Ana içeriğe atla

31.12.2019 tarihinden sonra Genel Sağlık Sigortası prim borcunu ödeyemeyen milyonlarca vatandaş sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanacak?


Simit sarayı, Dünyagöz hastanesi gibi batmakta olan yandaş şirketlere el uzatan  ve gelen tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kalan AKP iktidarı;
Genel Sağlık Sigortası prim borcunu ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için nasıl bir adım atmayı planlamaktadır?
Prim borçlarını ödemeyen  Bağ-Kur ve GSS’li  vatandaşlara Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanması için verilen süre 31.12.2019 tarihinde sona ermektedir.
Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen vatandaşların seçimler nedeniyle sağlık hizmetlerinden faydalanması için verilen süre 31.12.2019 tarihine kadar uzatılmış idi. Kısa bir süre sonra Bağ-Kur ve GSS prim borcu olanlar ve onların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmeti alma hakkı sona ermektedir. TBMM’de bu durum düzeltmek için verilmiş bir Kanun tasarısı hali hazırda gözükmemektedir.
Hani vatandaş zenginleşmişti!
Yoksulluk ve işsizlik nedeniyle; milyonlarca vatandaş GSS prim borçlarının yeniden yapılandırılarak faizlerinin silinmesine, 12 -18 ay taksitlendirilmesine ve 2 yıl içinde 3 kez ertelenmesine rağmen GSS prim borçlarını ödeyememektedir.
Kriz yok, işsizlik azalmakta herkes mutlu mesut yaşamaktadır diyen iktidar sahipleri,  milyonlarca yurttaşın genel sağlık sigortası primlerini neden ödeyemediklerini kamuoyuna açıklamak durumundadırlar.
Vatandaşların sağlık hizmeti alabilmesi için;
- Vatandaşların Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabilmesi için GSS primini yatırması zorunludur ve sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte prim ve prime ilişkin hiç bir borcunun bulunmaması şarttır.
-Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, SGK’dan gelir ve aylık almayan, 18 yaşını doldurmuş ve öğrenci olmayan, aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden fazla olan vatandaşlar aylık 76.75 TL Genel Sağlık Sigortası primlerini kendileri ödemektedirler.
-Aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olan vatandaşların ise Genel Sağlık Sigortası primi devlet tarafından ödenmektedir.
Sorun çözülmez ise yaklaşık 5 milyon vatandaş sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak
Primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortalılar ile onların bakmakla yükümlü oldukları kişiler herhangi bir düzenleme yapılmaz ise 01.01.2020 tarihinden itibaren Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanamayacaklardır. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı’nın 28.3.2018 tarihli basında yansıyan ‘’borcun üstü çiziliyor’’ açıklaması ile prim borcunu ödeyemeyenlerin sayısının 6,4 milyon kişi olduğu bildirilmişti. 2020 yılı bütçe sunumunda 1,2 milyon kişinin yapılandırma için başvuru yaptığı belirtilmiştir. Primini ödeyemeyen Bağ-kur ve GSS’lilerin sayısının yaklaşık 5 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir.
Yapılması gereken nedir?
Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan ve GSS prim borcunu ödeyemediği için sağlık hizmeti alamayan tüm yurttaşlara, süre ertelenmesi yaparak değil, ülkemize gelen ve geçici kimlik çıkaran misafirlere uygulandığı gibi koşulsuz ve ücretsiz sağlık hizmetini sosyal devletin görevi olarak sunmaktır.
İktidar yetkililerinin ifade ettiği gibi sosyoekonomik düzey ve refah değil; aksine insani koşullarda yaşamı sürdürebilmek için yeterli gelire sahip olamama durumu yani yoksulluk ve işsizlik giderek artmakta ve vatandaşın ocağında ‘’aş yerine yoksulluk’’ kaynamaktadır.

            Dr. Ergün DEMİR                                                                   Dr.Güray KILIÇ

Kaynak;
Prim borçlularına sağlık müjdesi
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanun Madde 67, Sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları
T.C Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2020 yılı bütçe sunumu sayfa 91 yapılandırılması bozulanlara yeni imkân verdik. https://www.ailevecalisma.gov.tr/tr-tr/haberler/bakan-selcuk-tbmm-plan-ve-butce-komisyonunda-bakanligin-2020-yili-butcesinin-sunumunu-yapti/ (Erişim23.12,2019)
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı’nın 28.3.2018 tarihli basında yansıyan ‘’borcun üstü çiziliyor’’ açıklaması https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2018/03/28/borcun-ustu-ciziliyor

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama