Ana içeriğe atla

Fikri takip, meslek örgütleri ve kamuoyunun ısrarlı talepleri sonuç verdi.


Genel Sağlık Sigortası ve BAĞ-KUR prim borçları olan milyonlarca vatandaşın yeni bir düzenleme yapılmaz ise bu pandemi döneminde sağlık hizmetinden yararlanamayacağını kamuoyu gündemine getirmemiz, meslek örgütleri ve kamuoyunun ısrarlı talepleri, hastane önlerinde mağdur vatandaşların haykırışı geçici sürelide olsa sonuç verdi.

23 Ocak 2021 tarihli ve 31373 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 3432 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; GSS kapsamında olup primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen vatandaşların Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişim engelinin erteleme süresi 31.12.2020 tarihinden 31.12.2021 tarihine ertelenmiş oldu.

Bu karar ile; Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağkur prim borcu olan vatandaşlarımız 31 Aralık 2021’e kadar Devlet Hastaneleri ve Devlet Üniversitesi hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edecektir.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağkur prim borcu olan vatandaşları sağlık hizmetlerinden faydalanması için süre ertelemesi değil kalıcı çözüm gereklidir.

Neden vatandaşlar GSS prim borçlarını ödeyememektedir?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağkur prim borcu olan vatandaşlarımızın prim borçlarının yapılandırılması son 3 yılda 4 kez ertelenmesine, faizlerinin silinmesine ve 12 -18 ay taksitlendirilmesine rağmen neden hala borçlarını ödeyememektedir?  

Vatandaşlar aylık 107,32 TL GSS primini neden ödeyemeyip yoksulluğunu ve muhtaçlığını tespit ettirebilmek için gelir testine girmektedir? Bu sorular cevaplanmalı ve çözüm üretilmelidir. Ekonomik yoksulluğu, gelir dağılımındaki eşitsizliği ve İşsizliği azaltmadan sorun sadece süre erteleme ile durum idare edilecektir

Yoksulluk, işsizlik ve ekonomik belirsizlik giderek artmaktadır. Pandemi devam ederken yüzlerce işyeri kapandı ve binlerce işçi işten çıkarıldı. Bu şekilde prim ödeyemeyenlerin sayısı da giderek artmaktadır.

Sonuç olarak;

Pandemi etkileri tüm hızıyla devam ederken, sağlık hizmetlerine daha fazla gereksinimin olduğu bugünlerde borcunu ödeyemeyen vatandaşların sağlık haklarından mahrum edilmesi kabul etmedik sorunu yazdık ve kamuoyu gündemine taşıdık.

En kısa sürede kararname yayımlanarak, primini ödeyemeyen vatandaşların sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlayacak düzenleme gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ettik.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile milyonlarca vatandaşın sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları süreli olarak 31.12.2021 tarihine kadar verildi. Bu pandemi döneminde alınan karar önemlidir.

Çözüm olarak  prim borcu olan vatandaşların sağlık hizmetlerine  erişim engelinin ileri tarihe ertelemesi değil, sağlık hizmetlerine koşulsuz erişimlerin her yurttaş için en temel insan hakkı olduğu kabulü ile yapılmalıdır.

 

                             Dr. Ergün DEMİR                                Dr. Güray KILIÇ

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama