Ana içeriğe atla

MHRS MESAJINI '' ÇEVİREREK'' GÜNCELLEMEK

 Sağlık Bakanlığı, kamuoyu baskısıyla yanlış olan “muayene randevularına kota” uygulamasından vazgeçip, acilen MHRS randevularına yönelik yeni bir düzenleme gerçekleştirmiştir.

Yazımızdan sonra neler yaşandı?

Geçen hafta, randevu için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden müracaat eden engelli ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlara “30 günde en fazla 3 randevu alabilirsiniz” mesajlarının gelmesiyle süreci öğrenmiş olduk.

Bu durumdan herhangi bir yazılı tebliğ yapılmadığı için hastane yöneticilerinin de haberi olmadığı, sadece  “bilgi işlem ve bilgisayar firmalarına” bilgi verildiği ve bu şekilde randevu kısıtı getirildiği bilgisine ulaştık.

Bu gelişmeler üzerine;

Kronik hastalığı olan ve takip edilmesi gereken hastalar, engelli ve kanser hastaları bu durumda ne yapacaklar sorusu sorduk ve  konu ile ilgili “Muayene randevularına kota: 30 günde en fazla 3 randevu alabilirsiniz” yazımızı blog’da yayımladık ve paylaştık. Konuyu öğrenen gazeteciler Bakanlık yetkililerine sorup görüşlerini almak istediler. Ancak 24 saat geçmesine rağmen Bakanlıktan herhangi bir yanıt, açıklama alamadılar. BirGün gazetesinin manşet haberi sonrasında birçok basın ve yayın kuruluşu da haberi yayımladı. Habertürk TV programında canlı yayında bu durum tespit edildi, Bakanlığa sorulduğu ve açıklama beklendiği ifade edildi.

Haberin yarattığı etki ile kamuoyu baskısı oluşmaya başlayınca Bakanlık sessizce harekete geçmek zorunda kalmıştır. İlgili Sağlık Bakanlığı Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından öğleye doğru Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden güncelleme yapılmış, öğleden sonra da müracaat eden vatandaşlara “30 günde en fazla 3 randevu alabilirsiniz” yerine “Aktif 3 randevunuz bulunmaktadır. Randevunuz gerçekleştikten sonra yeni randevular alabilirsiniz” mesajı gelmeye başlamıştır.

Bu düzenlemeyi yapıp ‘kota’yı kaldırdıktan sonra akşamüstü Bakanlık tarafından yayımlanan basın açıklama metninde “Bakanlığımızca MHRS randevularına yönelik herhangi bir düzenleme yapılmamış olup kota getirilmesi söz konusu değildir. Hali hazırda ki mevcut uygulamaya göre, MHRS’de bir kişinin aktif olarak üç randevusu bulunabilmektedir.”  ifadeleri ile hali hazırda üç randevu kotasını da kabul etmiş olmaktadırlar.  Kamuoyu baskısı ile de yaptıkları uygulamadan şimdilik dönmüş bulunmaktadırlar.

Sonuç olarak;

Vatandaşların bazı ilaçlara ulaşamaması, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılamaması, Sağlık Bakanlığına bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinde hastaların birçok branşta ve yan dalda muayene ve ameliyat randevusu alamaması veya çok ileri bir tarihe alabilmesi sorunu devam etmektedir. Katılım payı, özel sektörde kontrolsüz ilave ücret ve ilaçta fark ücreti gibi uygulamalar da vatandaşı canından bezdirdiği gerçeği ortada durmaktadır.

Şu ana kadar yönergede bulunmayan randevu sayı uygulamasını açığa çıkarmamız ile;

Bakanlığın sessiz sedasız uygulamaya koymaya çalıştığı “birim zaman içerisinde verilebilecek randevu sayısı” randevu kısıtı (kotası) anlamına gelmektedir. Bu durumun özelikle randevu almakta zaten sıkıntı yaşayan engelli ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımız için ne anlama geldiğinin ( hastalara MHRS sistemi üzerinden gelen mesajı kamuoyuna duyurmamız sonucu) kamuoyunda yarattığı infial, Bakanlığı merkezi randevu sistemi mesajını “çevirerek” güncellemek zorunda bıraktırmıştır.

Ayrıca Merkezi Hekim Randevu Sistemi çalışma usul ve esasları hakkında yönergenin EK-2 Hekim çalışma cetvelinde “vatandaşın en erken bir (1) gün, en geç otuz (30) gün sonrasına randevu almasına imkan verecek şekilde düzenlenir.”  hükmü yer almakta olup randevu sayısı yer almamaktadır.

Bu uygulamadan en fazla etkilenecek olan yaşlı hastalar, gebeler, hematoloji-onkoloji hastaları, kronik hastalığı (kalp, şeker, hipertansiyon, böbrek, KOAH vb.) olan vatandaşlar, seslerini kamuoyuna duyurmamız sonucu MHRS’nin güncellenmesiyle şimdilik derin nefes alabileceklerdir.

Fikri takibin önemine binaen halkın sağlık hakkını ve iyi hekimlik değerlerini savunmaya, GERÇEKLERİ yazmaya devam edeceğiz.

                               Dr. Ergün DEMİR                           Dr. Güray KILIÇ

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama