Ana içeriğe atla

Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede mi?

 SGK’nın gelir- gider dengesi giderek bozuluyor yani “finansman açığı” baş aşağı gidiyor!

AKP iktidarının Sosyal Güvenlik Kurumu getirdiği son nokta; Sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi tehlikede!

Seçim günü yaklaştıkça sosyal güvenlik sistemi kapsamında hane halkına yapılan yardımlar ve sosyal sigorta konusunda AKP iktidarı da muhalefette müjdeleri ara arda sıralamaya devam ediyorlar.

Ancak bu vaatler sıralanırken 20 yıllık AKP iktidarının Sosyal Güvenlik Kurumunu getirmiş olduğu son nokta ise pek dikkate alınmıyor. Oysa seçim sonrasında eğer sosyal güvenlik sistemi yeniden yapılandırılmaz ve Kurum’a yapılan bütçe transferleri artırılmaz ise sağlık giderlerinin ve emekli aylıklarının ödenmesi bile tehlikede görünmektedir.

AKP iktidarının, başta Tayyip Erdoğan olmak üzere, bu tabloyu yaratan sorumluları gerçek dışı, hayal ürünü söylemleri bıraksınlar. İşte devletin resmi verilerindeki gerçeklik:

03.05.2023 tarihinde yayımlanan SGK Şubat 2023 aylık sigortalı ve mali istatistiklerine göre; Ocak-Şubat aylarında 1 milyon 100 bin kişi sosyal sigorta kapsamından çıkmış, hizmet akdi ile işveren tarafından çalıştırılan 580 bin kişinin ise sigortalılığı sona ermiş yani çalışma yaşamından çıkarılmıştır.  Kurumun finansman açığının ise 2023 yılı bütçesinde toplam 59 milyar TL olması öngörülürken sadece Ocak-Şubat ayında bu rakamın 23,3 milyara ulaştığı ve bu iki ayda Kurum’a yapılan bütçe transferlerinin 2022 yılında yapılan toplam bütçe transferinin üçte birine ulaştığı görülmektedir.  Bu bulguların henüz EYT ve deprem bölgesinin verilerini kapsamadığını da belirtelim.

Mali büyüklüğü bakımından Türkiye’nin en yüksek bütçeli kamu kurumu: Sosyal Güvenlik Kurumu

Sosyal güvenlik sistemi, sigortalılara ve hak sahiplerine prime dayalı katkılar üzerinden emekli aylıklarının ve sağlık giderlerinin ödenmesini güvence altına almaktadır.  Sosyal Güvenlik Kurumu, merkezi yönetim bütçesine dahil olmayan ve 2023 yılı için mali büyüklüğü 1.582 milyar 204 milyon TL olan en yüksek bütçeli kamu kurumudur. Bu bütçe 2023 yılı merkezi yönetim bütçesinin yaklaşık dörtte birine denk gelmektedir.

Halen merkezi yönetim bütçe açığına kaynaklık eden en önemli kalemler kamu iktisadi teşekkülleri (KİT) ve SGK’ ya yapılan cari transferlerdir. Seçim sonrası Sosyal Güvenlik Sistemi yeniden yapılandırılmaz veya müstakbel iktidar borç bulup bütçe transferlerini artırmaz ise ne sağlık giderleri ödenebilir ne de emekli maaşı verilebilir.

SGK finansman açığı

2023 yılı için açık finansmanı 59,1 milyar TL olması beklenirken, Kurumun finansman açığı sadece 2023/ Ocak- Şubat aylarında 23,1 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Kuruma yapılan bütçe transferleri


Bütçe Transferleri; Ek ödeme transferi, faturalı ödemeler, devlet katkısı, ödeme gücü olmayanların GSS primi ve teşvikler kapsamında Kuruma aktarılan tutar ile açık finansmanından oluşmaktadır.

1 milyon kişi sosyal sigorta kapsamından, 580 bin kişi ise çalışma yaşamından çıkarıldı

SGK Şubat 2023 aylık sigortalı istatistiklerine göre Ocak-Şubat aylarında 1 milyon 100 bin kişinin sosyal sigorta kapsamından çıktığı, hizmet akdi ile işveren tarafından çalıştırılan 580 bin kişinin sigortalılığının sona erdiği yani çalışma yaşamından çıkarıldığı görülmektedir.

SONUÇ OLARAK

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı, Cumhur ittifakının Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan, sık sık Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel müdür olduğu 90’lı yıllarda SSK'yı batırdığını iddia etmektedir. Oysa rakamlar açıkça göstermektedir ki Tayyip Erdoğan’ın sorumlu olduğu 20 yıllık dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun gelir-gider dengesi giderek bozulmuştur ve Kurum, finansman açısından en sıkıntılı günleri geçirmektedir.  AKP iktidarının politikaları Sosyal Güvenlik Sistemini iflasa sürüklediği apaçık ortadadır.

Seçimlere sayılı günler kala Sosyal Güvenlik Sistemi içinde hane halkına yapılan yardımlar ve sosyal sigorta konusunda müjdeler her geçen gün artmaktadır. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu Aylık İstatistik Bültenleri 2023 Şubat aylık sigortalı ve mali istatistiklerine göre EYT ve deprem bölgesinin etkilenen verileri hariç olduğu halde Kurumun finansman açığının giderek arttığı, sosyal sigorta kapsamının daraldığı ve zorunlu sigortalı çalışan sayısının azaldığı görülmektedir.

Eğer seçim sonrası sosyal güvenlik sistemi yeniden yapılandırılmaz ve Kuruma yapılan bütçe transferleri artırılmaz ise 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı veya hak sahiplerine yapılan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile sürekli iş göremezlik ödemeleri ve yine aynı Kanun kapsamında Kurumun yaptığı ilaç, tedavi, yolluk, tıbbi malzeme, optik gibi ödemeleri tehlikededir.

 

                                        Dr. Ergün DEMİR                         Dr. Güray KILIÇ

 

 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SGK TARİHİNİN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU KARŞISINDA KURUM VE KAMUOYU NEDEN SESSİZ?

  Sosyal güvenlik Kurumu’nun İzmir'in Menemen ilçesinde özel bir hastanede periferik anjiyoplasti (damarın genişletilmesi) işlemi için kullanılan tıbbi malzeme ve endikasyon dışı uygulamalardan dolayı 147 milyon TL zarara uğratıldığı bilgisi basın yayın kuruluşları aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır.  SGK denetim raporuna göre ise aynı yöntemle tüm Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumunun 500 -600 milyon dolar zarara uğratıldığı tahmin edilmektedir. Tıbbi cihaz üretimi yapan şirket, hastaneler ve hekimlerin yer aldığı üçlü bir ayak tarafından gerçekleştirilen bu yolsuzluk ve usulsüzlük Kurum tarihinin sağlık alanındaki en büyük yolsuzluğu olarak değerlendirilmektedir. 3 yıl önce başlatılan yolsuzluk soruşturmasında muhakkik/denetim raporunda diğer il ve ilçelerde de denetim yapılması konusunda Rehberlik Daire Başkanlığına dosyanın gönderilmesine rağmen sadece bir ilçede mali şube operasyon yapıldığı diğer il/ilçelerde yapılmadığı görülmektedir. Öyle anlaşılmaktadır ki bu konu soğutul

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise