Ana içeriğe atla

İSTANBUL’DA İŞSİZLİK VE KENT YOKSULLUĞU, İŞTE SAKLANAN GERÇEKLER.


İSTANBUL’DA İŞSİZLİK VE KENT YOKSULLUĞU, İŞTE SAKLANAN GERÇEKLER.

Son 1 yılda İstanbul’da kayıtlı 500 bin kişi işini kaybetti.
Ne dediysek yaptık diyorlar: İtiraf ediyorlar.
Vatandaşların en önemli sorunu işsizlik, istihdamın daralması ve geçim derdi iken:
AKP İstanbul’da yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır diyor.
Peki, ne yaptınız?
 İstanbul’da son 1 yılda 500 bin kişiye işini kaybettirdiniz, ekmeğiyle oynadınız,
1.1  Milyon kişinin ocağında aş yerine yoksulluk kaynattınız,
2,5 Milyon kişiyi asgari ücretle yoksulluk şartlarında yaşama tahakküm ettiniz,
Gençleri eğitimden ve istihdamdan uzaklaştırdınız.
Yine biz yaparız diyorlar. İstanbul’da yaşayan vatandaşların akıllarıyla dalga geçip oy istiyorlar!

İŞTE AKP İSTANBUL GERÇEĞİ!
Devletin resmi verilerine göre işte yaptıklarınız!
İşsizliği arttırdınız.

15 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanan TUİK ‘’İşgücü İstatistikleri, Şubat 2019’’ verilerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 376 bin kişi artmıştır.
Son 1 yılda İstanbul’da kayıtlı 500 bin kişi işini kaybetmiştir.
Bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılar işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılanması için İŞKUR’A müracaat ederler.
İŞKUR aylık istatistik bültenlerindeki verilere göre, Nisan 2018 - Mart 2019 tarihleri arasında son 1 yılda 484 bini İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de toplam 1 milyon 853 bin kişi işini kaybettiği için işsizlik ödeneğine başvuru yaptığı görülmektedir.
2019 Ocak – Nisan dönemlerinde ise ilk 4 ayda 192.461’i İstanbul olmak üzere Türkiye’de toplam 716.535 kişi işini kaybettiği için işsizlik ödeneğine başvuru yapmıştır.
Şu anda İstanbul’da kayıtsızlar hariç her ay kayıtlı 40 bin çalışan işini kaybetmektedir.

Gençleri eğitimden ve istihdamdan uzaklaştırdınız.
TUİK ‘’İşgücü İstatistikleri, Şubat 2019’’ verilerine göre işsizlik oranının 4,1 puanlık artış ile %14,7 seviyesinde gerçekleşirken, genç nüfusta (15-24 yaş arası) işsizlik oranının 7,1 puanlık artışla %26,1 olduğu görülmektedir.
Genç nüfusta (15-24 yaş) ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı giderek artmaktadır. Bu oran 2018 yılı Şubat döneminde % 22,8 iken 2019 Şubat döneminde % 24,8’e yükselmiştir.

İnsanları asgari ücretle asgari yaşam sürdürmeye mahkûm ettiniz.
İstanbul’da çalışanların yaklaşık 2,5 milyonu asgari ücret ve asgari ücretin altında ücretle çalışarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.
2018 Aralık SGK istatistiklerine göre İstanbul’da; 4.378.098 4/a işçi, 566.733 4/b kendi nam ve hesabına çalışan Bağ-Kurlu, 347.007 4/c memur olmak üzere toplam kayıtlı 5.291.838 çalışan mevcuttur.
İstanbul’da çalışanların sosyal güvenlik kapsamında bakmakla yükümlü oldukları (eş, çocuk, anne ve baba) kişi sayısı 6,200.804’dur.
İstanbul’da 2.439.123 emekli yaşamaktadır.
,
İnsanları açlığa ve yoksulluğa mahkûm ettiniz.

İstanbul’da 1,1 milyon kişinin ocağında aş yerine dert kaynamaktadır.
2018 yılında İstanbul’da herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, SGK’dan gelir ve aylık almayan, 18 yaşını doldurmuş ve öğrenci olmayan 1.101.573 kişi mevcuttur.
İstanbul’da yoksulluk içinde olup ocağında aş kaynamayan, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan, hayatını sürdürmekte güçlük çeken ve aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olan 18 yaş üstü 565.263 kişi mevcuttur. Geliri asgari ücretin 1/3’ünden fazla olan kişi sayısı ise 536.310’dur.
İstanbul seçimleri öncesi işsizlik, yoksulluk ve istihdamla ilgili önemli gelişme ve tartışmaların olduğu bugünlerde SGK 2019 yılı kayıtlara dayalı aylık sigortalı, sağlık ve mali istatistikleri açıklamaktan kaçınmaktadır. SGK 2019 yılına ait aylık sigortalı, sağlık ve mali istatistik bilgilerini açıklarsa bu sayıların çok daha yüksek olacağı görülecektir.
Sonuç olarak;
Resmi istatistik verilerinden de görüldüğü gibi İstanbul nüfusunun önemli bir kısmı, yaşamını asgari düzeyde sıkıntılar içinde geçiren (asgari ücretli çalışan, emekli, işsiz ve bakmakla yükümlü oldukları) kişilerden oluşmaktadır
İstanbul’da yaşayan vatandaşların yaşamlarını işsizlik, yoksulluk ve sıkıntılar içerisinde geçirmesine neden olan iktidar sahipleri, yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır vaadi ile oy istiyor!
İşsizliğin arttığı, istihdamın azaldığı, gençlerin geleceğe karamsar baktığı bu süreçte seçimde insanların yaşamlarını kolaylaştıracak ve harcamalarını azaltacak projelerin önemli ve kıymetli olduğu tespitiyle İstanbul’da yeni bir umuda ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.

                  Dr. Ergün DEMİR                                                         Dr. Güray KILIÇ




Kaynak;
http://tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30690 İşgücü İstatistikleri, Şubat 2019 (Erişim 15.06.2019)
https://www.iskur.gov.tr/kurumsal-bilgi/istatistikler/ Aylık istatistik bültenleri 2018-2019 (Erişim 15.06.2019 )
Tablo-22 Sosyal Güvenlik Kapsamında  (Aktif Çalışan, Aylık Alan, Bakmakla Yükümlü Olunan, Genel Sağlık Sigortası Kapsamında Tescil Edilenler)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EMEKLİLERE MAAŞ ve İKRAMİYE ARTIŞI İÇİN SGK BÜTÇESİNDE YETERLİ KAYNAK VARMIŞ!

  Artık yeter! 15 Milyon 207 Bin 787 emekli ve hak sahibini oyalamaktan vazgeçin. Milyonlarca emekli ve hak sahibi asgari ücretin çok altında aylık ve gelir ile yaşamını sürdürmek zorunda; öte yandan düşük gelir nedeniyle emeklilerin neredeyse yarısı ya çalışmakta ya da iş aramakta. Aylardır emekli maaş ve ikramiyesine artış yapmamak için Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin yetersizliği ve mali disiplininin korunmasını öne sürülmekte; Kasım-Aralık ayı olmadı, yeni yıl başında artış yapacağız diyerek milyonlarca emekli oyalanmaya çalışılmaktadır. Oysa SGK 2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporuna göre emekli aylıklarını ve sağlık giderlerini karşılayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun gelirleri giderlerini karşılamakta hatta fazla vermektedir. SGK neyi gizlemeye çalışıyor?  Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu nda 2022 yılı bütçesi ve gelir – gider tablosu  sonuçlarına göre, 2022 yılı bütçe gideri toplamı 1.032.718.600.200,39 TL’dir. Net bütçe geliri ise

Binlerce aile huzursuz ve tedirgin!

  Bakıma ihtiyacı olan ağır engellilerin evde bakım yardımının durdurulması ve sonlandırılması mı söz konusu? 569 bin ağır engelliye ailenin gelirine göre yapılan evde bakım yardımının, çalışan maaşlarına yapılan son zamlar ile gelirin görece artmış olması ve evde bakım yardımı yönetmeliğinde yapılan değişik ile durdurulacağı korkusu aileleri huzursuz hale getirdi. Evde Bakım Yardımı 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunun ek 7'nci maddesi uyarınca Engelli Sağlık Kurulu Raporunda tam bağımlı/ağır engelli ibaresi olan ve hanede kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 2/3’ünün altında bulunan engelli bireylerin evde bakımlarının sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Evde Bakım Yardımı yapılmaktadır. Faydalanıcı sayısı ve nakdi yardım tutarı Evde bakım yardımı uygulaması 2006 yılında başlatılmış olup, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı durumdaki engellisine evde bakmak isteyen ailelere aylık 4.336 TL nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan

İlaç tedarikinde kriz kapıda!

  Multipl Skleroz hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasındaki gerilim nedeniyle mağdur edilmemeli, duyguları sömürülmemelidir. Roche firması kamuoyuna yaptığı bir açıklama ile ruhsat sahibi oldukları ve 2018 yılından beri Türkiye’de bir grup Multipl Skleroz (MS) hastasında kullanılan Ocrevus isimli ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında ‘pasiflendiğini’ ve bu durumun MS hastalarının tedavisinde aksamaya yol açacağını bildirerek SGK’yı bu girişiminden vaz geçirmek üzere kamuoyunu tepki vermeye davet etmiştir. SGK ise MS hastalarının ilaca erişim konusundaki kaygılarını giderecek bir açıklamayı henüz yapmamıştır. Türkiye’nin en kritik seçimlerinde bile maalesef gündem olamayan sağlık ve tıbbi hizmetler ancak vatandaşın canı yandığı zaman tartışılabilmektedir. Sağlık alanında sorunlar seçim döneminde de tüm ağırlığıyla süregeldi. Ancak vatandaşların bazı ilaçlara erişememesi, birçok kamu hastanesinde tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyatların yapılama