Ana içeriğe atla

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Olan COVID -19 Hastaları Tedavi Olamayacak mı?

 

İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde  “İzmir Torbalı’da yaşayan ve korona virüs testi pozitif çıkan 51 yaşındaki Kutbettin Köstekçi’nin durumu fenalaşınca 8 Ocak 2021 tarihinde Torbalı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını, hastanede üç gün yoğun bakımda kalan Köstekçi’nin sosyal güvencesi ve parası olmadığı için daha iyileşmeden 11 Ocak 2021 tarihinde taburcu edildiğini ve hastaya 1.632 TL tutanakla borç çıkarıldığını” ifade etmiştir.

Kutbettin Köstekçi ile iletişim kurularak sağlık durumu ve hastane süreci sorulduğunda “Covid pozitif olduğunu, virüsün akciğerlerine indiğini ve genel durumunun iyi olmadığını belirtmiştir. Neden hastaneden tedavisi tamamlamadan çıktığı sorulduğunda ise küçük esnaf olduğunu, salgın nedeniyle işyerinin kapandığını, BAĞ-KUR prim borcu olduğundan dolayı da hastane yetkilileri günlük 600 TL civarı ücret talep ettiklerini, bunun yanı sıra film, tetkik ücreti eklenince bu faturayı ödeyemeyeceğini belirterek hastaneden çıkmak istediğini, kendisine borç tutanağını imzalatılarak hastaneden ayrıldığını belirtmiştir.

GSS Prim Borcunu Ödeyemeyen Milyonlar Var!

Bilindiği gibi herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, GSS primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen yaklaşık 6 milyon vatandaşın Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişiminin engellenmesi 31.12.2020 tarihine kadar ertelenmişti.

Vatandaşın ocağında ‘’aş yerine yoksulluk’’ kaynarken SGK vatandaşa borcu borçla kapat diyor.

Yoksulluk ve işsizlik nedeniyle; milyonlarca vatandaş genel sağlık sigortası (GSS) prim borçlarının yeniden yapılandırılarak faizlerinin silinmesine, 12 -18 ay taksitlendirilmesine ve 2 yıl içinde 3 kez ertelenmesine rağmen GSS prim borçlarını ödeyememişti.

SGK yeni bir duyuru yayımlayarak 2020 Ağustos ayı ve öncesi dönemlere ait, kesinleşmiş prim borçları olan vatandaşlara yeniden yapılandırma getirmiştir. GSS prim borçlarının yapılandırılması için yine taksitlenlendirme yapılmıştır. Borcunu yapılandıranlardan ilk taksiti ödemeleri ve cari dönemde 60 günden fazla borçlarının olmaması şartı ile kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir. Borcunu yapılandırmayan veya ödeyemeyenler SAĞLIK HİZMETLERİNDEN FAYDALANAMAYACAKLARDIR.

 Kamu veya özel hiçbir hastane/ sağlık kuruluşu Covid-19 hastaları için hiçbir vatandaştan yasal olarak ücret alamaz, borç tutanağı imzalatamaz.

Sağlık Bakanlığına bağlı bir devlet hastanesinde Covid hastası olarak solunum sıkıntısı semptomu ile hastanede yatan Kutbettin Köstekçi’ye BAĞ- KUR prim borcu nedeniyle hastane masraflarını ödemesi gerektiği söylenmiş, vatandaşta hastane borcunu ödeyememem diyerek hastaneden yatmaktan imtina etmek zorunda kalmış ve kendisine hastane yöneticileri tarafından tutanakla borç kağıdı imzalatılmıştır.

 Oysa;

 09.04. 2020 tarihli ve 31094 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklik ile;

-  Pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetleri acil hal kapsamına alınmış, İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri listesine eklenmiş ve kapsamına alınmıştır.

 Ayrıca, 13.04.2020 tarih ve 2399 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ekinde; Hastanın sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Covıd hastalarına yapılan işlemlerden ücret alınmaması gerektiğini belirtmektedir.

Kamu veya özel hiçbir hastane/sağlık kuruluşu, Covid-19 hastalarına yapılan işlemlerden hiçbir vatandaştan 2399 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ve 9.4.2020 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine göre yasal olarak ücret talep edemez, tutanak ile borç kağıdı imzalatamaz ve usulsüz işlem yapmaz.

Ancak Covid -19 hastaları dışında, GSS prim borçlarını yapılandırmayan ve ödeyemeyen vatandaşlar bu pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmeti alamayacaklardır.

Yoksulluk, işsizlik ve ekonomik belirsizlik giderek artmaktadır. Pandemi sonucu olarak yüzlerce işyeri, fabrika kapanmış ve binlerce işçi işten çıkarılmıştır. Bu şekilde prim ödeyemeyenlerin sayısının giderek artmaktadır. 

GSS primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin, siftah yapamayan esnaf ve zanaatkârların sağlık hizmetinden yararlanması bu pandemi döneminde ellerinden alınmaktadır.

Sağlık hizmetlerine erişim her yurttaş için en temel insan hakkıdır. Devlet Hastanesi yetkilileri yaptıkları yanlışlıktan bir an önce dönmeli, Covid-19 hastası olan ve solunum güçlüğü çeken Kutbettin Köstekçi’nin tedavisine bir an önce başlanmalıdır.

 

                 Dr. Ergün DEMİR                                                Dr. Güray KILIÇ

 




 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama