Ana içeriğe atla

Bu pandemi döneminde vicdan ahlak bunun neresinde? Sağlık çalışanları eşitlik ve hakkaniyet istiyor.


Pandemi döneminde hekim ve sağlık çalışanlarına söz verilen ek ödeme haklarını vermeyen iktidar; bürokratları ve danışmanlarını hiç ilgilerinin olmadığı alanlarda görevlendirerek 3 ayrı yerden maaş ödeyebilmektedir.
Bu pandemi döneminde vicdan ahlak bunun neresinde?
COVID 19 salgını ile mücadelede 40’ın üzerinde hekim ve sağlık emekçisinin yitirildiği, 10.000’e yakınının enfekte olduğu pandemi döneminde büyük riskler altında yoğun biçimde çalışan hekim ve sağlık çalışanlarına maaşlarının bir katı kadar ek ödeme söz verildiği halde büyük bir bölümü bundan yararlanamadı. Oysa basına yansıyan haberlerden anlıyoruz ki sağlık çalışanlarına para bulamayan iktidar, başdanışmanlarını ve bürokratlarını birçok birimde görevlendirerek 3 -4 ayrı yerden maaş verebilmektedir.
Yoğun bakım ve acil servislerde, kliniklerde hastanın her türlü sağlık bakımını yapan, gerektiğinde altını değiştiren, yemeğini yediren sağlık çalışanlarına, söz verdikleri halde ek ödeme hakkını ödeyemeyenlerin danışmanlara ve bürokratlara hiçbir bilgi ve becerileri olmadığı görevler için 3 yerden maaş ödenmesi vicdani midir? ahlaki midir?
Vatandaş geçinemezken, siyasi iktidarın bürokratları ve danışmanları birden fazla yerden maaş almaktadır!
Basında ve kamuoyunda ’’ Kamu bankaları dün borsaya yaptıkları üst üste bildirimlerle yönetim kurullarındaki değişiklikleri duyurdular. Efsane güreşçi ve Spor Bakanı Yardımcısı Hamza Yerlikaya Vakıfbank Yönetim Kurulu'na atandı. Eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Ziraat Bankası yönetimine girdi, ekonomi yazarı Profesör Kerem Alkin Halkbank yönetimine girerken Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin Halkbank yönetimine atandı. Kamu görevi olanlar 12,530 TL, olmayanlar 22,500 TL maaş alacak. “Bugün hiçbir bilgi ve becerileri olmadığı kademelerde ‘Yönetim Kurulu’, ‘Denetim Kurulu’ üyelikleri ile görevlendirilenler maaş, ikramiye, huzur hakkı, makam odası, araç ve benzeri pek çok kamu kaynağını şahısları için kullanıyorlar.” haberleri yer aldı.
Sağlık çalışanlarının hakkını ödeyemeyiz dediler, gerçekten ödemediler,
Sağlık çalışanları eşitlik ve hakkaniyet istiyor.
Salgınla mücadele eden hekim ve sağlık çalışanlarına üç ay süreyle tavandan ek ödeme yapılacağı bizzat Sağlık Bakanı tarafından müjde olarak ilan edildi ve bu durum 24.03.2020 tarihinde ek ödeme yönetmeliğine geçici madde eklenerek mevzuata girdi.
Bu süreçte yoğun emek harcayan hemşireler, görüntüleme teknisyenleri ve laborantlar ise adaletsiz performans sistemi nedeniyle ek olarak çok düşük meblağlar alabilmişler, hastabakıcı ve temizlik görevlileri ise 1 kuruş bile alamamıştır.
Sağlık hizmeti ekip işi olup, sağlık işçisinden hekimine, hemşiresinden teknisyenine, eczacısından ebesine, diş hekiminden sekreterine bir bütün olarak sağlık çalışanlarının emeği ile yürütülmektedir.                                 
Sonuç olarak; Hekim ve sağlık çalışanları pandemi ile mücadele edilen polikliniklerde, acil servislerde, yatan hasta servislerinde, yoğun bakımlarda, laboratuvarlarda bazen yeterli koruyucu ekipman olmadan gece gündüz görev almaktadır. COVID-19 salgınında hekiminden, hemşiresine, veri giriş elemanına, hasta bakıcısından güvenlik elemanına 40’ın üzerinde sağlık emekçisi yaşamını yitirdi. On binin üzerinde sağlık emekçisi ise enfekte olarak hastalandı.
Bu pandemi döneminde bir yandan bizzat Sağlık Bakanı tarafından söz verildiği halde ek ödeme hakkını alamayan COVİD’li hastaların bulunduğu yoğun bakım servislerinde çalışan ve 20 TL “tavandan ek ödeme” alan hemşire ile 1 kuruş bile almayan hastabakıcı, laborant ve temizlik görevlileri …. Öte yandan hiçbir bilgi ve becerileri olmadığı kademelerde 3 ayrı yerden maaş ödenen bürokrat ve danışmanlar.
Soruyoruz: Emek, Liyakat, Hakkaniyet, Vicdan NEREDE?
Ancak gördük ki; yüreklerin kulakları sağır.
Talebimizi bir kez daha söylüyoruz: sözünüzü tutunuz!
Her koşulda büyük bir özveriyle nitelikli sağlık hizmeti sunmak için önemli çaba içinde olan sağlık çalışanları arasında ayrım yapılmaması ve çalışanların motivasyonlarının bozulmaması için ivedilikle bütün sağlık çalışanlarına üç ay süreyle tavandan ödeme yapılması sözü yerine getirilmelidir.
Sonrasında da koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştiren yeni bir sağlık sistemi kurgulanmalıdır.
Biz, topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak emeğimizle, bilgimizle, uzun yıllar süren eğitim ve mesleki deneyimlerimize dayanan birikimimizle insanlara hizmet için acillerde, polikliniklerde, laboratuvarlarda, yoğun bakımlarda, ameliyathanelerde gece gündüz çalışıyoruz. Güçsüzlerin gücü, çaresizlerin çaresi olmak, ölümle ve hastalıklarla mücadele etmek, sağlık ve şifa dağıtmak için.

Bürokratlara ve danışmanlara hiçbir bilgi ve becerileri olmadığı kademelerde 3 ayrı yerden maaş ödeyenlere duyurulur.

                      Dr. Ergün DEMİR                                                          Dr. Güray KILIÇ




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama