Ana içeriğe atla

Yoksa bu yapılan da seçim hazırlığı mı?

Yoksul vatandaşların sayısı son 3 ayda 2 milyon kişi arttı mı?  

Yoksa bu yapılan da seçim hazırlığı mı?

Genel sağlık sigortası primi devlet tarafından karşılanan kişi sayısındaki 2 milyonluk fark nereden kaynaklanmaktadır?

Hangisi doğru: Bakanlık verileri mi yoksa AKP Genel Başkanı’nın açıklaması mı?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada ihtiyaç sahibi 8 milyon 897 bin kişinin sağlık sigortası için 3,2 milyar TL ödemede bulunduklarını söyledi.

Oysa genel sağlık sigortası (GSS) primi devlet tarafından karşılanan kişi sayısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2022/ Ekim aylık istatistik bülteninde 6 milyon 939 bin kişi olarak görülmektedir. Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan sayı ile resmi veriler arasında yaklaşık 2 milyonluk fark mevcuttur.

Bu fark nereden kaynaklanmaktadır? Yoksul vatandaşların sayısı son 3 ayda 2 milyon kişi arttı mı? Yoksa mükerrer mi? Sosyal yardım kapsamında yapılan yardım sayılarında manipülasyon mu var? Yoksa seçim hazırlığı mı söz konusu?

SGK aylık istatistik bültenleri, sigortalı istatistikleri sosyal güvenlik kapsamı Tablo-3


GSS primi devlet tarafından ödenen kişi sayısı ile AKP Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı sayı arasında 1 milyon 958 bin kişi fark var.

Ayrıca sosyal güvenliği bulunmayanların sağlık sigortası için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı mali raporlar bütçe giderlerinin fonksiyonel sınıflandırma tablosunda ödeme miktarı 3.2 Milyar TL değil 23.3 Milyar TL olarak görülmektedir.

Soruyoruz:

-          Açıklanan GSS primi devlet tarafından karşılandığı belirtilen kişi sayısı ile resmi istatistik verilerindeki 2 milyon kişi farkı nereden kaynaklanmaktadır?

-           “Fakru zaruret içinde ve muhtaç durumda’’ bulunan vatandaşların sayısı son 3 ayda 2 milyon kişi mi arttı?

-          Sosyal yardım kapsamında yapılan yardım sayılarında manipülasyon mu var?

-          Yardımlar gerçekten ihtiyaç sahiplerine mi yapıldı, yoksa mükerrer mi söz konusu?

-           Yoksa seçim dönemlerinde vatandaşın siyasal tercihini belirlemek için âdeta bir tür ‘siyasi rüşvet’ olarak ayni / nakdi yardım yapılacak haneler mi bu aradaki fark?

GSS priminin devlet tarafından ödenmesi

Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, genel sağlık sigortası primini (Aylık 300,24 TL) ödeyecek gücü olmayan vatandaşlar ikametlerinin bulunduğu yerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yaparak gelir testine girerler. Gelir testi sonucunda aile içinde kişi başına düşen gelir, brüt asgari ücretin üçte birinin altında ise bu vatandaşların GSS primleri genel bütçeden/devlet tarafından karşılanmaktadır.

GSS prim ödeme gücü olmayan vatandaşların kamu sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için genel sağlık sigortası (GSS) primi sosyal yardım programları bazında sağlık yardımları kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi üzerinden SGK’ya ödenir.

SONUÇ OLARAK;

Sosyal yardımların mali boyutları konusunda kamuoyunun daha ayrıntılı/tutarlı bir şekilde aydınlatılması, tüm siyasi partilerinde konunun yakın takipçisi olmasında yarar vardır.

Yoksulluk, işsizlik ve ekonomik belirsizlikle beraber temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatını sürdürmekte güçlük çeken “fakru zaruret içinde ve muhtaç durumda” bulunan vatandaşların sayısı giderek artmaktadır. Milyonlarca hane elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemez, ocağında aş kaynamaz durumda olup gıda ihtiyaçlarını akşam pazarda çıkma gıda veya tane ile karşılamaya çalışmaktadır.

AKP iktidarı, sosyal yardımları sosyal bir hak olarak değil, seçim desteği karşılığında vatandaşlara yapılan birer lütuf ve korku unsuru olarak sunmaktadır.  Bilinmelidir ki sosyal yardımlar bir lütuf değil devletin karşılaması gereken yasal bir haktır.

 

AKP iktidarının sanal iyilik hali yaratmak için verileri makyajlamasına ve manipülasyonuna rağmen gerçekleri paylaşmaya devam edeceğiz.

 

 

                  Dr. Ergün DEMİR                                        Dr. Güray KILIÇ

 

Kaynak;

-          Kabine toplantısı sonrası AKP genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklama dk.31

-          https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/142625/-vatandaslarimizin-ve-sirketlerimizin-kamuya-olan-borclarinin-cezalarini-kaldiriyoruz-

-          SGK aylık istatistik bülteni 2022/ Ekim, sigortalı istatistikleri sosyal güvenlik kapsamı (Tablo-3)

            https://www.sgk.gov.tr/Istatistik/Aylik/42919466-593f-4600-937d-1f95c9e252e6/

-          Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. 2022 Yılı Performans Programı. Faaliyetler düzeyinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı performans programı maliyeti Sayfa 121. Sosyal Güvenliği Olmayanların Sağlık Primi Giderlerinin Karşılanması

-          https://www.aile.gov.tr/media/97614/2022-performans-programi.pdf

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama