Ana içeriğe atla

SGK TARİHİNİN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU KARŞISINDA KURUM VE KAMUOYU NEDEN SESSİZ?

 Sosyal güvenlik Kurumu’nun İzmir'in Menemen ilçesinde özel bir hastanede periferik anjiyoplasti (damarın genişletilmesi) işlemi için kullanılan tıbbi malzeme ve endikasyon dışı uygulamalardan dolayı 147 milyon TL zarara uğratıldığı bilgisi basın yayın kuruluşları aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır.  SGK denetim raporuna göre ise aynı yöntemle tüm Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumunun 500 -600 milyon dolar zarara uğratıldığı tahmin edilmektedir.

Tıbbi cihaz üretimi yapan şirket, hastaneler ve hekimlerin yer aldığı üçlü bir ayak tarafından gerçekleştirilen bu yolsuzluk ve usulsüzlük Kurum tarihinin sağlık alanındaki en büyük yolsuzluğu olarak değerlendirilmektedir. 3 yıl önce başlatılan yolsuzluk soruşturmasında muhakkik/denetim raporunda diğer il ve ilçelerde de denetim yapılması konusunda Rehberlik Daire Başkanlığına dosyanın gönderilmesine rağmen sadece bir ilçede mali şube operasyon yapıldığı diğer il/ilçelerde yapılmadığı görülmektedir. Öyle anlaşılmaktadır ki bu konu soğutulmaya ve siyasi saikler nedeniyle üzeri örtülmeye çalışılmaktadır.

Kurum tarihinin en büyük yolsuzluğu

Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) zarara uğratan işlemler, kamu kaynaklarına zarar veren uygulamalar, usulsüzlük ve yolsuzluk çarkı buzdağının görünen çok küçük bir parçası olsa da gün yüzüne çıkmaya başladı.

Denetin raporundaki ifadelerle “Endikasyon denetimi yapılmadan, anjio görüntüsü alınmadan, endikasyon olmadan kağıt üzerinden endikasyon varmış gibi işlem yapılarak, yapılmayan işlemleri yapılmış gibi ve kullanılmayan tıbbi malzemeleri kullanılmış gibi göstererek ve kullanılan CVC tıbbi malzemeleri ederinden çok daha fazla fatura edilerek” usulsüzlüğe ve yolsuzluğa yol açarak Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) zarara uğratan işlemlerin gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.

Kurum tarihinin sağlık alanında en büyük yolsuzluk ve usulsüzlük işlemleri yapılmasına, mali şube operasyonuna karşın Kurum henüz açıklama yapmamış kamuoyu ise sessiz kalmayı tercih etmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) zarara uğratan bu işlemler ile ilgili olarak siyasi saiklerle artık topu taca atmaktan vazgeçmeli ve kamuoyunu aydınlatmak için şu soruların cevaplarını vermelidir.

ü  Yolsuzluk soruşturması sonucunda SGK Genel Sağlık Sigortası Genel müdürü Dr. Mustafa Özderyol’u görevden alan müfettiş raporu neden açıklanmamaktadır?

ü  İdari tahkikat sonucu ilgili kurumun genel müdürü görevden alınmasına rağmen konu hakkında neden hukuki işlem başlatılmamıştır?

ü  Muhakkik denetim raporunda diğer il ve ilçelerde de denetim yapılsın diye Rehberlik Daire Başkanlığına dosya gönderilmesine rağmen konu ile ilgili çalışma diğer illerde de yapıldı mı? Yapılmadıysa neden yapılmamıştır?

ü  Türkiye genelinde bu konu ile ilgili olarak Kurum’un toplam ne kadar zarara uğratıldığı tahmin edilmektedir?

ü  Konunun kamuoyuna yansıması nedeniyle adı geçen tıbbi cihaz üreticisi firmada yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan İçişleri Bakanın yeğeni Mehmet Soylu’nun firmadan istifası ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Mustafa Özderyol’un görevden alınmasının yaklaşık aynı tarihlere denk gelmesi tesadüf müdür?

Süreci tekraren hatırlatırsak

3 yıl önce İzmir’de başlayan  soruşturma sonucu 23 Ağustos 2022 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı internet sitesinde yayımlanan “Bakanlığımız Tarafından Sürdürülen İlaç ve Tıbbi Cihaz Soruşturması Hakkındaki’’ duyuruda Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK)  zarara uğratan işlemler ile ilgili Kurum müfettişlerinin gerekli tespitleri yaptığı, ilgililer hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu ve kamu kaynaklarına zarar veren uygulamalara, usulsüzlüğe ve yolsuzluğa müsamaha gösterilmeyeceği açıklanmıştı.

Bu kapsamda Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, İzmir Milletvekili Kani Beko ve Ankara Milletvekili Murat Emir tarafından soru önergeleri verilmiş ancak cevap alınamamıştı. Ayrıca bütçe görüşmelerinde Komisyon’da Sosyal Güvenlik Kurumundaki (SGK) yolsuzluğa ilişkin sözlü sorulan soruları Bakan Vedat Bilgin kısmen yanıtlamış, konu yargıya intikal ettiği gerekçesi ile SGK’yı çalıp çırparak zarara uğratan, yolsuzluk yapan kişileri ve firmaları açıklamamıştı.

3 yıl sonra operasyon

19 Nisan 2023 tarihinde kamuoyuna yansıyan İzmir Emniyet Müdürlüğünün  yaptığı açıklamada, “Suç işlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, Örgüt faaliyetleri çerçevesinde Resmi Belgede Sahtecilik, Nitelikli Dolandırıcılık, 213 Sayılı Vergi Usul Kanununa Muhalefet ve 3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa Muhalefet suçu kapsamında; Menemen ilçesinde bulunan Özel bir Hastanede görev yapmış olan Doktorlar (9), Hastane sahibi ve idari işlerde çalışanlarında bulunduğu (5) toplam 14 şüphelinin belirtilen suçlar kapsamında kamuyu yaklaşık 147 Milyon TL zarara uğratarak haksız kazanç elde ettiği tespit edilmiştir. Suça karışan, 14 şüphelinin adreslerine yapılan eş zamanlı operasyonda, tamamı yakalanarak gözaltına alınmıştır” denildi.( Özel hastane yaklaşık 8 ay önce başka bir sağlık kuruluşuna satışı yapılmış olup yolsuzluk soruşturmalarının önceki yönetime ait olduğunu not düşelim )

SONUÇ OLARAK

20 yıldır süren AKP iktidarında bakanlıklarda yapılan usulsüzlüklerin ve yolsuzlukların hep üzerinin örtülüp halının altına süpürüldüğü, savcılığa intikal ettirilmediği veya intikal ettirildiğinde herhangi bir sonuç çıkmadığı herkesin malumudur.

Tekraren hatırlatırız ki Bakan Vedat Bilgin, Bütçe Komisyonu görüşmelerinde kamu kaynaklarına zarar verme, usulsüzlük ve yolsuzluk dosyaları neticelendiği zaman kamuoyunun bilgisine sunacağını ifade etmiştir. Bakan Bilgin’i sözünü tutmaya, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu zarara uğratan, çalan, çırpan, yolsuzluk yapan kişileri, kurumları, firmaları kamuoyuna açıklamaya çağırıyoruz.

 

                     Dr. Ergün DEMİR                          Dr. Güray KILIÇ

Ek

Periferik anjiyoplasti (damarın genişletilmesi) işlemi nedir, nasıl yapılır?

Daralmış veya tıkanmış olan periferik arterlere balon, stent (tel kafes), lazer, küçük kesici bıçaklı cihazlar, ultrasonik ses dalgaları, pıhtıyı emen cihazlar, tekrar daralmayı önlemek için damar duvarına radyasyon yayan cihazlar ve benzeri aletler sokularak damar genişletilir. Bu cihazlardan en sık kullanılanları balon ve stentlerdir. Diğer cihazlar daha çok özel durumlarda kullanılırlar. 
Periferik anjiyoplasti beyin damarları, kol ve bacak damarları, aort damarı, aort damarından ayrılan ana damarlar, akciğere giden damarlar ve böbrek damarlarına yapılabilir. 

Kaynak

Özel Sada Hastanesi’ne Kamu Zararı Operasyonu

https://www.bsha.com.tr/ozel-sada-hastanesine-kamu-zarari-operasyonu/ 14 Nisan 2023

Bakanlığımız Tarafından Sürdürülen İlaç ve Tıbbi Cihaz Soruşturması Hakkında Duyuru

https://www.csgb.gov.tr/duyurular/bakanligimiz-tarafindan-surdurulen-ilac-ve-tibbi-cihaz-sorusturmasi-hakkinda-duyuru/ 23 Ağustos 2022, Salı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Mustafa Özderyol 3.sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince görevden alındı

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/07/20210710-32.pdf  9 Temmuz 2021

RD GLOBAL-INVAMED'den yapılan açıklama Süleyman Soylu, Fahrettin Koca ve Mehmet Soylu açıklaması, RD GLOBAL Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Mehmet Soylu, 28.05.2021 tarihinde istifası kabul etti.12

https://www.sozcu.com.tr/2021/gunun-icinden/iddialarla-ilgili-saglik-sirketinden-suleyman-soylu-fahrettin-koca-ve-mehmet-soylu-aciklamasi-6518864/ 3 Temmuz 2021

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede mi?

  SGK’nın gelir- gider dengesi giderek bozuluyor yani “finansman açığı” baş aşağı gidiyor! AKP iktidarının Sosyal Güvenlik Kurumu getirdiği son nokta; Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede! Seçim günü yaklaştıkça sosyal güvenlik sistemi kapsamında hane halkına yapılan yardımlar ve sosyal sigorta konusunda AKP iktidarı da muhalefette müjdeleri ara arda sıralamaya devam ediyorlar. Ancak bu vaatler sıralanırken 20 yıllık AKP iktidarının Sosyal Güvenlik Kurumunu getirmiş olduğu son nokta ise pek dikkate alınmıyor. Oysa seçim sonrasında eğer sosyal güvenlik sistemi yeniden yapılandırılmaz ve Kurum’a yapılan bütçe transferleri artırılmaz ise sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi bile tehlikede görünmektedir. AKP iktidarının, başta Tayyip Erdoğan olmak üzere, bu tabloyu yaratan sorumluları gerçek dışı, hayal ürünü söylemleri bıraksınlar. İşte devletin resmi verilerindeki gerçeklik: 03.05.2023 tarihinde yayımlanan SGK Şubat 2023 aylık sigortalı