Ana içeriğe atla

COVID-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının sayısının artmaması için sağlık çalışanlarına kişisel koruyucu ekipman ve hijyen malzeme paketi hızlıca sağlanmalıdır. Geç olmadan hemen şimdi!


Hastanelerde, Aile Hekimliği birimlerinde, İlçe Sağlık Müdürlüğünde, İşyeri Hekimliğinde, Eczanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman ve hijyen malzemelerinin düzenli, eksiksiz karşılanması için önerimiz/talebimizdir.
Sağlık kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar için kişisel koruyucu ekipman ve hijyen malzeme paketi, Sosyal Güvenlik Kurumunca ‘özel hallerde karşılanan tıbbi malzemeler listesine’ alınmalı ve sağlık çalışanlarına hastanelerde kurulacak dağıtım merkezi ile belirlenen serbest eczanelerden verilmelidir.
Sağlık çalışanlarının sağlığının korunması salgınla mücadelede başarının önemli bileşenlerinden biridir.
Sağlık Bakanlığı COVID-19 Bilim Kurulu Rehberi’nde de belirtildiği gibi COVID-19 bulaşını engellemek amacıyla kullanılan uygun koruyucu ekipman, kamu ve özel tüm birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında sürekli ve eksiksiz olarak temin edilmesinde ,dağıtımında eksikliklerin ve aksaklıkların olduğu görülmektedir.
Bu eksiklik ve aksaklıklar sağlık kurumları arasında görülebildiği kadar hastaneler, hastane servisleri, klinikler ve çalışanlar arasında da mevcuttur.
COVID-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının sayısı giderek artmaktadır.
Onlarca sağlık çalışanı COVİD-19 tanısı almış hastanelerde yatmakta, birçok hastane servisi ve aile hekimliği birimi karantina uygulamasına, birlikte çalıştıkları çok sayıda sağlık çalışanı ise 14 gün izolasyona alınmıştır. Ancak arkadaşlarımızın nasıl enfekte oldukları hakkında  yeterince bilgi olmamakla birlikte, ekipman kullanımı, malzeme yetersizliğinin, kişisel koruyucu ekipman eksikliğinin bu sonuçtaki payı çok yüksektir.
Eksiklikler giderilmediği taktirde COVID-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının sayısının giderek artacak olması (ne yazık ki COVID-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının sayısı her geçen gün artmaktadır) mücadeleye zarar verecektir.
Kişisel Koruyucu Ekipman ve hijyen malzemesi için süreç nasıl işlemeli:
1-    Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanan tıbbi malzemelerle ilgili düzenlemeler, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa uyumlu olarak yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’nin 3. bölümünde yer almaktadır.

2-    Bir genelge ile SUT değişikliği yapılarak, sağlık çalışanlar için kişisel koruyucu ekipman ve hijyen malzeme paketi pandemi sona erene kadar kurumca bedeli karşılanacak tıbbi malzemeler listesine alınmalıdır.

3-    Pakette bulunması gereken COVID-19 Bilim Kurulu Rehberi’nde de belirtilen kişisel koruyu ekipman ve hijyen malzemesi için hemen ihale süreci yapılmalı ve hızlıca hazırlanıp, dağıtılmalıdır.

4-    Kullanım gün ve süreleri sağlık kurumlarının özelliklerine, hastane servislerinin önceliklerine (Acil servis, enfeksiyon hastalıkları polikliniği, göğüs hastalıkları polikliniği, endoskopik inceleme odası (gastrointestinal endoskopi, bronkofibroskopi, laringoskopi gibi.v.s.) göre bilim kurulu, meslek örgütleri ve ilgili uzmanlık derneklerinin koordinasyonunda belirlenmelidir.

5-    Sağlık çalışanları çalıştığı kurum, servis ve T.C No ile hastanelerde kurulacak Kişisel Koruyucu Ekipman dağıtım merkezinde birim yöneticilerinin denetiminde, hastane dışında çalışan sağlık çalışanları ise belirlenen serbest eczanelerde Medula hastane/eczane sistemine girişi yapılarak, kayıt altına alınarak paketlerini alabilmelidir.

6-    Bu şekilde kişisel koruyucu ekipman, hijyen malzemesini kimin alıp almadığı ve hangi tarihte aldığı tespit edilmiş olacaktır.

SONUÇ OLARAK;

Hepimizi etkileyen zor bir dönemden geçmekteyiz. Hem kendimizin hem de yakınlarımızın hastalanması endişesini yaşarken, aynı zamanda mesleğimizi uygulayıp, hastalığın yayılmasını engellemeye ve hastalarımızı iyileştirmeye çalışıyoruz.
Bugün, pandeminin yayılmasıyla birlikte mücadelenin verildiği ön cephe sağlık çalışanlarının bulunduğu başta hastaneler olmak üzere tüm sağlık kurum ve kuruluşlarıdır.
Bu savaşın kazanılacağından emin olabilmek için, öncelikle, gerekli deneyim ve teknolojiler de dahil olmak üzere, hekim ve sağlık çalışanlarının yeterli kaynaklara sahip olduğundan emin olmak gerekmektedir. Ayrıca sağlık kurum ve kuruluşlarının virüsün bizi yendiği yerler değil, bizim virüsü yendiğimiz savaş alanları olduğundan da emin olmalıyız.
Bu salgının gerçek devası izolasyon değil, işbirliğidir.
COVID-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının sayısının artmaması için sağlık çalışanlarına kişisel koruyucu ekipman ve hijyen malzeme paketi hızlıca sağlanmalıdır.
Geç olmadan hemen şimdi!


                            Dr. Ergün DEMİR                                                       Dr. Güray KILIÇ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama