Ana içeriğe atla

COVİD İLACI BİR SÜREDİR HASTALARA VERİLEMİYOR!

 Yüksek riskli gruplarda yer alan Covid-19 hastalarında kullanılan antiviral ilaç molnupiravir (Covinavir) neden bir haftadır verilemiyor?

İlacın verilememesinin sorumluları, bu suçlamaya maruz kalan ilçe sağlık müdürlüklerinde, filyasyon ekiplerinde ve il sağlık müdürlüğü bulaşıcı hastalık bölümünde hizmet veren sağlık çalışanları değildir!

COVID-19 pandemisi ülkemizde ve tüm dünyada yaz aylarında da yeni bir dalga ile sürmekte; aşılara erişim ve uygulama konusunda yaşanan sorunlar, koruyucu önlemlerin gevşetilmesi nedeniyle de özellikle riskli gruplar için tehdit oluşturmaktadır.  Salgın sürecinde aşı çalışmalarının yanı sıra Covid-19 hastalarını tedavi edebilmek amacıyla antiviral ilaç çalışmalarının da hız kazandığı bilinmektedir.

12 Şubat 2022 tarihinde yayımlanan T.C. Sağlık Bakanlığı COVID-19 rehberi ile Molnupiravir kullanıma girmiştir. Buna göre PCR ile kesin tanısı olan, hafif-orta seyirli, semptomlarının ilk 5 gününde olan ve ağır COVID-19’a ilerleme açısından yüksek riskli olan erişkin (≥18 yaş) COVID-19 hastalarında, aşılama durumuna bakılmaksızın kullanılması önerilmekte; Sağlık Bakanlığı filyasyon ekipleri de ilacı yüksek riskli olan hastalara ulaştırmakta idi.

Sağlık Bakanı ilacımız var dese de 1 haftadır ilaç hastalara verilmemektedir!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 19.07.2022 tarihinde özetle “Vaka sayısının artışı şu an günlük 40 katına kadar çıkmış durumda. Ancak yeni yoğun bakımların açılması gibi bir durum yok. Panik havası yok. Yeniden kapatma ve benzeri durumlar olmayacak. Aşımız var, ilacımız var, tedbirlere devam.’’ açıklamasını yaptı. Oysa tanımlanan yüksek risk grupları içerisinde yer alan erişkin Covid-19 hastalarında kullanılan antiviral ilaç Molnupiravir (Covinavir) başta İzmir olmak üzere birçok ilde bittiği ve gelmediği için bir haftadır yok. İlacın neden bulunamadığına dair herhangi açıklama yapılmamakta; Bakanlıktan sorulara “bekleyin ilaç geldiğinde dağıtılacak” yanıtı verilmektedir.

İlacın bulunamama sebebi sağlık çalışanları değildir.

İlaca gereksinim olan hastalar ilçe sağlık müdürlüklerinde, filyasyon ekiplerinde ve il sağlık müdürlüğü bulaşıcı hastalık bölümünde hizmet veren sağlık çalışanlarına sitem etmekte, kızmakta ve bazen hakaret etmektedirler. İlaca gereksinimi olan vatandaşlar bilmelidir ki ilacın neden gelmediği veya ne zaman geleceği konusunda sağlık çalışanlarının da bilgisi ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Sorumluluk Sağlık Bakanlığındadır. Sağlık Bakanlığı kamuoyuna konu ile ilgili açıklama yapmalı ve vatandaşla temas eden   çalışanlarını zor durumda bırakmamalıdır.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan COVID-19 (SARS-CoV2 Enfeksiyonu) Rehberleri ve tedavi algoritmaları doğrultusunda Covid-19 tanısı konulan veya şüphesi olan hastalarda ilaç tedavisi uygulanmaktadır. "Kovid-19 Erişkin Hasta Tedavisi Rehberi’nde molnupiravir etken maddeli antiviral Kovid-19 ilacının kullanımına ilişkin;

Molnupiravirin; Tanısı PCR ile doğrulanmış, hafif-orta seyirli, semptomlarının ilk 5 gününde olan ve ağır COVID-19’a ilerleme açısından yüksek riskli aşağıda verilmiş gruplarda yer alan erişkin (≥18 yaş) COVID-19 hastalarında, aşılama durumuna bakılmaksızın kullanılması önerilmektedir.

“ ≥65 yaş olanlar, primer immün yetmezlikler,  son 1 yılda kemoterapi almış solid veya hematolojik kanser hastaları , son 6 ayda radyoterapi almış kişiler, solid organ nakli yapılmışlar, kemik iliği nakli yapılmışlar, otoimmun, inflamatuar veya malign hastalıkları nedeniyle immunosupresif ajanları kullanan kişiler, down sendromu olanlar, karaciğer sirozu olanlar, diyalize giren kronik böbrek yetersizliği hastaları, uç organ hasarı gelişmiş diabetes mellituslu kişiler, myokard infarktüsü geçirmiş hastalar, multipl skleroz, motor nöron hastalıkları, myastenia gravis, huntington hastalığı, alzheimer gibi beyin ve sinirleri etkileyen hastalıklar, morbid obez hastalar (VKİ >40) , Evre 3 ve Evre 4 kronik obstrüktif akciğer hastalığı olanlar, amfizem”

İlaç, Covid-19 geçiren, 65 yaş üstü ile söz konusu hastalıkları bulunan 18 yaş üstündeki hastalara ilçe sağlık müdürlüğü, filyasyon ekipleri tarafından  ücretsiz ulaştırılmaktadır.

Ancak bir haftadır ilgili birimlerce tedarik edilemeyen ilacın neden bulunamadığına ilişkin açıklama merkezi olarak bir an önce yapılmalı ve kaygılar giderilmelidir.

 

 

                   Dr. Ergün DEMİR                                         Dr. Güray KILIÇ





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama