelerin gereksinmeleri halinde sağlık hizmeti için Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ettiklerinde ilave ücret alınması uygulanmasına yasal düzenlemeleri yaparak son verilmelidir.

                                      Dr. Ergün DEMİR                                        Dr. Güray KILIÇ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama